Παρασκευή, Νοεμβρίου 10

Ότι απέμεινε από τις κοινωνικές παροχές και διευκολύνσεις σε ανασφάλιστους και οικονομικά αδύναμους

Επιλογή – Επιμέλεια: Ειρήνη Νταουντάκη
ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΠΟΡΙΑΣ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΟΧΗ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Παροχές
Αν είστε άνεργος και έχει λήξει το βιβλιάριο υγείας του ασφαλιστικού σας φορέα ή απλά δεν είστε ασφαλισμένος, μπορείτε να ζητήσετε την χορήγηση Βιβλιαρίου Υγείας Απόρου.
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Κ.Υ.Α.139491/16 Νοεμβρίου 2006 (Φ.Ε.Κ. Β/1747), οι ανασφάλιστοι οι οποίοι έχουν χαμηλό εισόδημα μπορούν να εκδώσουν «βιβλιάριο ανασφαλίστου» ώστε να εγγραφούν στο Μητρώο Ανασφαλίστων και Οικονομικά Αδυνάτων που τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία Υγείας ή Πρόνοιας κάθε Νομαρχίας.

Η εγγραφή τους αυτή θα δημιουργήσει το δικαίωμα να μπορούν να έχουν δωρεάν εξετάσεις από γιατρούς, φάρμακα, να νοσηλεύονται ή να μεταφέρονται – ως ασθενείς – χωρίς κόστος.
Χορηγείται ΔΩΡΕΑΝ!
Διαδικασίες
Αρμόδια Υπηρεσία για την έκδοση του βιβλιαρίου είναι η Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχίας όπου διαμένετε. Δεν υπάρχουν προθεσμίες για υποβολή δικαιολογητικών.
Δικαιολογητικά
Έκδοση
1. Αίτηση (θα σας την δώσουν εκεί).
2. Δύο πρόσφατες φωτογραφίες.
3. Ταυτότητα ή Διαβατήριο και μια φωτοτυπία Ταυτότητας ή Διαβατηρίου. Θα σας την θεωρήσουν εκεί.
4. Υπεύθυνη Δήλωση Ν.1599/86 όπου θα γράψετε τα εξής:
«Μένω μόνιμα στην παραπάνω διεύθυνση, είμαι άνεργος, δεν είμαι ασφαλισμένος σε κάποιον ασφαλιστικό φορέα και όταν ασφαλιστώ υποχρεούμαι να επιστρέψω το βιβλιάριο στη Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας που εκδόθηκε».
5. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (μόνο αν έχετε οικογένεια με ή χωρίς παιδιά).
6. Πιστοποιητικό Οικονομικής Αδυναμίας.
Αυτό εκδίδεται από την Διεύθυνση Πρόνοιας της Νομαρχίας σας με την υποβολή:
α) Εκκαθαριστικού Σημειώματος της εφορίας ή Υπεύθυνη Δήλωση Ν.1599/86 ότι δεν υποβάλλετε φορολογική δήλωση, θεωρημένη από την εφορία και
β) Φωτοτυπία ταυτότητας.
Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών.
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ – ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
 Α. ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ
Δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι:
1. Έλληνες πολίτες ή ελληνικής καταγωγής (ομογενείς) οι οποίοι διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα, είναι ανασφάλιστοι και οικονομικά αδύνατοι, το δε οικογενειακό ετήσιο εισόδημα τους δεν ξεπερνά τα 5.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά 30% για τη σύζυγο και κατά 20% για κάθε ανήλικο ή προστατευόμενο παιδί με την προϋπόθεση βέβαια ότι αυτό το εισόδημα δεν προέρχεται από επαγγελματική δραστηριότητα τέτοια που να του παρέχει την δυνατότητα ασφάλισης. Το καθορισθέν αυτό εισόδημα, αυξάνεται κατά 50% στις περιπτώσεις ατόμων με αναπηρία 67% και άνω. Ως εισόδημα νοείται το φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο. Στους παραπάνω δικαιούχους της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης χορηγείται βιβλιάριο ανασφαλίστου για ένα (1) έτος.
2. α. Ανασφάλιστοι λογοτέχνες και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα τέκνα).
β. Ανασφάλιστα μέλη του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα τέκνα).
