Τετάρτη, Νοεμβρίου 8

Πώς να διαχειριστούμε… το χάος

Πώς να διαχειριστούμε… το χάος
Χάος. Πόσες φορές μας έχει έρθει να αποκαλέσουμε έτσι την καθημερινότητά μας; Ένα χαμένο λεωφορείο, την χειρότερη στιγμή. Ακυρωμένα ραντεβού στο παρά πέντε, επιπλέον δουλειά πάνω που λέγαμε ότι ήμασταν έτοιμοι να φύγουμε… Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να μας
καταστρέψουν την ημέρα, και να προκαλέσουν μεγάλο πλήγμα στα συναισθήματά μας. Και εκείνες τις στιγμές πρέπει να θυμόμαστε ότι υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούμε το χάος—αρκεί να ξέρουμε να το κάνουμε σωστά.

Και, υποθέτουμε, είναι πλέον γνωστό ότι το να κατσουφιάσουμε ή να αποφύγουμε εντελώς να αναγνωρίσουμε τα άσχημα συναισθήματα, ή – ακόμα χειρότερα – να τα πνίξουμε στο αλκοόλ, είναι οι χειρότερες επιλογές μας. Ας δούμε τώρα, λοιπόν, τι μπορούμε όντως να κάνουμε.

Βρείτε τις κατάλληλες στρατηγικές για εσάς

Είναι πολύ πιθανό να έχετε δοκιμάσει αρκετές τεχνικές για να χαλαρώσετε, και είναι εξίσου πιθανό να έχετε ανακαλύψει πλέον τι λειτουργεί καλύτερα για εσά- όπως (και αυτό είναι πιο σημαντικό, και μαθαίνεται με τον άσχημο τρόπο) και το ποιες τεχνικές σας ρίχνουν σε έναν φαύλο κύκλο θλίψης. Έπειτα, αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθείτε αυτές τις τεχνικές να τις εφαρμόζετε τακτικά και όχι μόνο όταν τα πράγματα είναι δύσκολα.

Αναγνωρίστε ότι η στρατηγική σας δεν λειτουργεί για όλους…

…και το ανάποδο, φυσικά. Αυτό σημαίνει ότι α) θα χρειαστεί να δοκιμάσετε αρκετούς τρόπους να ηρεμήσετε το στρες σας, και β) αν κάποιος γνωστός ή φίλος σας έχει καταφέρει να βρει κάτι που του ταιριάζει, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να βοηθήσει και εσάς η ίδια τεχνική. Μην απογοητεύεστε.

Υπάρχουν τρία βασικά είδη στρατηγικών που μπορείτε να ακολουθήσετε. Μπορείτε είτε να αποσπάσετε την προσοχή σας, είτε να ηρεμήσετε το στρες, είτε να βρείτε μια ισορροπία. Ας αναλύσουμε αυτές τις τρεις στρατηγικές, με ένα υποθετικό σενάριο.

Πείτε πως είστε, απόγευμα Παρασκευής, στο γραφείο, και λίγο πριν φύγετε, σας έρχεται ένα email από έναν πελάτη, ο οποίος δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος και είναι αρκετά αγενής. Στους παραλήπτες του email είναι και το αφεντικό σας. Δεν ξέρετε πώς να αντιδράσετε.

Απόσπαση προσοχής: Το να αποσπάσουμε την προσοχή μας είναι καλύτερη επιλογή από το να αγνοήσουμε ή να πνίξουμε το πρόβλημα, επειδή μας επιτρέπει, σε ένα υγιές πλαίσιο, να αποστασιοποιηθούμε από αυτό και να το λύσουμε με ψυχραιμία. Συνεπώς, στη συγκεκριμένη περίπτωση, απόσπαση προσοχής θα ήταν να κλείσετε το email, και να πείτε στον εαυτό σας ότι μπορείτε να το δουλέψετε και αύριο, με καθαρό μυαλό.

Καθησυχασμός: Οτιδήποτε μπορεί να σας χαλαρώσει άμεσα εκείνη την στιγμή, ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε στο πρόβλημα και να το λύσετε χωρίς άγχος, είναι κομμάτι αυτής της στρατηγικής. Μπορείτε να κάνετε μία σύντομη βόλτα, να ακούσετε μουσική, να μιλήσετε με έναν φίλο σας, ακόμα και να κάνετε γυμναστική.

Εξισορρόπηση: Εδώ προσπαθούμε να φέρουμε την λογική πίσω στην κυρίαρχη θέση, με το να εκφράζουμε και τα συναισθήματά μας, αλλά και αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα άμεσα. Μπορούμε να κάνουμε λίστες με tasks που πρέπει να εκπληρωθούν, να ζητήσουμε βοήθεια (που δεν είναι ποτέ ντροπή-πόσο μάλλον, είναι σημάδι επαγγελματισμού), αλλά και να αναγνωρίσουμε ότι μπορεί να αισθανόμαστε πληγωμένοι ή θυμωμένοι. Ναι, αυτά τα αισθήματα είναι αρνητικά, αλλά δεν θα διαρκέσουν για πάντα.

Το να υποκρινόμαστε ότι όλα είναι καλά, δεν είναι λύση. Η άρνηση δεν είναι ποτέ υγιής τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων μας. govastileto.gr...