Παρασκευή, Νοεμβρίου 24

Ελατοκαλλιεργητες Χαλκιδικης: Αρχισαν να κοβουν τα πρωτα ελατα στον Ταξιαρχη!

Από χθες ξεκίνησαν οι ελατοκαλλιεργητές το κόψιμο των δέντρων στον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής. Τα έλατα κόβονται προσεκτικά για να χαρίσουν Χριστουγεννιάτικη νότα σε σπίτια, καταστήματα και ανοικτούς χώρους σε όλη την Ελλάδα. Από μέρα σε μέρα οι ελατοπαραγωγοί αναμένουν την άδεια για τη διακίνηση των δέντρων.

Στον Ταξιάρχη, περίπου 95 στους 100 κατοίκους ασχολούνται με την καλλιέργεια έλατου. Ένα ολόκληρο χωριό περιμένει αυτές τις μέρες. Οι ελατοκαλλιεργητές ελπίζουν η αγορά δέντρων να πάει όπως και την περσινή χρονιά. Αναγνωρίζοντας παράλληλα την οικονομική στενότητα που επικρατεί, θα είναι ικανοποιημένοι όπως ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος των παραγωγών έλατου Ταξιάρχη, Γιάννης Ξάκης.
«Είμαστε κι εμείς επιφυλακτικοί, ο κόσμος είναι σφιγμένος, το γνωρίζουμε αυτό και δεν ξέρουμε πώς θα πάει η φετινή χρονιά. Ευελπιστούμε να πάμε καλά. Τα τελευταί τρία, τέσσερα χρόνια δίνουμε περίπου 20.000 δέντρα. Ελπίζουμε να δοθούν στην αγορά τόσα. Αν δώσουμε όσα δώσαμε πέρσι σε γενικές γραμμές θα είμαστε ευχαριστημένοι», είπε χαρακτηριστικά.
Σχεδόν τον διπλό αριθμό δέντρων πουλούσαν οι ελατοκαλλιεργητές πριν από μία πενταετία. Οι νέες συνθήκες όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος των παραγωγών επιβάλει τιμές λογικές
«Οι τιμές πρέπει να ειναι λογικές για τον καταναλωτή, να είναι προσιτές για να μπορεί και ο κόσμος να αγοράσει και εμείς να πουλήσουμε δέντρα στον κόσμο. Θα βρεις και με 20 ευρώ ένα έλατο και ανάλογα με το μέγεθος και το ύψος ανεβαίνει η τιμή ».
Στο «χωριό των Χριτουγέννων», τα κέρδη από τα έλατα δεν είναι πάντα αρκετά για τη διαβίωση μιας οικογένειας. Ωστόσο όπως λέει ο κ. Ξάκης «με αυτό το εισόδημα ή βοήθημα αν θέλετα κρατάμε τη νέα γενιά , τη νεολαία στο χωριό μας. Δεν φτάνουν τα χρήματα, ως ειδόδημα αλλά είναι ένας καλός λόγος για να μείνουμε εδώ».
Από τη γη του Ταξιάρχη, θα φτάσουν σε λίγες μέρες τα έλατα σε όλη τη χώρα. Κυρίως στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα ενώ όπως ανέφερε ο κ. Ξάκης τα τελευταία χρόνια γίνονται και περιορισμένες εξαγωγές.