γ. Ανασφάλιστοι Έλληνες μουσικοί, τραγουδιστές και λοιποί απασχολούμενοι στο θέαμα-ακρόαμα που εργάζονται περιστασιακά
δ. Ανασφάλιστοι πρώην βουλευτές και τα μέλη των οικογενειών τους (σύζυγος και ανήλικα τέκνα).
ε. Άτομα που φιλοξενούνται στις θεραπευτικές κοινότητες για απεξάρτηση, ΟΚΑΝΑ-Νόστος κ.τ.λ.
Στους ανωτέρω δικαιούχους χορηγείται βιβλιάριο ανασφαλίστου για ένα (1) έτος.
3.α. Παιδιά που διαμένουν σε Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας των Πε.Σ.Υ.Π. ή άλλα ιδρύματα Ν.Π.Δ.Δ ή Ν.Π.Ι.Δ.
β. Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους.
γ. Μοναχοί και λαϊκοί της Ιεράς Μονής Σινά και Έλληνες κληρικοί των Πατριαρχείων.
δ. Ανασφάλιστες άγαμες επίτοκες και μητέρες ως και τα παιδιά αυτών.
ε. Παιδιά που τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες. Στους δικαιούχους των ανωτέρω κατηγοριών χορηγείται βιβλιάριο ανασφαλίστου για τρία (3) έτη.
4. α. Ομογενείς που διαθέτουν βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για απόκτηση ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς ή απόκτησης της ελληνικής Ιθαγένειας.
β. Αλλοδαποί με άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους (υγείας).
Στους δικαιούχους αυτών των κατηγοριών χορηγείται πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας, για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει η συγκεκριμένη ανάγκη ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης και κατόπιν βεβαίωσης της ανάγκης αυτής από κρατικό νοσηλευτικό Ίδρυμα. Επιπλέον βεβαιώνεται και ο πιθανός χρόνος νοσηλείας και αποθεραπείας από την ασθένεια.
5. Σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 266/1999 α. οι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες β. οι αλλοδαποί οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτηση για αναγνώριση προσφυγικής ιδιότητας και η οποία βρίσκεται στο στάδιο εξέτασης από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς και γ. οι έχοντες έγκριση παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους ή έχει ταχθεί σε αυτούς προθεσμία η οποία δεν έχει εκπνεύσει ακόμη, έχουν τη δυνατότητα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης με την άμεση επίδειξη του δελτίου ταυτότητας πρόσφυγα ή του δελτίου αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού ή του ειδικού δελτίου παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους αλλοδαπού αντίστοιχα, στις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ.
6. Οι αλλοδαποί θύματα των εγκλημάτων των 323, 323 Α, 349, 351 και 351 Α του Ποινικού Κώδικα( σύμφωνα με το π.δ. 233/2003), που είναι ανασφάλιστοι είναι δικαιούχοι άμεσης και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ., για όσο χρονικό διάστημα διαρκούν τα μέτρα προστασίας και αρωγής και με την επίδειξη μόνο της σχετικής βεβαίωσης από την οικεία αστυνομική Διεύθυνση, απευθείας στις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ. και στην οποία θα αναγράφεται ρητά ο χρόνος προστασίας και αρωγής.
7. Οι κρατούμενοι σε φυλακές, Φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα αγωγής ανηλίκων και φιλοξενούμενοι σε στέγες φιλοξενίας ανηλίκων, των εταιρειών ανηλίκων(Ν.Π.Δ.Δ.) είναι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης με επίδειξη της σχετικής βεβαίωσης του σωφρονιστικού καταστήματος, του ιδρύματος αγωγής ή της στέγης φιλοξενίας, απευθείας στην υπηρεσία του Ε.Σ.Υ.
Β. Δικαιολογητικά για την έκδοση βιβλιαρίου ανασφαλίστου
Γενικά δικαιολογητικά:
1. Αίτηση επί εντύπου που χορηγείται από την αρμόδια υπηρεσία της Ν.Α, στην οποία θα επισυνάπτεται Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου, δύο (2) φωτογραφίες του μέλους για το οποίο θα εκδοθεί βιβλιάριο και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην οποία θα βεβαιώνεται ότι όλα τα στοιχεία που προσκομίζονται είναι αληθή, ότι ο αιτών είναι ανασφάλιστος και ότι σε περίπτωση που αλλάξει η ασφαλιστική του κατάσταση θα δηλωθεί αμέσως και θα παραδοθεί το βιβλιάριο στην υπηρεσία έκδοσής του. Επί πλέον στην υπεύθυνη δήλωση θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχουν εισοδήματα από συντάξεις ή άλλες πηγές του εξωτερικού.
