Δευτέρα, Νοεμβρίου 13

Ψωμί, με γεύση ψωμιού, όπως παλιά

Στη Λήμνο, είν’ αλήθεια, τρώνε καλά. Γιατί τρώνε ακόμα νόστιμο, σπιτικό, χωριάτικο, αληθινό ψωμί.   από τον 
ΤΟ ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
  Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης
 Πολλοί κάτοικοι των μεγαλουπόλεων σταμάτησαν να αγοράζουν ψωμί. Όχι γιατί φοβούνται το ζάχαρο ή για να αδυνατίσουν, αλλά γιατί δεν βρίσκουν πραγματικό ψωμί. Παρ’ ότι υπάρχουν παντού υπερσύγχρονα αρτοπωλεία, ακόμα και στα σουπερμάρκετ, με 50 ποικιλίες ψωμιών και άλλων
αρτοσκευασμάτων, όλα είναι άγευστα, σαν άχυρο. Έχουν βέβαια εξαιρετική εμφάνιση, είναι αφράτα και λαχταριστά, αλλά μόλις τα βάλεις στο στόμα δεν καταλαβαίνεις αν τρως ψωμί. Χώρια που, αν μείνουν μια-δυο ώρες ξεραίνονται και δεν κάνουν ούτε για κεφτεδάκια.
Ψωμί ευχαριστιέσαι μόνο όταν βρίσκεσαι στη Λήμνο.  Μπορείς να τρως σκέτο ψωμί και να το απολαμβάνεις πραγματικά.
Που οφείλεται άραγε η νοστιμιά του Λημνιού ψωμιού; Η Λήμνος ανέκαθεν φημιζόταν για το ανώτερης ποιότητας αλεύρι της, το περίφημο αλεύρι «τύπου Λήμνου». Το σιτάρι της Λήμνου είναι σκληρό και η μεγάλη ηλιοφάνεια του νησιού το ψήνει ιδανικά. Το χώμα του νησιού, ηφαιστιογενές, δίνει μια ιδιαίτερη γεύση κι ένα φίνο λεπτό άρωμα. Ακόμα, το σιτάρι της Λήμνου αλέθεται σε παραδοσιακούς μύλους, για να κρατήσει το αλεύρι όλα τα νόστιμα στοιχεία του.
Γι’ αυτό όλα τα προϊόντα από αλεύρι του νησιού είναι εξαιρετικής ποιότητας και μοναδικής γεύσης:  Ψωμί, φλομάρια, τραχανάς, κουσκούσι, παξιμάδια, κουλουράκια, γλυκά κ.ά.
Στο χωριό Πορτιανού ο Φώτης Ποριάζης, εκτός από εξαιρετικό χωριάτικο ψωμί, φτιάχνει και τα περίφημα παξιμάδια και κουλουράκια, που εξάγονται σε όλο τον κόσμο.
Η μεγάλη αρτοβιομηχανία ΧΡΥΣΑΦΗ επίσης παράγει νοστιμότατο ψωμί, κουλουράκια και άλλα προϊόντα από Λημνιό αλεύρι. Το ίδιο και οι φούρνοι στο Μούδρο, στη Μύρινα (Φωτίου, κ.ά.) και στα χωριά.
 Δεν θέλει πολλά πράγματα ο άνθρωπος για να ευχαριστηθεί και να είναι ευτυχισμένος.  Λίγο φρέσκο, νόστιμο ψωμί του φτάνει.  Να το βουτάς στο σαγανάκι με τα μύδια, και να καταλαβαίνεις ότι τρως ψωμί. Να απλώνεις στη φέτα φρέσκο τυρί καλαθάκι, και να γεμίζει νοστιμιά το στόμα σου.
Στη Λήμνο, είν’ αλήθεια, τρώνε καλά. Γιατί τρώνε ακόμα νόστιμο, σπιτικό, χωριάτικο, αληθινό ψωμί.
 http://limnosnea.com