Παρασκευή, Νοεμβρίου 3

Καρδιακές παθήσεις και πρόληψη με αντιοξειδωτικές ουσίες ή βιταμίνες: Τι πρέπει να ξέρετε


Οι βιταμίνες και άλλες αντιοξειδωτικές ουσίες, όταν χορηγούνται ως συμπληρώματα διατροφής, πώς και πόσο μπορούν να βοηθούν στην πρόληψη των καρδιοπαθειών; 
Η μείωση στη διατροφή του λίπους ζωικής προέλευσης εθεωρείτο για πολλά χρόνια, ότι ήταν η πιο σημαντική συνιστώσα μιας υγιούς διατροφής που προστατεύει την καρδία.
Ωστόσο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και ιδιαίτερα αυτών, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές και άλλες θρεπτικές ουσίες προσφέρει μοναδικά ωφελήματα για την υγεία της καρδίας.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες συμβάλλουν στην προστασία του σώματος μας, από τα μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου. Οι ουσίες αυτές είναι παράγωγα του κανονικού μεταβολισμού, δηλαδή των χημικών αντιδράσεων που γίνονται συνεχώς στον οργανισμό μας.
Οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στερούνται ενός ηλεκτρονίου που είναι ουσιαστικό στοιχείο για αυτές. Γίνονται βλαβερές, διότι αποσπούν ένα ηλεκτρόνιο από άλλα μόρια του οργανισμού. Προκαλούν έτσι αλλοιώσεις, που κάποτε είναι σοβαρές στα κύτταρα και ιδιαίτερα στο γενετικό κώδικα DNA. Η χημική διαδικασία κατά την οποία οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου κλέβουν ένα ηλεκτρόνιο, από άλλα ζωτικά μόρια του οργανισμού ονομάζεται οξείδωση. Είναι η ίδια χημική αντίδραση, που συμβαίνει σε ορισμένα μέταλλα, όπως για παράδειγμα στα αυτοκίνητα όπου προκαλεί το σκούριασμα.
Οι βλάβες, που προκαλούνται στον οργανισμό μας, από τις τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου συμβάλλουν στη γήρανση και στη γένεση πολλών παθήσεων. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο καταρράκτης.
Η βιταμίνη Ε είναι μια αντιοξειδωτική ουσία, που βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Η βιταμίνη Ε εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και τις αποτρέπει από του να οξειδώνουν και να προκαλούν αλλοιώσεις στη χοληστερόλη τύπου LDL.
Η χοληστερόλη τύπου LDL είναι αυτή, που αποκαλούμε συνήθως κακή χοληστερόλη. Ο λόγος είναι, ότι όταν οι ελεύθερες ρίζες οξυγόνου προκαλούν αλλοιώσεις στην LDL χοληστερόλη, αυτή εναποτίθεται τότε στα τοιχώματα των αγγείων του κυκλοφορικού συστήματος δημιουργώντας την αθηρωμάτωση. Η αθηρωμάτωση είναι αιτία στένωσης ζωτικών αρτηριών που όταν κλείσουν οι συνέπειες μπορεί να είναι καταστροφικές στην καρδία ή στον εγκέφαλο.
Ο ρόλος των άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών όπως οι βιταμίνες Α, C και το καροτένιο για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων διερευνάται. Γυναίκες που τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες διατρέχουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τις γυναίκες που τρώνε λίγα φρούτα ή λαχανικά.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα εάν οι προστατευτικές δράσεις των φρούτων και λαχανικών προέρχονται από τις αντιοξειδωτικές ουσίες ή από άλλες ουσίες που περιέχονται σε αυτά.
Είναι δύσκολο να αποδοθούν συγκεκριμένα ευεργετικά χαρακτηριστικά σε ορισμένα τρόφιμα, διότι οι άνθρωποι που τακτικά τρώνε περισσότερα φρούτα ή λαχανικά συνήθως καταναλώνουν λιγότερο συνολικό λίπος, κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Είναι αυτός ο τρόπος διατροφής που είναι πάντοτε ο πλέον ευεργετικός για την καρδία και την υγεία γενικότερα.
Οι περισσότεροι γιατροί και διαιτολόγοι δεν προχωρούν στο να συστήσουν στους ασθενείς ή πελάτες τους να παίρνουν αντιοξειδωτικές ή οποιοδήποτε άλλο ειδικό διατροφικό συμπλήρωμα για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων ή άλλων ασθενειών. Κανένας δεν γνωρίζει τις ποσότητες των διατροφικών συστατικών, που χρειάζονται επιπρόσθετα από μια καλά ισοζυγισμένη θρεπτική διατροφή για να παρέχονται τα ιδανικά ωφελήματα για την υγεία.
Μια καλή και ασφαλής προσέγγιση είναι η υιοθέτηση μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη, πλούσιας σε φυτικές ίνες και με πολλά τρόφιμα ψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Η χορήγηση βιταμινών ή άλλων συμπληρωμάτων είναι προτιμότερο να γίνεται μόνο μετά από συμβουλή του γιατρού.
www.medlook.net