Τρίτη, Νοεμβρίου 7

ΗΘΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ- Χρωστάς στη ΔΕΗ; Μάντεψε ΠΟΙΟΣ θα σε πετάξει στο δρόμο!



Σε μία προσπάθεια να μαζέψει τα ανείσπρακτα χρέη προς την επιχείρηση που ανέρχονται σε 2,5 δισ. ευρώ, η διοίκηση της ΔΕΗ προσανατολίζεται να αναθέσει το έργο της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε κοινοπραξία εταιριών με επικεφαλής την Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου, ξαδέλφου του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη, και τη συμμετοχή της αμερικανικής Finacity Corporation.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αύξηση του επιτοκίου για τα μη ρυθμισμένα χρέη,
όπως και η επιβολή τόκων στις οφειλές του Δημοσίου που αποφάσισε πρόσφατα το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης.
Η απόφαση ωστόσο για την ανάδειξη της κοινοπραξίας της Qualco δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ, κάτι που όμως αναμένεται να γίνει σε επόμενη συνεδρίαση.
Ο σχετικός διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Μάιο και μετά από συνεχείς παρατάσεις ολοκληρώνεται με την ανάδειξη της συγκεκριμένης κοινοπραξίας.
Ο προϋπολογισμός της προκήρυξης είναι 12 εκατ. ευρώ και μεταξύ άλλων προβλέπεται αμοιβή του αναδόχου με ποσοστό επί των εισπράξεων οφειλών που επιτυγχάνει, το οποίο αυξάνει ανάλογο με το ύψος της οφειλής.
Η Qualco δραστηριοποιείται από το 1998 στον τομέα της διαχείρισης χαρτοφυλακίων χρέους (διαχείριση κόκκινων δανείων, μείωση οφειλών, τιτλοποιήσεις, πωλήσεις οφειλών και ανάλυση χαρτοφυλακίων). Ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος, ξάδελφος του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Πηγή της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού που μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ανέφερε ότι ο αμερικανικός χρηματοοικονομικός οίκος Finacity – με εξειδίκευση στις τιτλοποιήσεις- θα εισφέρει την εμπειρία του στη διαχείριση χρεών, ενώ υπεργολάβοι για νομικά, συμβουλευτικά, λειτουργικά, διαχειριστικά κ.α. θέματα θα είναι εκτός της Qualco του Ορέστη Τσακαλώτου, οι IBM Hellas A.E., Deutshce Bank London Branch, Estia Business Group, Deloitte Business Solutions A.E., KPMG, Qualco UK, KAΠA Research A.E. και Nικόλαος A. Aνδρικόπουλος και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία.
Protagon
omadaalithias.gr
Πηγή

 realpolitics.gr