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης και βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από το Δήμο όπου ανήκει ο αιτών, όταν απαιτείται (π.χ όταν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση, όταν υπάρχει νέα εγκατάσταση κ.λ.π).
Για την κατηγορία 1 εκτός των γενικών δικαιολογητικών απαιτείται ακόμη:
• Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος φόρου εισοδήματος του προηγούμενου έτους. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης, υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986, θεωρημένη από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Αντίγραφο του εντύπου Ε9 θεωρημένο από την Εφορία καθώς και τα συμπληρωματικά αυτού.
• Βεβαίωση (ι) της αρμόδιας υπηρεσίας Πρόνοιας της ν.α. του τόπου μόνιμης κατοικίας για τυχόν επιδότηση και το ύψος αυτής για τον ίδιο και τα μέλη της οικογενείας του και (ιι) του Ο.Γ.Α. προκειμένου για δικαιούχο που εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 39 του ν. 2459/1997 (επίδομα τρίτου παιδιού, πολυτεχνικό επίδομα ή σύνταξη).
• Επιπλέον για ομογενείς από την Αλβανία ή την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ επικυρωμένο αντίγραφο του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς.
Για ομογενείς, αλλοδαπούς ή πρόσφυγες, γίνεται έλεγχος του διαβατηρίου για την είσοδο και έξοδο από την χώρα και κρατούνται επικυρωμένα φωτοαντίγραφα στον σχετικό φάκελο.
Απουσία από την χώρα ενός τριμήνου συνολικά ή διακεκομμένα εντός ενός (1) έτους δεν κατοχυρώνεται δικαίωμα μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα.
Για τις ειδικότερες υποομάδες της κατηγορίας 2 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:
Για την περίπτωση (2α): τα γενικά δικαιολογητικά και πιστοποιητικό ή βεβαίωση των Σωματείων «Εταιρεία Ελλήνων λογοτεχνών, Εθνική Εταιρεία Ελλήνων λογοτεχνών και Εταιρεία Συγγραφέων», «Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσ/κης», «Ενωτική Πορεία Συγγραφέων», «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών», «Σύνδεσμος Ιστορικών Συγγραφέων», «Ένωση Ελλήνων Συγγραφέων», «Εταιρία Λογοτεχνών Ν.Δ. Ελλάδος», «Παγκόσμια Εστία Λογοτεχνών», «Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος», «Ο κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου», «Η Ελληνική Εταιρία Μεταφραστών Λογοτεχνίας», «Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Πειραιά» και «Πανελλήνιος Σύλλογος Επαγγελματιών Μεταφραστών», από την οποία θα προκύπτει το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση κατοικίας του δικαιούχου ότι αποτελεί ενεργό μέλος αυτών, η ιδιότητα του ενδιαφερόμενου και των μελών της οικογένειας του και ότι είναι ανασφάλιστοι.
Για την περίπτωση (2β): τα γενικά δικαιολογητικά και πιστοποιητικό ή βεβαίωση από το Επιμελητήριο Εικαστικών τεχνών Ελλάδος από την οποία θα προκύπτει το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση κατοικίας του δικαιούχου ότι αποτελεί μέλος αυτού, η καλλιτεχνική κλπ. ιδιότητα του ενδιαφερόμενου και ότι είναι ανασφάλιστος καθώς και τα μέλη της οικογένειας του.
Για την περίπτωση (2γ): τα γενικά δικαιολογητικά και βεβαίωση από το Σωματείο ή την Ένωση Τραγουδιστών και Μουσικών Ελλάδος.
Για την περίπτωση (2δ): Τα γενικά δικαιολογητικά και πιστοποιητικό ή βεβαίωση της αρμόδιας υπηρεσίας της Βουλής των Ελλήνων από την οποία να προκύπτει ότι ο ενδιαφερόμενος είχε διατελέσει βουλευτής, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και ότι δεν έχει συνταξιοδοτηθεί με την ιδιότητα αυτή.
