Παρασκευή, Νοεμβρίου 24

Η Black Friday του Τσίπρα

kammenos-tsipras
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday) έχει καθιερωθεί ως μια ημέρα καταναλωτικής μανίας, με τους πολίτες να κάνουν ουρές στα μεγάλα πολυκαταστήματα των ΗΠΑ προκειμένου να προμηθευτούν αγαθά σε τιμές ακόμη και κάτω του κόστους. Φυσικά αυτό ενέχει και κινδύνους καθώς ο «πονηρός» έμπορος μπορεί να εκμεταλλευθεί τη μέρα προκειμένου να πουλήσει ακόμα και πολύ χαμηλής ποιότητας προϊόντα.

Τις εκπτώσεις συνεχίζει ο πρωθυπουργός ακόμα και στο θέμα του Καμμένου την ίδια ώρα που το αφήγημα που είχε υποστηρίξει έως τώρα ήταν μία Κυβέρνηση χωρίς σκάνδαλα. Αλλά στο θέμα της πώλησης όπλων στην Σαουδική Αραβία ο ίδιος φαίνεται να αποφεύγει να τοποθετηθεί με μαεστρία και δεν έχει λάβει καμμία ουσιαστική απόφαση πάνω στο ζήτημα, συνεχίζοντας έτσι την πολιτική των εκπτώσεων για την διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Σε ότι αφορά την οικονομία, ο ίδιος όντας μάγος σε ότι αφορά την επικοινωνία έχει φροντίσει να εξαγγείλει το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» την ίδια ώρα που από ότι φαίνεται το μέρισμα πρόκειται να είναι τέχνασμα, και αυτό γιατί, βάσει του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε από τον Ιανουάριο του 2018 έρχεται νέα φοροκαταιγίδα που αναμένεται να στερήσει από τους πολίτες την «ανάσα» που έδωσε η Κυβέρνηση μέσω του μερίσματος.
Ένα άλλο παράδειγμα της πολιτικής των εκπτώσεων είναι πως με το κοινωνικό μέρισμα που δίνεται οι πολίτες θα πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας που πρόκειται να αναρτηθούν σήμερα στο Taxisnet, αλλά και την δόση του φόρου εισοδήματος, η οποία πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Για αυτό και το μέρισμα είναι κάτι παραπάνω από ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα.
Βέβαια σε γενικές γραμμές η λογική του «εμπόρου» και των επικοινωνιακών τεχνασμάτων έχει κυριαρχήσει στην Κυβέρνηση, καθώς κάθε φορά που οι κυβερνώντες βρίσκονται σε μία σχετικά δύσκολη κατάσταση πάντα έρχονται με ένα μικρό τέχνασμα, το οποίο «πωλούν» με ένα συγκεκριμένο τρόπο στο μυαλό του δέκτη – πολίτη. Πότε κάποιο τεχνητό σκάνδαλο της αντιπολίτευσης, πότε επικοινωνιακές κορώνες για την διαπραγμάτευση και το χρέος, πάντα υπάρχει κάτι που θα μπορέσει να αποπροσανατολίσει τον δέκτη από την πραγματικότητα και να μεταδοθεί το μήνυμα που στέλνει η Κυβέρνηση.
Όλα αυτά λοιπόν ταιριάζουν γάντι στην λογική της Black Friday, η οποία μάλιστα τυχαίνει να είναι σήμερα. Άραγε τι πρόκειται να σκεφτούν αυτήν την φορά για να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη από την υπόθεση της πώλησης των βλημάτων στην Σαουδική Αραβία. Μήπως τελικά έχει πάλι άσσο στο μανίκι ο Πρωθυπουργός προκειμένου να ελιχθεί της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει με την υπόθεση αυτή;

 rizopoulospost.com