Τρίτη, Νοεμβρίου 7

Η γερμανική λιτότητα φέρνει ευρωσκεπτικισμό

Ερευνα «καμπανάκι» για την πολιτική των Βρυξελλών. Δυναμική αύξηση στον Νότο και ειδικά στη χώρα μας
Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την παταγώδη αποτυχία της να υπηρετήσει τις ..
ευρωπαϊκές αξίες και τις κοινωνικές ανάγκες. 

Το «κοινό μυστικό» ομολογείται πλέον με αριθμούς και στοιχεία από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση στη φετινή πανευρωπαϊκή έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου «Parlemeter», που συνιστά πραγματικό κόλαφο για την ευρωπαϊκή ηγεσία, καθώς δείχνει την ολοένα αυξανόμενη δυναμική του ευρωσκεπτικισμού στον ευρωπαϊκό Νότο και ειδικά στην Ελλάδα, τις χώρες, δηλαδή, που πληρώνουν δυσανάλογο κόστος από τη γερμανική λιτότητα και την άνευ όρων παράδοση των Βρυξελλών σε σκληρές νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις. Με αφορμή αυτή την έρευνα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας να πληροφορηθεί για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Ε.Ε., ώστε να περιοριστούν η φτώχεια και η ανεργία που μαστίζουν τον Νότο.
Τα ευρήματα
Σύμφωνα με τα ευρήματα, σχεδόν οκτώ στους 10 Ελληνες (76%) πιστεύουν ότι η φωνή τους δεν μετράει στην Ε.Ε., την ώρα που το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα μας δεν ωφελήθηκε από την ένταξη στην Ε.Ε. αυξήθηκε κατά 6%, φτάνοντας πια στο 46%. Ενας δηλαδή στους δύο Ελληνες αντιμετωπίζει αρνητικά τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων -όπως και η πλειονότητα των Ευρωπαίων- ζητεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας.

Ακόμη, πέντε στους 10 Ευρωπαίους πιστεύουν ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να διαδραματίζει ενεργότερο ρόλο στο μέλλον -με αντίστοιχο ποσοστό να εκδηλώνει ενδιαφέρον για τις Ευρωεκλογές του 2019- και ζητούν να μάθουν από την Κομισιόν «πώς σκοπεύει να ενισχύσει περισσότερο τον ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε.». Στην έρευνα πήραν μέρος, μέσω προσωπικής συνέντευξης, 27.881 Ευρωπαίοι ηλικίας άνω των 15 ετών, από τα 28 κράτη-μέλη. Η έρευνα διεξήχθη από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου 2017.

«Δεδομένου ότι σχεδόν το 80% των Ελλήνων, όπως και η πλειονότητα των Ευρωπαίων, ζητεί την καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κατεύθυνση αυτή;» σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Παπαδημούλης.
δημοκρατια