Για την περίπτωση (2ε):Τα γενικά δικαιολογητικά και πιστοποιητικό ή βεβαίωση από την θεραπευτική κοινότητα που φιλοξενούνται.
Για τις ειδικότερες υποομάδες της κατηγορίας 3 τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:
Για την περίπτωση (3α) :Αίτηση, δύο(2) φωτογραφίες και βεβαίωση του ιδρύματος που περιθάλπει το παιδί.
Για την περίπτωση (3β): τα γενικά δικαιολογητικά και βεβαίωση δημόσιας αρχής ότι έχουν την ιδιότητα του συνταξιοδοτημένου αγωνιστή Εθνικής Αντίστασης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1543/1985, ενώ όταν ο αγωνιστής έχει πεθάνει ότι η σύζυγός τα τέκνα του και η άγαμη αδελφή του συνταξιοδοτούνται λόγω του θανάτου αυτού με βάση τις διατάξεις του ν. 1543/1985.
Για την περίπτωση (3γ): Φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, δύο (2) φωτογραφίες και βεβαίωση της Ιεράς Μονής Σινά ή του Επιτρόπου του Επίσημου Μετοχίου Αθηνών ότι ανήκουν και υπηρετούν σε αυτήν ή βεβαίωση του Πατριαρχείου που υπηρετούν.
Για την περίπτωση (3δ): Τα γενικά δικαιολογητικά και βεβαίωση της οικείας Κοινωνικής Υπηρεσίας που τις παρακολουθεί, τη Σχολή ή το Κέντρο Κοιν. Επιμόρφωσης. Για την περίπτωση (3ε): Αίτηση, δύο (2) φωτογραφίες και βεβαίωση της Μονάδας Κοινωνικής Φροντίδας του Πε.Σ.Υ.Π.
Για την κατηγορία 4:
Ομογενείς που διαθέτουν βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας ή δελτίου ταυτότητας ομογενούς και αλλοδαποί με άδεια παραμονής που αναγράφει «Ανθρωπιστικοί λόγοι»(ν. 2910/2001), εκδίδεται πιστοποιητικό κοινωνικής προστασίας κατόπιν υποβολής των γενικών δικαιολογητικών και των δικαιολογητικών που προβλέπονται για την κατηγορία 1 και μόνο για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει συγκεκριμένη ανάγκη ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτικής περίθαλψης και κατόπιν βεβαίωσης της ανάγκης αυτής από κρατικό νοσηλευτικό Ίδρυμα όπου θα βεβαιώνεται και ο πιθανός χρόνος νοσηλείας και αποθεραπείας από την ασθένεια.
Η Επιτροπή δύναται να ζητήσει οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κριθεί απαραίτητο.
Γ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΗ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΩΝ.
Οι δικαιούχοι που εφοδιάζονται με βιβλιάριο ανασφαλίστου, εγγράφονται στο Μητρώο Ανασφαλίστων και Οικονομικά Αδυνάτων που τηρείται στην αρμόδια υπηρεσία Υγείας ή Πρόνοιας κάθε Νομαρχίας (αυτή ορίζεται με απόφαση Νομάρχη).Ακολουθείται η κάτωθι διαδικασία:
α) Κατάθεση από τον αιτούντα (ή εκπρόσωπό του) των προβλεπόμενων δικαιολογητικών στην αρμόδια υπηρεσία Πρόνοιας ή Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης του τόπου μόνιμης κατοικίας του.
β) Έλεγχος των δικαιολογητικών από την υπηρεσία ως προς την πληρότητα και γνησιότητα.
γ) Διαβίβαση των δικαιολογητικών σε ειδική Επιτροπή η οποία συγκροτείται με απόφαση του Νομάρχη κατά Νομ/κή Αυτοδ/ση ή Νομ/κό Διαμέρισμα ή νομαρχιακό τομέα και αποτελείται: από έναν υπάλληλο της Δ.Ο.Υ κατηγορίας ΠΕ, έναν υπάλληλο (κατά προτίμηση Κοινωνικό Λειτουργό) της αρμόδιας Δ/νσης Πρόνοιας και έναν υπάλληλο της Δ/νσης Υγείας (κατά προτίμηση ιατρικής ή παρά-ιατρικής ειδικότητας).
