ΔΙΔΥΜΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΘΕΛΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ...


Η εξαγγελία του πρωθυπουργού, από τα Γιάννενα σε αναπτυξιακό συνέδριο, για παροχές σε αγρότες και αλιείς σε συνδυασμό και με την αναφορά σε εκλογές μετά την έξοδο από το μνημόνιο ερμηνεύτηκε από την αντιπολίτευση, αλλά και μερίδα των Μέσων Ενημέρωσης, ως πρελούδιο προεκλογικής περιόδου. Κακώς. Σταθερή απόφαση του Τσίπρα είναι οι εκλογές να γίνουν όσο το δυνατόν πιο αργά και προς το τέλος της τετραετίας. Βεβαίως, η στρατηγική του Μαξίμου, όσο κι αν ορισμένοι υπουργοί και βουλευτές θα το ήθελαν, δεν φθάνει μέχρι το απώτατο όριο, τον Οκτώβριο του 2019, αλλά μέχρι τον Μάϊο. Και τούτο επειδή η κυρίαρχη γνώμη αυτή τη στιγμή στο πρωθυπουργικό επιτελείο είναι οι "δίδυμες κάλπες". Δηλαδή εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που ο υπουργός Εσωτερικών Παν. Σκουρλέτης
μετέθεσε τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές από τον Μάϊο για τον Οκτώβριο Νοέμβριο: για να υπάρχουν δύο και όχι τέσσερεις κάλπες, που εκτός από τις τεχνικές δυσκολίες θα δημιουργούσαν και σύγχυση στους ψηφοφόρους.
Ο Τσίπρας και οι συνεργάτες του, όσο κι αν δεν το ομολογούν, γνωρίζουν πως σε περίπτωση που οι εθνικές κάλπες στήνονταν τέσσερεις μήνες μετά τις ευρωεκλογές το πλεονέκτημα θα το είχε ο Μητσοτάκης καθώς είθισται στις ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι να στέλνουν μηνύματα στις κυβερνήσεις και μάλιστα ηχηρά εάν οι ασκούντες κυβερνητικά καθήκοντα τους έχουν ταλαιπωρήσει και απογοητεύσει, όπως συμβαίνει σήμερα και με τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. "Αν γίνουν εκλογές τον Μάϊο και η ΝΔ έλθει πρώτο κόμμα, έχοντας διαφορά, ας πούμε επτά μονάδες, από τον ΣΥΡΙΖΑ, δύσκολα σε τέσσερεις μήνες αλλάζει το κλίμα. Αντίθετα, η διαφορά (λόγω και της ψυχολογίας νικητή-ηττημένου, που επηρεάζει και τους ενδιάμεσους και αναποφάστους ψηφοφόρους) μπορεί να μεγαλώσει" αναγνωρίζει σημαντικός κυβερνητικός παράγοντας, ο οποίος δεν θα έβλεπε, με άσχημο μάτι, σε περίπτωση που οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές για την κυβέρνηση, ακόμη και την προσφυγή στις κάλπες του χρόνου τέτοια εποχή, Νοέμβριο - Δεκέμβριο 2018.
Υπέρ των εκλογών το Φθινόπωρο του 2018 τάσσονται και όσοι, από το στρατόπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν πως ο θετικός αντίκτυπος από το τέλος του Προγράμματος Διάσωσης τον Αύγουστο του '18 δεν μπορεί να έχει εννιάμηνη διάρκεια, μέχρι δηλαδή τον Μάϊο του '19. Μπορεί όμως να έχει καταλυτική επίδραση στην ψυχολογία, και κατ' επέκτασιν και στην εκλογική συμπεριφορά, των πολιτών για ένα-δύο μήνες. Εάν μάλιστα είναι "καθαρή", χωρίς δηλαδή πρόσθετα μέτρα ή νέο, μίνι, μνημόνιο, όπως εκτιμά η αξιωματική αντιπολίτευση, τότε, βοηθούντος και του θετικού κλίματος που δημιουργείται το θέρος με τις διακοπές και την αύξηση του τουρισμού, αυξάνονται οι πιθανότητες αφενός η κυβερνητική φθορά να μην είναι στην έκταση που περιγράφουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις και αφετέρου τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπολείπονται αυτών που σήμερα προεξοφλούνται από δημοσκόπους, αναλυτές και κομματικά επιτελεία.
