Τετάρτη, Νοεμβρίου 22

Υπόθεση Στουρνάρα: Βίλα, πισίνες, Attica Bank και Καλογρίτσας

Υπόθεση Στουρνάρα: Βίλα, πισίνες, Attica Bank και Καλογρίτσας
Νέα κόντρα με αλληλοκατηγορίες έχει ξεσπάσει μεταξύ της εφημερίδας Documento και του Διοικητή της ΤτΕ  Γιάννη Στουρνάρα.
 «Οσο ήταν υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση Σαμαρά και επέβαλε ΕΝΦΙΑ, δεν δήλωνε όλα τα περιουσιακά του στοιχεία». Εμφάνιζε την παραθαλάσσια πολυτελή βίλα του στη Σύρο με αξία μόλις 117.000 ευρώ, υποστηρίζει η εφημερίδα.

«Δεν υπάρχει καμία ανακρίβεια στις δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης», απαντά ο Διοικητής  της ΤτΕ,  αφήνοντας αιχμές ότι δέχεται επιθέσεις για τις αλλαγές που επέβαλε στην Attica Bank – την απομάκρυνση της προηγούμενης διοίκησης και τη λήψη μέτρων διαφάνειας και καλύτερης εταιρικής διακυβέρνησης.
Δεν κατονομάζει την τράπεζα, αλλά την "φωτογραφίζει" και υπονοεί ότι γίνεται στόχος επειδή με τις παρεμβάσεις της ΤτΕ απετράπη η δανειοδότηση του Χρ. Καλογρίτσα, ο οποίος πλειοδότησε στον διαγωνισμό για τηελεοπτική άδεια, αλλά δεν μπόερσε τελικά να καταβάλει το τίμημα.
Για την επίμαχη  βίλα του κ. Στουρνάρα στη Σύρο (φωτό), η εφημερίδα  υποστηρίζει ότι δηλώνονταν λιγότερα τετραγωνικά από την πραγματική της επιφάνεια, όπως και η τεράστια πισίνα, η οποία εμφανιζόταν ως τεκμήριο εισοδήματος μόλις 4.500 ευρώ.
Απαντώντας στο δημοσίευμα,  ο Διοικητής της ΤτΕ και πρώην υπουργός Οικονομικών δήλωσε:
«Ουδεμία ανακρίβεια υπάρχει στις δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης είτε των ετών 2012, 2013, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, είτε μεταγενέστερα. Οι αλλαγές στο εμβαδόν της εξοχικής κατοικίας της οικογένειάς μου στη Σύρο οφείλονται στην υπαγωγή της στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 περί αλλαγής χρήσης βοηθητικών χώρων σε κύριους χώρους. Η αλλαγή χρήσης δηλώθηκε πάραυτα και ουδεμία ανακρίβεια υπάρχει. Αυτά είναι άλλωστε γεγονότα γνωστά εδώ και πολλά χρόνια στις αρμόδιες αρχές, τόσο από τις δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης όσο και από τις φορολογικές μου δηλώσεις. Είναι επίσης γνωστά και στους συντάκτες του δημοσιεύματος αυτού, οι οποίοι επί χρόνια ασχολούνται μαζί μου…».
Σαφέστατους υπαινιγμούς διατύπωσε ως προς τα κίνητρα αυτού και άλλων δημοσιευμάτων που στρέφονται εναντίον του:
«Είναι γνωστό ότι η εφημερίδα αυτή ασχολείται διαρκώς και με εμμονικό τρόπο με την οικογένειά μου και εμένα. Δεν είναι τυχαίο ότι εκδόθηκε λίγες εβδομάδες μετά τη λήψη μέτρων διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης από την Τράπεζα της Ελλάδος για συγκεκριμένη μη συστημική τράπεζα, τον Σεπτέμβριο του 2016. Οι συντελεστές της εφημερίδας αυτής, οι άμεσοι, αλλά κυρίως οι έμμεσοι, προβαίνουν από τότε σε διαρκείς επιθέσεις εναντίον εμού και της οικογένειάς μου. Τους διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσω, όπως πρέπει ήδη να το έχουν αντιληφθεί, να εργάζομαι άοκνα και σε αγαστή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, για ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό, διαφανές τραπεζικό σύστημα, που υπακούει σε ευρωπαϊκούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης».

 sofokleousin.gr