δ) Η Επιτροπή αφού εξετάζει τα δικαιολογητικά συντάσσει σχετική απόφαση την οποία μαζί με το σχετικό φάκελο επιστρέφει στην αρμόδια υπηρεσία : Στις θετικές περιπτώσεις χορηγείται από την υπηρεσία αυτή Αριθμός Μητρώου και Ατομικό Βιβλιάριο Υγείας. Στις περιπτώσεις που η απόφαση είναι μεν θετική αλλά δεν θεμελιώνεται δικαίωμα βιβλιαρίου υγείας (περίπτωση 3), χορηγείτε μόνο η απόφαση, η οποία και προσκομίζεται στο νοσηλευτικό ίδρυμα, ενώ ως περιστατικό καταγράφεται με όλα τα προσκομισθέντα στοιχεία.
ε. Μετά τη λήξη του χρόνου ισχύος του βιβλιαρίου , η ανανέωση του γίνεται με την ίδια διαδικασία με την οποία εκδίδεται. Δεν προσκομίζονται εκ νέου δικαιολογητικά που σύμφωνα με την κρίση της αρμόδιας υπηρεσίας υπάρχουν στο φάκελο του αιτούντα. Προβλέπεται η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και ελέγχου στο Μητρώο Ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων των Νομαρχιών από τις συναρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας και Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και αλληλεγγύης). Τηρείται και ηλεκτρονικός φάκελος με όλα τα δικαιολογητικά και στοιχεία των αιτούντων, στα οποία το Υπουργείο έχει επίσης δυνατότητα άμεσης πρόσβασης.
Δ. ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ
Στους δικαιούχους βιβλιαρίου δωρεάν ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης παρέχεται:
1) Δωρεάν πλήρης νοσηλεία σε κλίνες Γ θέσης.
2) Εξέταση και δωρεάν χορήγηση φαρμάκων (λίστας) στα ιδρύματα που αναφέρονται στην παράγραφο Α της απόφασης και διενέργεια παρα-κλινικών ή εργαστηριακών εξετάσεων.
3) Μεταφορά ασθενών με πλωτό ή αεροπορικό μέσο.
Η χορήγηση βιβλιαρίου με τη νέα διαδικασία έχει ισχύ από την ημέρα δημοσίευσής της παρούσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 6 Μαΐου 2005
ΠΗΓΗ: www.dikaiologitika.gr
ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ (ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΓΓΠΣ ΚΑΙ TAXISNET
Με ηλεκτρονική αίτηση για το επίδομα πετρελαίου (θέρμανσης) μέσω ΓΓΠΣ και ειδικής εφαρμογής του TAXISNET θα χορηγηθεί στους δικαιούχους το επίδομα. Οι δικαιούχοι θα πληροφορούνται αυτόματα αν δικαιούνται ή όχι την επιστροφή του ειδικού φόρου που θα αντιστοιχεί 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα πετρελαίου.
Στη συνέχεια και μόλις λάβουν απάντηση από Την ΓΓΠΣ μετά από διασταυρωση της φορολογικής δήλωσης μέσω taxisnet ότι πληρεί ο δικαιούχος τα εισοδηματικά, οικογενειακά, κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, θα του γνωστοποιείται ένας κωδικός αριθμός πρωτοκόλλου που θα αντιστοιχεί στο συνολικό αριθμό των λίτρων για τα οποία δικαιούται να λάβει το επίδομα με την μορφή της επιστροφής του ειδικού φόρου πετρελαιου.
ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΔΗΓΙΕΣ  
Οι πολίτες όταν θα καλούν την εταιρεία που θα τους προμηθεύσει με το πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους θα της γνωστοποιούν τον ειδικό αριθμό πρωτοκόλλου που τους έχει χορηγήσει η ειδική εφαρμογή της ΓΓΠΣ στο taxisnet . Στη συνέχεια θα πληρώνουν το πετρέλαιο με το σύνολο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, δηλαδή με τα 330 ευρώ ανά χίλια λίτρα συν ΦΠΑ και στη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών θα πιστώνει τη διαφορά του φόρου το αργότερο μέσα σε 10 ημέρες στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που τον έχει αναγράψει στην αρχική αίτηση επιστροφής.
