Πέμπτη, Νοεμβρίου 16

Ντόμινο πολιτικής ανευθυνότητας με φόντο την τραγωδία στην Μάνδρα

eksi-agnooumenoi-stin-dutiki-attiki-15-nekroi---23-traumaties.w_l
Δεύτερη ημέρα δοκιμασίας για τους κατοίκους της Μάνδρας, καθώς από το πρωί βλέπουν και πάλι τα ορμητικά νερά να κατεβαίνουν από το ρέμα προς τα σπίτια τους. Εν τω μεταξύ, ζωντανός εντοπίστηκε ένας από τους αγνοούμενους, ενώ οι πυροσβέστες συνεχίζουν την αναζήτηση για ακόμη πέντε άτομα που αγνοούνται.
Εντοπίστηκε σώος ένας αγνοούμενος

Στην Μάνδρα πέντε γυναίκες και δέκα άνδρες έχασαν τη ζωή τους σε πλημμυρισμένα σπίτια και άλλους χώρους, ενώ δύο εξ αυτών ανασύρθηκαν από τις θαλάσσιες περιοχές της Ελευσίνας και του Ασπροπύργου.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο άνδρας που εντοπίστηκε ζωντανός ήταν ένας από τους οδηγούς που αναζητούσαν οι πυροσβέστες καθώς είχε δηλωθεί ως αγνοούμενος από τους οικείους του.
Εντοπίστηκε από τους πυροσβέστες μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητό του κοντά στο σπίτι του, στην περιοχή Αγίου Ιωάννη Μάνδρας.
Πλέον οι πυροσβέστες που βρίσκονται στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, αναζητούν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων έναν άνδρα στο Γεφυράκι Νέας Περάμου και έναν στο Παλαιοχώρι Μάνδρας.
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό τριών οδηγών, οι οποίοι κινούνταν την ώρα της κακοκαιρίας στο οδικό δίκτυο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας – Θήβας.
Ποτάμι ξανά οι δρόμοι στην Μάνδρα
Λίγα λεπτά πριν τις 10:00 ξεκίνησε να βρέχει έντονα στην περιοχή της Μάνδρας, με τους δρόμους να γεμίζουν μέσα σε λίγα λεπτά με νερό, το οποίο κατεβαίνει ορμητικά από το ρέμα της περιοχής, προκαλώντας ανησυχία στους ανθρώπους που είδαν μόλις μια μέρα πριν να καταστρέφονται περιουσίες και να χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Στη Δυτική Αττική εξακολουθούν να βρίσκονται 155 πυροσβέστες με 46 οχήματα, οι οποίοι προσπαθούν να τραβήξουν τα νερά από τα πλημμυρισμένα σπίτια και να απομακρύνουν τα οχήματα και τα αντικείμενα από τους δρόμους και τα σπίτια των κατοίκων.
Με τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ Βασίλειο Καπέλιο επικοινώνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και συνεχάρη το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς καταστροφής στη Δυτική Αττική και τους ευχήθηκε καλή δύναμη στο δύσκολο έργο τους.
Κλειστοί δρόμοι
Διακόπηκε λόγω συσσώρευσης υδάτων, η κυκλοφορία των οχημάτων στην έξοδο 1 της Αττικής οδού, στο ρεύμα προς Ελευσίνα.
Ανοιχτή είναι, από το πρωί, η νέα εθνική οδός Αθηνών- Κορίνθου, καθώς δόθηκε στην κυκλοφορία από την Τροχαία το σημείο όπου είχε διακοπεί, λόγω της θεομηνίας που έπληξε χτες τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.
Κλειστά ωστόσο, παραμένουν, όπως χτες το βράδυ, τα σημεία στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και στο 4ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Ελευσίνας – Θήβας.
Εκατοντάδες μηχανικοί στην περιοχή
Στο σημείο βρίσκεται το σύνολο των μηχανικών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων και των άλλων φορέων του έχει κινητοποιήσει το υπουργείο Υποδομών, περίπου 300 άτομα, για την αντιμετώπιση των καταστροφών στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Μάνδρας.
Πολλοί από τους μηχανικούς βρίσκονται ήδη στο κέντρο επιχειρήσεων του συντονιστικού Πολιτικής Προστασίας και οι υπόλοιποι είναι σε 24ωρη επιφυλακή δήλωσε ο γενικός γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, σημειώνοντας ότι «η καταγραφή των ζημιών θα ξεκινήσει άμεσα μόλις όμως ολοκληρωθούν οι επιχειρήσεις ανεύρεσης τυχόν εγκλωβισμένων».
Επίσης, όπως είπε ο κ Δέδες, έχουν τεθεί στη διάθεση των δήμων και της Πολιτικής Προστασίας από τις εργοληπτικές εταιρείες όλα τα μηχανήματα που έχουν διαθέσιμα και ήδη εργάζονται στις πληγείσες περιοχές. Τα μηχανήματά τους έχουν κινητοποιήσει και οι τρεις μεγάλες εταιρείες παραχώρησης των αυτοκινητοδρόμων: Ολυμπία Οδός, Νέα Οδός και Αττική Οδός.
Αστυνομικοί από το Πολυτεχνείο στη Μάνδρα
Από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των δυνάμεων που διατίθενται σε διάφορες περιοχές της χώρας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινόμενων.
Στο πλαίσιο αυτό, ειδικότερα για την περιοχή της Δυτικής Αττικής, αποφασίστηκε η μερική αναδιάταξη των δυνάμεων, που έχουν διατεθεί για την εφαρμογή του σχεδιασμού των μέτρων της επετείου του εορτασμού του Πολυτεχνείου.
Tριήμερο εθνικό πένθος
Εθνικό πένθος για τα θύματα της θεομηνίας στη Δυτική Αττική κήρυξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ανακοίνωσε άμεσα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων.
Με δήλωσή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της.
«Η κήρυξη εθνικού πένθους είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την ώρα», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, θα εφαρμοστούν μέτρα στήριξης τόσο των νοικοκυριών, όσο και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, καθώς και μέτρα ομαλοποίησης της ζωής στις περιοχές που χτύπησε η θεομηνία.
