Κυριακή, Νοεμβρίου 12

Η ώρα της κάλπης για την Κεντροαριστερά: Αλλαγή ή ΜΕΓΑΛΗ αυταπάτη;

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παρακολουθούν με ενδιαφέρον καθώς το αποτέλεσμα δύναται να επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό
Η ώρα της κάλπης για την Κεντροαριστερά: Αλλαγή ή αυταπάτη;

Εξόχως σημαντική για τις μελλοντικές διεργασίες στο πολιτικό σύστημα κρίνεται η σημερινή εκλογική διαδικασία για τη διαμόρφωση νέου φορέα στην Κεντροαριστερά καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νέα Δημοκρατία ποντάρουν στο πρόσωπο που θα εκλεγεί στην ηγεσία, προκειμένου να διαμορφώσουν τη
στρατηγική τους, καθώς εκτιμούν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν ανακατατάξεις στον πολιτικό χάρτη.

Φυσικά το κρίσιμο σημείο είναι το πως θα τοποθετηθεί ο νέος "καπετάνιος" της Κεντροαριστεράς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, με αιχμή τη δυνατότητα μετεκλογικής κυρίως συμμαχίας σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας και σχηματισμού ευρύτερης κυβέρνησης.

Πολλά λοιπόν θα κριθούν από την δυναμική που θα αναπτύξει ο νέος φορέας της κεντροαριστεράς, ο οποίος εκ των πραγμάτων θα κληθεί να αποφασίσει εάν και υπό ποιες προϋποθέσεις προτίθεται να επαναληφθεί η συγκυβέρνηση με την ΝΔ ή εάν θα κλίνει επ'αριστερά μπαίνοντας ακόμα και στη διαδικασία να στηρίξει την απλή αναλογική ακόμα και από τις επόμενες εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναγνωρίζει την ανάγκη της πολιτικής επικοινωνίας με την κεντροαριστερά, η οποία ωστόσο θα εξαρτηθεί από το πρόσωπο που θα εκλεγεί.

Από την άλλη πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει ευθέως σε πρόσωπα από το χώρο του κέντρου προκειμένου να διευρύνει τις κυβερνητικές του βλέψεις.

Τώρα, όσον αφορά στον ίδιο το χώρο της Κεντροαριστεράς και στη δυνατότητα αναγέννησης και ανασύνταξής του, προς το παρόν οι διεκδικητές της ηγεσίας του νέου κόμματος δεν φαίνεται να έχουν κατορθώσει να εμπνεύσουν δυναμικά τους πολίτες κάτι που αξιολογείται και από τη χαμηλή τηλεθέαση της τηλεμαχίας των υποψήφιων μνηστήρων αλλά και από την άνευρη συμμετοχή του κόσμου στις εσωτερικές διεργασίας.
Μπορεί να κατάφεραν -παρά τις όποιες προσωπικές «κόντρες»- έναν σχετικά "πολιτισμένο" προεκλογικό αγώνα, ωστόσο μάλλον δεν κατόρθωσαν να αναδείξουν τις πολιτικές τους θέσεις-διαφορές που θα κρίνουν και την ταυτότητα, τη στρατηγική και τη δυναμική του νέου φορέα: Μιλάμε δηλαδή για έναν φορέα στο χώρο του Κέντρου με πρωταγωνιστικό προφίλ ή για ένα "lifting" του παλιού ΠΑΣΟΚ, μια πολιτική αυταπάτη; Το ζητούμενο είναι αυτό να ξεκαθαρίσει πριν το β΄γύρο, όπου πλέον οι δύο διεκδικητές που θα προκύψουν από την πρωτη διαδικασία οφείλουν να "ανοίξουν τα χαρτιά τους" για να καταλάβουν και οι πολίτες αν ο χώρος του Κέντρου μπορεί να ανασυγκροτηθεί.

Οι διεκδικητές και η μεγάλη προσδοκία

Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Καμίνης, Νίκος Ανδρουλάκης, Γιάννης Μανιάτης, Γιάννης Ραγκούσης, Απόστολος Πόντας, Κωνσταντίνος Γάτσιος, Δημήτρης Τζιώτης διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, ενώ το μεγάλο στοίχημα να είναι η συμμετοχή στη διαδικασία, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα με δηλώσεις τους και οι εννέα, αλλά και ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Επιτροπής Δεοντολογίας.
Μάλιστα, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος προσδιόρισε έναν πήχη, τοποθετώντας τον στις 180.000 συμμετοχές. Ειδάλλως, μια προσέλευση κάτω από 100.000 «θα είναι μίζερη και δεν θα βοηθήσει το εγχείρημα».
Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί ότι όλα τα γκάλοπ που δημοσιοποιήθηκαν από τον Σεπτέμβριο δείχνουν ως φαβορί για την πρώτη θέση την κ. Γεννηματά, ενώ για τη δεύτερη θέση που οδηγεί στον πολυπόθητο δεύτερο γύρο η μάχη αναμένεται να είναι σκληρή. Ανοιχτό, παραμένει ακόμη το ερώτημα του τι θα κάνουν οι 7 υποψήφιοι που δεν θα περάσουν στον β' γύρο. Εάν δηλαδή θα προχωρήσουν ανοιχτά σε στήριξη κάποιου υποψηφίου, εάν θα δημιουργήσουν συμμαχίες και υπό ποιούς όρους.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον προγραμματισμό, οι δύο υποψήφιοι που θα περάσουν στον β'γύρο αναμένεται να κονταροχτυπηθούν σε ένα ακόμη debate που διεξαχθεί την Τετάρτη ή την Πέμπτη.


Η διεξαγωγή της ψηφοφορίας

Η ψηφοφορία διεξάγεται σε 982 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Ειδικά στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων και σε Δήμους από όπου περνά ο μαραθώνιος δρόμος, η ψηφοφορία θα λήξει μια ώρα αργότερα, στις 9 το βράδυ.

Στη διαδικασία μπορεί να ψηφίσει ο καθένας, χωρίς να χρειάζεται να είναι μέλος κάποιου κόμματος. Αρκεί να είναι εγγεγραμμένος/η στους εκλογικούς καταλόγους. Μπορεί επιπλέον να γίνει μέλος του νέου κόμματος μόνον αν το επιθυμεί και μόνον αν το δηλώσει εγγράφως στην Εφορευτική Επιτροπή.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο και να καταβάλει κατ’ ελάχιστο 3 ευρώ.

Πόσες ψήφους χρειάζεται για να αναδειχτεί πρόεδρος από τον Α' γύρο

Για την εκλογή στον πρώτο γύρο χρειάζεται το 50%+1 των έγκυρων ψήφων. Αν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό, οι δυο πρώτοι σε ψήφους υποψήφιοι θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο (19.11.2017). Νικητής θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τις περισσότερες έγκυρες ψήφους, όσες και αν είναι αυτές.

Σημειώνεται ότι δεν μπορεί κάποιος να ψηφίσει στον δεύτερο γύρο, δηλαδή στις 19 Νοεμβρίου, αν δεν έχει προηγουμένως ψηφίσει στον πρώτο γύρο.

Σε ποια τα εκλογικά κέντρα μπορείτε να ψηφίσετε

Κάντε κλικ ΕΔΩ
sofokleousin.gr