Κυριακή, Νοεμβρίου 5

Η... σαρανταποδαρούσα του Ευκλείδη, και η κοινωνία



Θα μπορούσε να είναι μια αλά... Σαλβαντόρ Νταλί περιγραφή της δόλιας μεσαίας τάξης, όπως την (απο)κατάντησε η τραγική τριετία της «πρώτη φορά αριστεράς...» διακυβέρνηση.
Μια θλιβερή μεν, πλην ειλικρινής απόπειρα του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου να κάνει αυτοκριτική για λογαριασμό της καταστροφικής πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά αυτή η «χιουμοριστική», εξυπνακίστικη ατάκα προς την αντιπολίτευση, που την εκστόμισε χαμογελώντας μέσα στη Βουλή «βάλατε τόσο χαμηλά τον πήχη, ώστε ακόμη και μια φυματική σαρανταποδαρούσα με μηνίσκο στα 25 πόδια της και κρατώντας σακούλες με ψώνια από το Lidl θα περνούσε από πάνω, κι’ αυτό σημαίνει ότι, όχι η σαρανταποδαρούσα, αλλά μια κυβέρνηση (εννοούσε η δική του!) με συγκεκριμένη πολιτική, πηγαίνει καλά...»!, όχι μόνο δεν έβγαλε γέλιο, αλλά εξόργισε την κοινωνία. Κι’ αν όχι... ολόκληρη, τουλάχιστον το τμήμα της που δεν...έχει μηνίσκο στα πόδια!
Ήταν το... γκραν φινάλε μιας πολύ γελοίας, αλλά άλλο τόσο αποκαλυπτικής συζήτησης στο κοινοβούλιο για την οικονομία και τις προοπτικές που έχει, μαζί με την εξουθενωμένη κοινωνία, να... ανακάμψει κατά τις υπουργικές παραισθήσεις, παρά τα μέτρα και την εξαντλητική υπερφορολόγηση που θα συνεχιστεί και μετά τον Αύγουστο του 2018. Αφού... θα έχουμε «καθαρή έξοδο» από το μνημόνιο, παρά τις προειλημμένες δεσμεύσεις για τσεκουρώματα ελπίδων και χαράτσια επί γλίσχρων εισοδημάτων, τουλάχιστον μέχρι και το 2022! Και αυστηρή επιτροπεία των δανειστών για τα προσεχή... 99 χρόνια, για τα οποία η κυβέρνηση έχει υποθηκεύσει, με την υπογραφή της, όλη την δημόσια περιουσία...
Το καταπληκτικό είναι, ότι την όλη συζήτηση χαρακτήρισε (μέχρι να βγάλει ο Ευκλείδης την... σαρανταποδαρούσα από το σακίδιό του), η δημόσια παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού του, κ. Γιώργου Χουλιαράκη, με επίφαση «συγγνώμης», ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση στα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία, είχαν σαν αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί υπέρμετρα η μεσαία τάξη. Ξέρετε, η «ραχοκοκαλιά» της κοινωνίας... Αυτή η ομολογία Χουλιαράκη, όμως, δεν έγινε ως αυτοκριτική, όπως ίσως κάποιοι νόμισαν, αλλά σκοπούσε στο μη περαιτέρω φυλλορρόημα αριστερών ψήφων από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιατί, όπως εξήγησε ο τεχνοκράτης αναπληρωτής υπουργός, φορολογήσαμε παραπάνω αυτούς που... ακόμη τα κουτσοβόλευαν (;), για να κάνουμε παροχές στους... ακόμη φτωχότερους! Δηλαδή, αποκαταστρέψαμε μια μεγάλη κατηγορία πολιτών, που διατηρούσε κάποια δυνατότητα να κάνει την αγορά να κινείται και να δημιουργεί θέσεις εργασίας, για να δώσουμε ψίχουλα (και να το παίξουμε αριστεροί!) σ’ αυτούς που βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη θέση. Και από τους οποίους (αλλά αυτό δεν το είπε...) θα κόψουμε από το 2019 το ΕΚΑΣ, θα τους μειώσουμε το αφορολόγητο, αλλά... θα έχουμε χτυπήσει τους κακούς «πλουσιότερους»!
Μια από τα ίδια (με την... γαρνιτούρα της σαρανταποδαρούσας!, επανέλαβε λίγο αργότερα ο προϊστάμενός του Ευκλείδης, εξειδικεύοντας ότι το... αποτελείωμα της μεσαίας τάξης και η (ψηφοθηρικής και «αριστερής» σκόπευσης) εξίσωση της κοινωνίας επί τα χείρω, έγινε επειδή η κυβέρνηση δεν... κατάφερε να ελέγξει και να πατάξει την φοροδιαφυγή! Και τα έλεγε αυτά, ο αχαρακτήριστος, ως... απλός παρατηρητής και σχολιαστής της πραγματικότητας, ενώ βρίσκεται στην θέση του καθ’ ύλην αρμόδιου (και υπόλογου!) υπουργού! Τέτοια και τόση ξετσιπωσιά...
Τόσο ο κ. Τσακαλώτος, όσο και ο κ. Χουλιαράκης, αστικής κουλτούρας έγκυροι οικονομολόγοι, ξέρουν ότι η συνειδητή (όπως ομολόγησαν!) καταστροφή της μεσαίας τάξης, της δυναμικής τάξης, που παράγει και καταναλώνει, είναι κίνηση αυτοκτονίας για μια οικονομία που πασχίζει να ξανασταθεί όρθια στα πόδια της. Αλλά δεν είχαν κανέναν ενδοιασμό να το χρησιμοποιήσουν ως ευτελές μικροκομματικό, ψηφοθηρικό (γιατί σκοπεύει στο θυμικό των απεγνωσμένων) «επιχείρημα», για να κάνουν τους «καλούς» και... αριστερούς στους ντεσπεράντος του εκλογικού σώματος, να κινητοποιήσουν (;) ένα ανόητο ρεβανσισμό του τύπου «αφού εμείς. Πέστε κάτω κι’ εσείς....»!
Στην Ελλάδα ζεις, δεν υπάρχει ελπίς...

Πηγή: | iefimerida.gr