Παρασκευή, Νοεμβρίου 3

Πειραματόζωο για μία ακόμα φορά

Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου 
Η Ελλάδα είναι ξεκάθαρο ότι χρησιμοποιήθηκε ως πειραματόζωο από τους εταίρους οι οποίοι δεν είχαν ποτέ προβλέψει την πιθανότητα πτώχευσης μίας χώρας της Ευρωζώνης. Γι' αυτό άλλωστε ζητήθηκε και η αρωγή του ΔΝΤ.
Η χώρα υπήρξε επί της ουσίας πειραματόζωο και για τους ξένους αλλά και για τους ντόπιους κυβερνώντες. Πάνω στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν διάφορα κοκτέιλ Οικονομικών θεωριών, τόσο από το ΔΝΤ που μέχρι τότε είχε επέμβει σε χώρες με δική τους νομισματική πολιτική
και όχι εντός ενός στενού πλαισίου όπως εκείνου του ευρώ, όσο και από τους εταίρους και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που συμφωνούσαν... διαφωνώντας και μεταξύ τους αλλά και με το ΔΝΤ για πολλά από τα εφαρμοζόμενα μέτρα και πολιτικές.
Και δυστυχώς η χώρα αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο και από τις κυβερνήσεις της, οι οποίες, είτε από άγνοια, είτε από μικροπολιτικά συμφέροντα και από δεσμεύσεις σε οικονομικά συμφέροντα αλλά και στην εξυπηρέτηση όσων θεωρούνται "βαθύ κράτος", ανάλογα με την περίπτωση, είτε και από ανικανότητα ή ιδεοληψία, εφάρμοσαν αντικρουόμενες πολιτικές. Επιχειρώντας όχι να προσαρμόσουν όσα οι ξένοι επέβαλλαν, αλλά να τα αποφύγουν είτε να τα μετατρέψουν σε πολιτικές επιβολής λανθασμένων Οικονομικών μιγμάτων. 
Καλώς ή κακώς, μέσα από καταστροφικές διαδρομές, έχουμε φτάσει σήμερα σε ένα αποτέλεσμα. Μέσα από τη διάλυση της οικονομίας, έχει υλοποιηθεί και μία μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή και έχουν προχωρήσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις. Μπορεί να έχουν υποστεί απόλυτη καταστροφή μεγάλες κοινωνικές ομάδες, αλλά τέλος πάντων έχει γίνει -έστω και με λάθος και οδυνηρό τρόπο- κάποια δουλειά. Χωρίς όμως ούτε να έχει ολοκληρωθεί, ούτε να έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες που θα εξασφαλίζουν μία βιώσιμη ανάκαμψη.
Και έρχονται τώρα οι περίφημοι "Θεσμοί" και ετοιμάζουν ένα ακόμη πείραμα. Η Ελλάδα θα βγει, λένε από το Πρόγραμμα, θα μείνει βέβαια σε επιτήρηση αλλά θα ακολουθηθεί ένα... υβριδικό μοντέλο, το οποίο θα αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες χώρες αν χρειαστεί. Όπερ μεθερμηνευόμενον, η Ελλάδα θα είναι και πάλι το πειραματόζωο. Για το οποίο θέλουν έλεγχο, αλλά χωρίς Μνημόνιο για να μην υπάρχει νέα δανειακή σύμβαση, υπονοούν την ύπαρξη προληπτικής χρηματοδοτικής γραμμής, αλλά δεν θα την ονομάζουν έτσι, θελουν η χώρα να εξασφαλίζει μόνη της τα... προς το ζην, αλλά με παραμέτρους που θα της δίνονται, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. 
Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Άγνωστο, με ένα τραπεζικό σύστημα - ζόμπι, με ένα QE... άφαντο προς το παρόν, με κόστος δανεισμού που θα αυξηθεί, με Χρέος επί της ουσίας μη βιώσιμο και με μία χώρα που σαφώς δεν έχει να επιδείξει κάποιο αναπτυξιακό μοντέλο... Το μόνο που ενδιαφέρει σφόδρα τους Ευρωπαίους είναι να μην υπάρξουν προβλήματα με την Ελλάδα μέχρι τις Ευρωεκλογές και να μπορέσουν όλοι, ξένοι και εγχώριοι μαθητευόμενοι μάγοι να πανηγυρίζουν την ολοκλήρωση του Προγράμματος το επόμενο καλοκαίρι. Για δικούς του λόγους ο καθένας. Τι θα γίνει μετα; Θα δείξει... Γι' αυτό άλλωστε υπάρχουν τα πειραματόζωα...