Εξάλλου, όπως μας λέει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού "οι θηριώδεις διαφορές του παρελθόντος έχουν τελειώσει. Εφεξής η πρωτιά της ΝΔ θα είναι μονοψήφια και πιθανώς θα κυμαίνεται στο 5-6%, κάτι που μπορεί να ανατραπεί εφόσον οι εκλογές γίνουν μετά από ένα ενάμιση χρόνο και στο μεταξύ έχει βελτιωθεί, όπως αναμένουμε, το κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον". Εκλογές το Φθινόπωρο του 2018 θέλουν και εκείνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι η κατά ένα χρόνο ενωρίτερον περικοπή των συντάξεων και μείωση του αφορολογήτου ισοδυναμεί με την έκδοση απαγορευτικού για κάλπες το 2019. "Είναι διαφορετικό πράγμα ο ψηφοφόρος να γνωρίζει πως κάποια στιγμή θα υποστεί μειώσεις και διαφορετικό να τις υφίσταται. Η αντίδραση ανάμεσα στο "θα του τα πάρεις" και στο "τα πήρες" είναι εντελώς διαφορετική. Στην πρώτη περίπτωση σκέφτεται να σε τιμωρήσει, ενώ στη δεύτερη θα σε τιμωρήσει σίγουρα", ομολογεί προβεβλημένος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτά τα στελέχη έχουν τη γνώμη πως είναι καλύτερα για τον Τσίπρα να αφήσει τον Μητσοτάκη να λάβει τα όποια επώδυνα μέτρα για συντάξεις, αφορολόγητο και όσα άλλα θα χρειαστούν, ως πιστοληπτική γραμμή στήριξης προκειμένου τον Αύγουστο να βγει η χώρα από το μνημόνιο. Εν τινι τρόπω είναι η στρατηγική της "δεξιάς παρένθεσης" με απώτερο όριο της εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρώτο τρίμηνο του 2020. "Εάν οι εκλογές γίνουν τον Οκτώβριο του 2019 δεν μπορείς μετά από τρεις-τέσσερεις μήνες να απαιτήσεις να γίνουν και πάλι εκλογές", λέει ένθερμος υποστηρικτής αυτής της άποψης και προσθέτει "ενώ αν γίνουν τον Οκτώβριο του 2018 μπορείς να το κάνεις αφού και η επόμενη κυβέρνηση θα έχει προλάβει να δώσει δείγματα γραφής. Αν μάλιστα δεν τα έχει πάει καλά τότε το πιθανότερο, λόγω και της απλής αναλογικής που θα ισχύσει, είναι να χάσει και να διαμορφωθεί ένα εντελώς καινούργιο πολιτικό τοπίο που μεταξύ άλλων θα έχει και την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανώς μαζί με κάποιο κεντρώο κόμμα ή και με κομμάτι της ΝΔ, στη διακυβέρνηση".
Στον αντίποδα αυτής της λογικής βρίσκεται, όπως λένε συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, δεν θέλει να αφήσει πολύ χρόνο διακυβέρνησης στον Μητσοτάκη, προφανώς επειδή φοβάται ότι αφενός θα ξηλωθούν τα ερείσματα που αρχίζει και αποχτά ο ΣΥΡΙΖΑ στο κράτος και αφετέρου επειδή δεν θέλει ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς να γίνει στρατηγικός εταίρος της δεξιάς, αλλά, μέσω της απλής αναλογικής, να γίνει δικός του ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή του στο γκουβέρνο. Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός πιστεύει πως εάν οι εκλογές καθυστερήσουν μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι και γι' αυτό, λέει στους συνεργάτες του, η κυβέρνηση πρέπει από τώρα και αφού προηγουμένως κλείσει η τρίτη αξιολόγηση να δημιουργήσει το μεταμνημονιακό της αφήγημα. "Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στους πολίτες ότι οι μελλοντικές παρεμβάσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο είναι το τελευταίο τίμημα για την επιστροφή στην κανονικότητα, η ωφέλεια από την οποίαν θα είναι μεγάλη όχι μόνον για την οικονομία και τη σταθερότητα της χώρας, αλλά σταδιακά και για το σύνολο του πληθυσμού. Πολιτικά, αυτή η κατανόηση θα πρέπει ν' αρχίσει να χτίζεται από τώρα με επιθετικό τρόπο ώστε να έχει προεξοφληθεί όταν συμβεί", υποστηρίζει προνομιακός συνομιλητής του πρωθυπουργού. Και προσθέτει: "παρά τα όσα λέγονταν περί αριστερής παρένθεσης ο Τσίπρας αποδεικνύεται σκληρό καρύδι. Είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στα χρόνια της κρίσης. Θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια που οι άλλοι την έβαλαν. Τα περί διεθνούς απομόνωσης αποδεικνύονται πομφόλυγες της αντιπολίτευσης αφού τη χώρα τη στηρίζουν ευρωπαίοι, αμερικανοί, Ρώσοι, Κινέζοι, διεθνής τύπος, αγορές, ΔΝΤ, ΕΚΤ, όλοι και γεωστρατηγικός της ρόλος έχει αναβαθμιστεί".