Ο πολιτικός κόσμος για τα θύματα της θεομηνίας
Την οδύνη του για τα θύματα της θεομηνίας που έπληξε την δυτική Αττική, αλλά και την αμέριστη συμπαράστασή του στους κατοίκους της περιοχής εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Τη βαθιά θλίψη του για τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από την καταστροφική καταιγίδα στη Μάνδρα Αττικής, εκφράζει ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να μεταβεί στο σημείο κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να συντονίσει με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις επιχειρήσεις για την άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων και την αποκατάσταση των ζημιών από τη φυσική καταστροφή, όπως αναφέρει στο Twitter.
Κυρ. Μητσοτάκης: «Ανείπωτη τραγωδία»
«Για ανείπωτη τραγωδία» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Νέα Δημοκρατίας, με δήλωσή του αναφορικά με τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα και τη Δυτική Αττική.
«Αυτό που συμβαίνει στη Μάνδρα είναι μια ανείπωτη τραγωδία» δήλωσε, και συνέχισε: «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν».
«Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει το ταχύτερο δυνατόν κάθε δυνατή στήριξη», κατέληξε.
Επικοινωνία Φ. Γεννηματά με γ.γ. Πολιτικής Προστασίας και αρχηγό Πυροσβεστικής
Με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής επικοινώνησε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές.
ΚΚΕ: Άμεση λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας
Την άμεση λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για να μη θρηνήσουμε άλλους νεκρούς από την κακοκαιρία, ζητά το ΚΚΕ και εκφράζει συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τα συλλυπητήριά μας
«Οι φτωχές εργατικές – λαϊκές οικογένειες πνίγονται κάθε χρόνο, κάθε φορά, είτε στην Αττική είτε σε όλη την Ελλάδα, ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, με αποτέλεσμα να θρηνούμε συνεχώς θύματα, συνανθρώπους μας, να καταστρέφονται σπίτια, δηλαδή περιουσίες, που ο καθένας χτίζει με τους κόπους και με τον ιδρώτα μιας ζωής, δουλεύοντας σκυλίσια από το πρωί μέχρι το βράδυ» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και εξέφρασε την αλληλεγγύη του και τα συλλυπητήριά του για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν.
«Κυρίως όμως πρέπει να εκφράσουμε την απόφασή μας να οργανώσουμε την πάλη και για τέτοια ζητήματα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά» συμπλήρωσε ο κ. Κουτσούμπας μιλώντας σε συγκέντρωση εργαζομένων στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στην Πάρνηθα.
Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση του εισηγητή του ΚΚΕ, Χρήστου Κατσώτη προκάλεσε η αναφορά της προεδρεύουσας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής Χαράς Καφαντάρη ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνέβαλαν στην τραγωδία στη Δυτική Αττική.
«Εξοργίζετε τον κόσμο όταν μιλάτε για ακραία φαινόμενα, όταν οι ευθύνες σας είναι τεράστιες και εγκληματικές, γιατί ενώ ξέρετε ότι τα αντιπλημμυρικά είναι απαραίτητα σε αυτή την περιοχή δεν τα κάνατε», τόνισε ο κ Κατσώτης.
Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
«Το κομματικό κράτος αδιαφορεί εδώ και δεκαετίες για τις υποδομές σε αυτές τις περιοχές, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους. Μπράβο στην Πυροσβεστική και τα σωστικά συνεργεία που παλεύουν να σώσουν ότι σώζεται», αναφέρει χαρακτηριστικά στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.
Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη
Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφέρει την όποια ανθρωπιστική ή άλλη βοήθεια ζητηθεί, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος σχετικά με τους θανάτους και τις καταστροφές που προκάλεσε η θεομηνία στη Δυτική Αττική.
Πως έγινε η καταστροφή
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», το μεγάλο ρέμα «Σούρες» και το μικρότερο της «Αγίας Αικατερίνης» έγιναν παγίδες θανάτου. Μετά από χρόνια προσπαθειών και εξαγγελιών εγκρίθηκε τελικά το 2016 η μελέτη για τη διευθέτηση των δύο χειμάρρων, που όμως έμεινε στα χαρτιά, καθώς η φύση πρόλαβε και έδειξε τη δύναμή της.
Με βάση τον «Ελεύθερο Τύπο» το μεγαλύτερο ρέμα είναι οι Σούρες και αυτό έχει υποστεί τη μεγαλύτερη αλλοίωση, με δεκάδες τετραγωνικά μέτρα του χειμάρρου να έχουν χτιστεί είτε με νόμιμα είτε με αυθαίρετα κτίσματα.Η κοίτη του μειώθηκε κατά δεκάδες μέτρα, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι του ρέματος έχει υπογειοποιηθεί και περνά μέσα από μικρούς αγωγούς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο μεγαλύτερος «καταπατητής» του ρέματος είναι ο ίδιος ο Δήμος, ο οποίος έχει χτίσει ένα εργοτάξιο για τα απορριμματοφόρα..rizopoulospost.com