Παρασκευή, Νοεμβρίου 3

"Αμπρα κατάμπρα"... Και να οι επενδυτές

Του Γιώργου Κράλογλου 
Επενδυτές έδειχναν και στην Αμερική τα "μαγικά". Το "καπέλο" όμως έβγαλε F16. Η νέα παράσταση έχει Ιάπωνες. Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα; 
Η Ελλάς Ελλήνων Βιοτεχνών... -σε ποσοστό 98,5% - δεν πείθεται από τα "άμπρα κατάμπρα" των ταχυδακτυλουργών της κυβέρνησης. Ούτε από τα "κόλπα" με τα ΕΣΠΑ. 
Και όχι μόνο αυτό. Οι μισοί περίπου (45% έδειξε η έρευνά τους), που δεν έβαλαν λουκέτο (ακόμη), κρατιούνται από το "σωσίβιο" των ελαστικών μορφών...
απασχόλησης. Τους σώζουν τα τριήμερα, τα τετράωρα και ίσως και τα μαύρα...
Στους 100 βιοτέχνες οι 95 ούτε μαντρότοιχο δεν πρόκειται να χτίσουν. Οι ίδιοι τα λένε αυτά. Αυτές τις απαντήσεις δωσαν σε ερωτήσεις της Γενικής τους Ομοσπονδίας.
Το τι συμβαίνει το ξέρουν, πολύ καλά, οι "ταχυδακτυλουργοί" του οικονομικού επιτελείου αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Γι' αυτό τα μασάνε... για την εγχώρια επενδυτική απραξία.
Δεν λένε κουβέντα ούτε για την κατάντια μας που μόνο το 4,2% της βιοτεχνίας έχει προγραμματίσει λίγους μαντρότοιχους και κάποια μηχανήματα.
Γιατί το 95,8% ξεκαρδίζεται στα γέλια όταν ακούει για επενδύσεις στην Ελλάδα. Και τι να απαντήσουν στους "μάγους" του οικονομικού επιτελείου αν ρωτηθούν πότε λογαριάζουν να κάνουν επενδύσεις και να προσλάβουν προσωπικό; 
Μα είσαστε με τα καλά σας; Μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου; Ποιος βιοτέχνης θα σχεδιάσει επένδυση, έστω και αν μπορεί, όταν βλέπει 70.000 από τους γείτονές του (αυτά δείχνει δική τους έρευνα) να περιμένουν, ημέρα με την ημέρα, κατασχέσεις και δεσμεύσεις λογαριασμών. 
Και ποιος θα κουμαντάρει, βρε "μάγοι", προσωπικό και προσλήψεις όταν το 2017, που εσείς μιλάτε για επενδύσεις και ανάπτυξη, οι 35 στους 100 βιοτέχνες έκοψαν τους μισθούς και κράτησαν τα τετράωρα και τα τριήμερα για να σώσουν όσους δουλεύουν χρόνια στο μαγαζί τους. 
Θέλετε να πάμε και στα ληξιπρόθεσμα της βιοτεχνίας; Από τις 300.000 μονάδες (όσες απομένουν) που ακόμη δεν έχουν βαρέσει κανόνι οι 65.000 συνεχίζουν και το 2017 να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. 
Και για το 2018 τι βλέπετε; Έτσι θα πάμε και το 2018, αφού τίποτε δεν έχει αλλάξει στη ρευστότητα και σχεδόν σε όλες τις επιχειρήσεις τα πράγματα χειροτέρευσαν το 2017 καθώς τα ταμεία στέγνωσαν από φορολογική αιμορραγία. 
Τι να πούμε τι... λοιπόν για την εγχώρια τραγωδία της ελληνικής βιοτεχνίας όταν η Βαλκανική βιοτεχνική Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι ούτε με τα κοινοτικά κεφάλαια (ΕΣΠΑ), ούτε με τις ανόητες προσδοκίες ότι η κυβέρνηση θα τους λύσει το πρόβλημα με δικιά τους, βιοτεχνική, Τράπεζα. 
Η ελληνική βιοτεχνική τραγωδία έρχεται με τέτοια ταχύτητα που δεν θα προλάβουν οι "μάγοι" των επενδύσεων να βγάλουν πολιτικούς λαγούς... από τα καπέλα τους, στέλνοντας τον Τσίπρα σε γειτονιές και σε χωριά να κόψει κάποια κορδέλα και να την κάνουν βούκινο τα βοθροκάναλα...
Και οι Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι... (που λέει και το τραγούδι) ή οι Αμερικάνοι, οι Ιάπωνες, οι Κινέζοι και οι Ρώσοι που πηγαίνουν στις "παραστάσεις" του κυβερνητικού θιάσου και υποκλίνονται στις επενδυτικές ευκαιρίες της Ελλάδας; 
Περαστικοί είναι... Είδαν φως και μπήκανε. Τι έχουν να χάσουν αν πιάσουν πόρτα για τον χειμώνα... και στην Ελλάδα, μιας και βλέπουν να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο. 'Οσο διαπιστώνουν πως η Ελλάδα εξελίσσεται σε μάντρα οικοδομών... Σε ένα απέραντο "εκθετήριο" μεταχειρισμένων και κουφαριασμένων εργοστασίων που τρέμουν ακόμη και οι Τράπεζες μήπως και τους μείνουν.
Και οι ξετρελαμένοι με την Ελλάδα ομογενείς της Αμερικής, του Καναδά και της Αυστραλίας ή οι λαχανιασμένοι Ασιάτες να προλάβουν μπας και μείνουν απ' έξω;
Αυτοί θα σώσουν την κατάσταση μετά τον ανασχηματισμό του Αλέξη Τσίπρα, μέσα στον Ιανουάριο, όταν κουτσά - στραβά λήξει η τρίτη αξιολόγηση και θα ετοιμαζόμαστε για την τέταρτη του 2018. 
Θα δικαιολογήσουν τη σύσταση επιτροπών επί επιτροπών... που δήθεν θα μελετήσουν επενδύσεις από μεγάλες επιχειρηματικές αποστολές όλου του πλανήτη. Τις επιτροπές και τα fast track που θα βολέψουν όσους συγγενείς και φίλους... απολυθούν από την κυβέρνηση. Μόνο έτσι θα ανοίξει χώρος και θα βρεθούν καρέκλες και σε όσους, από τους "53" σκούζουν για υπουργείο πριν τις εκλογές. Οπότε, μόλις ξαναμοιραστεί η τράπουλα των υπουργείων, όλοι μαζί, (νέοι υπουργοί και επιτροπές) θα ξαναβγάλουν επενδυτές από το "καπέλο του μάγου". Αυτά.