Αυτή όπως φαίνεται θα είναι και η στρατηγική του Τσίπρα μέχρι τις εκλογές. Συν τις "χρηματικές ενέσεις ανακούφισης των αδυνάμων", οι οποίες θα δοθούν και φέτος τον Δεκέμβριο από το πλεόνασμα. Όχι σε συνταξιούχους, αλλά με βάση εισοδηματικά κριτήρια σε ανέργους και ηλικιωμένους με χαμηλό εισόδημα. Στρατηγική, η οποία, όπως την επεξεργάζεται το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, θα έχει ως εκλογικά διλλήματα τα: "Τσίπρας ή Μητσοτάκης; Αριστερά ή Δεξιά; Πρόοδος ή συντήρηση; Με τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τον αυταρχισμό; Μ' αυτούς που μας έβαλαν στα μνημόνια ή μ' αυτούς που μας έβγαλαν; Μ' αυτούς που μας κυβερνούν τέσσερα μόνον, κι αυτά δύσκολα, χρόνια, ή μ' αυτούς που μας κυβέρνησαν 40 και μας οδήγησαν στη χρεωκοπία;". Μάλιστα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θεωρούν πως εάν η τρίτη αξιολόγηση κλείσει, όπως θέλουν, στο Γιούρογκρουπ της 4ης Δεκεμβρίου τότε η ΝΔ δεν θα έχει ατζέντα για να αντιπολιτευθεί. Όπως χαρακτηριστικά μας λέει οικονομικός υπουργός: "Κλείνουμε άμεσα την τρίτη αξιολόγηση, μοιράζουμε το πλεόνασμα, Ευρωπαίοι, ΔΝΤ και Αμερικανοί μας στηρίζουν, το Grexit τελείωσε, τον Αύγουστο βγαίνουμε από τα μνημόνια, πρόωρες εκλογές δεν υπάρχουν, επενδύσεις στους επόμενους 18 μήνες θα γίνουν, η ανεργία μειώνεται, βγαίνουμε ξανά για δανεισμό στις αγορές και από την Άνοιξη αρχίζει η συζήτηση για αναδιάρθρωση του χρέους. Τι έχει να αντιπροτείνει ο Μητσοτάκης; Να φύγουμε εμείς για να έλθει αυτός; Αυτή είναι η άλλη πρόταση;"
Η αλήθεια είναι πως η ολική μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πραγματισμό, η περίφημη "κωλοτούμπα", που έγινε και διεθνής όρος, στερεί, όπως παραδέχεται υψηλόβαθμο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζωτικό προγραμματικό χώρο από τη ΝΔ , αλλά και την κεντροαριστερά και έχει μετατοπίσει την πολιτική αντιπαράθεση αυστηρά στα γεγονότα της καθημερινότητας και τις όποιες γκάφες, ολιγωρίες και ιδεοληψίες υπουργών και βουλευτών της κυβέρνησης, τις οποίες κατά κύριο λόγο αποκαλύπτουν τα Μέσα Ενημέρωσης. Όμως, όπως μας λέει παλαιός κεντρώος πολιτικός "αντιπολίτευση χωρίς ατζέντα και με ρητορική από το υλικό που σου προσφέρουν οι δημοσιογράφοι είναι αδιέξοδη και πάντως κατώτερη των περιστάσεων για ένα κόμμα που φιλοδοξεί να κυβερνήσει". Στην ...κλοπή της ατζέντας από τον ΣΥΡΙΖΑ και στη γκρίνια που φαίνεται να έχει εμφιλοχωρήσει στο στρατόπεδο της ΝΔ σχετικά με την ικανότητα της ηγεσίας της να γκρεμίσει τον Τσίπρα από την διακυβέρνηση αποδίδουν εξάλλου και οι δημοσκόποι το κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο κομμάτων. Στο Μαξίμου θεωρούν πως "όσο το πολιτικό κλίμα θα γίνεται περισσότερον εύκρατο για την κυβέρνηση τόσο το θερμόμετρο της εσωκομματικής έντασης στη ΝΔ, ανάμεσα σε μητσοτακικούς, καραμανλικούς και σαμαρικούς, θα ανεβαίνει με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η κυβέρνηση στη λήψη ακόμη και δύσκολων αποφάσεων, όπως είναι η παραχώρηση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ή του μάνατζμεντ της ΕΥΔΑΠ, που αποτελούν και τα πλέον οδυνηρά, για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αγκάθια για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Εάν πάντως η κυβέρνηση καταφέρει να κλείσει την τρίτη αξιολόγηση μέσα στον Δεκέμβρη, ο Τσίπρας, τον Ιανουάριο, θα μοιράσει στους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας τους μποναμάδες των νέων υπουργών και υφυπουργών. Ο ανασχηματισμός που θα γίνει ενδέχεται να μην είναι ο τελευταίος, αλλά του χρόνου την ίδια εποχή να γίνει ένας ακόμη, ο εκλογικός, με χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων και την όσο το δυνατόν ευρύτερη πολιτική συσπείρωση και εκπροσώπηση, αλλά και τη μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη προκειμένου να διευρυνθεί και με τοπικά κριτήρια η εκλογική δεξαμενή του ΣΥΡΙΖΑ...
  • http://www.matrix24.gr