Η διαδικασία αυτή θα οριστικοποιηθεί πλήρως τις επόμενες ημέρες, καθώς ακόμη δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή για τους ενοικιαστές και τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πολυκατοικιών. Δεν έχει γίνει σαφές, δηλαδή, πώς θα επιστρέφεται ο φόρος όταν σε μία πολυκατοικία είναι ένας ή δύο δικαιούχοι και υπόλοιποι θα επιβαρυνθούν με το σύνολο του φόρου.
Το υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνει στην απάντησή του προς τον αιτούντα τον αριθμό των λίτρων που δικαιούται επιστροφής φόρου. Έτσι θα γνωρίζει ότι μέχρι ένα συγκεκριμένο αριθμό λίτρων δεν θα πληρώσει παραπάνω φόρο, ενώ για κάθε λίτρο που θα καταναλώνει επιπλέον θα επιβαρύνεται σημαντικά.
 Ειδικό Τριτεκνικό και Πολυτεκνικό Επίδομα 500 ευρω το χρόνο ανα παιδί
Θεσπίζεται απο το 2013 στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ειδικό Τριτεκνικό και Πολυτεκνικό Επίδομα το οποίο ορίζεται σε 500 ευρω το χρόνο για κάθε παιδί στους δικαιούχους.
Εκτός από το ενιαίο επίδομα στήριξης που θα διδεται από το πρώτο παιδί οι πολυτεκνοι και οι τρίτεκνοι θα λαμβάνουν επίδομα κάθε χρόνο 500 ευρω για κάθε παιδί.
Αυτό καθορίζει με νέα ρύθμιση στο νέο φορολογικό το υπουργείο οικονομικών.
Οπως αναγραφετε στο νέο φορολογικό υπάρχει και αλλαγη στο ενιαίο επίδομα στήριξης απο αυτο που προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο και διαμορφώνεται στα 40 ευρω για κάθε παιδί.
6.    Η τέταρτη περίπτωση της υποπαραγράφου ΙΑ.2 της παραγράφου ΙΑ του ν. 4093/2012 αντικαθίσταται ως εξής :
«Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων καθορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σε σαράντα (40) ευρώ ανά μήνα για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.»
7.    Θεσπίζεται ειδικά για τα εξαρτώμενα τέκνα  από το τρίτο τέκνο και πάνω, ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων το οποίο ορίζεται σε πεντακόσια (500) ευρώ κατ’ έτος για κάθε τέκνο, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι σαράντα πέντε χιλιάδες (45 000) ευρώ.
Επίδομα Τέκνων 
Κριτήρια Δικαιούχοι Δικαιοληγητικα Αιτήσεις
Το νέο ενιαίο επίδομα τέκνων που θα ισχύει από την 1/1/2013 και θα καταργεί όλα τα οικογενειακά επιδόματα πολυτεκνικά τριτεκνικά κτλ θα έχει λιγότερους δικαιούχους και θα περιορίζει τον αριθμό των οικογενειών που θα λαμβάνουν το νέο επίδομα τέκνων
Το ενιαίο επίδομα τέκνων καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, την κλίμακα ισοδυναμίας, το ισοδύναμο εισόδημα και την εισοδηματική κατηγορία.
Ως κλίμακα ισοδυναμίας ορίζεται το σταθμισμένο άθροισμα των μελών της οικογένειας. Ο πρώτος γονέας έχει στάθμιση 1, ο δεύτερος γονέας έχει στάθμιση 1/3 και κάθε εξαρτώμενο τέκνο έχει στάθμιση 1/6. Ως ισοδύναμο εισόδημα ορίζεται το καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) διαιρεμένο με την κλίμακα ισοδυναμίας.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα στήριξης τέκνων έχουν ως εξής: (Α) έως έξι χιλιάδες ευρώ (6.000€) που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (Β) από έξι χιλιάδες και ένα ευρώ (6.001€) έως δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000€) που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, (Γ) από δώδεκα χιλιάδες και ένα ευρώ (12.001€) έως δεκαοκτώ χιλιάδες ευρώ (18.000€) που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.
Βαθύ Κόκκινο

  seisaxthiablog