Οι Έλληνες πληρώνουν πλέον από την τσέπη τους για παροχές Υγείας

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΑΒΟΗΘΗΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ !
Έξι στους δέκα Έλληνες πληρώνουν από την τσέπη τους για παροχές Υγείας

Κάθε Έλληνας πληρώνει από την τσέπη του περίπου 400 ευρώ ετησίως για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις - Πάνω από το 21% αναφέρει ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη κυρίως λόγω του κόστους

Η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας γίνεται μετά πολλών εμποδίων
 Κενή περιεχομένου τείνει να είναι η έννοια του δημοσίου συστήματος Υγείας στη χώρα μας. Την ώρα που η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι της Αριστοτέλους επαίρονται για την καθολική και ισότιμη πρόσβαση του πληθυσμού στις δημόσιες δομές υγείας, οι πολίτες βιώνουν μια άλλη, σκληρή πραγματικότητα: έξι στους δέκα πληρώνουν από την τσέπη τους για παροχές υγείας κι επισκέψεις σε γιατρούς, τρεις στους δέκα δυσκολεύονται να πληρώσουν τα φάρμακά τους, ένας στους δύο έχει μεγάλη ανασφάλεια για τη μελλοντική κάλυψη από το κράτος ιατρικών εξετάσεων και θεραπειών.


Τα ευρήματα της πανελλαδικής έρευνας HELLAS HEALTH VII, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο απο το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, αποτυπώνει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας σε σχέση με τις παροχές Υγείας που απολαμβάνει ο πληθυσμός, ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, όπου και όταν γίνεται, γίνεται μετά πολλών εμποδίων, ενώ στην τελική εικόνα το αγαθό της δημόσιας Υγείας κάθε άλλο παρά δεδομένο είναι.


Πόσα πληρώνουν για γιατρούς και φάρμακα οι Έλληνες 
Η ιδιωτική δαπάνη για την υγεία αφορά πλέον τουλάχιστον έξι στους δέκα Έλληνες. Σύμφωνα με τη μελέτη, το 62% των ερωτηθέντων που είχαν ανάγκη ιατρικής φροντίδας το τελευταίο έτος, χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του. Το 21% αναφέρει ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη κυρίως λόγω του κόστους (53%), άλλης απασχόλησης (15%), από αμέλεια (11%) ή λόγω της μακράς αναμονής (11%).

Οι ιδιώτες γιατροί, συμβεβλημένοι και μη με τον ΕΟΠΥΥ, είναι αυτοί που δέχονται την πλειονότητα των Ελλήνων ασθενών. Το 37% απευθύνεται σε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό για ιατρική φροντίδα, το 23% σε μη συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό, ενώ ποσοστό 19% αναζητεί γιατρό στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και μολις το 7% απευθύνεται στα δημόσια Πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ.

Κατά μέσο όρο κάθε Έλληνας πληρώνει από την τσέπη του στη διάρκεια του έτους περίπου 300 ευρώ για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις. Αναλυτικά, πληρώνει 170 ευρώ για επισκέψεις σε ιατρούς, 75 ευρώ για επισκέψεις σε οδοντιάτρους και 50 ευρώ για εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις.

Μετ´ εμποδίων και κυρίως με το.... χέρι στην τσέπη εχει πρόσβαση και στα φάρμακα ο Έλληνας. Οπως προέκυψε απο την έρευνα, για το 28% των ερωτηθέντων η πληρωμή των φαρμάκων τους τελευταίους 12 μήνες  αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα ενω μικρό πρόβλημα για το 21%. Μάλιστα, το 30% των επισκέψεων στο φαρμακείο στο διάστημα αυτό αφορούσε την προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, εκ των οποίων το 35% ήταν για αγορά αντιβιοτικών!


Το 42% πληρώνει από την τσέπη του 10-50 ευρώ μηνιαίως για προμήθεια
συνταγογραφούμενων φαρμάκων, το 35% λιγότερο από 10 ευρώ,  το 8% 50-100 ευρώ, το 3% 100-200 ευρώ, το 1% 200-500 ευρώ, ενώ μόνο το 10% δεν χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του.

Το 38% δεν γνωρίζει ότι τα γενόσημα φάρμακα κοστίζουν τα 2/3 της τιμής των πρωτοτύπων.

Το 42% προτιμά τα γενόσημα μόνο εάν το ποσό που εξοικονομεί είναι μεγάλο, το 27% προτιμά το πρωτότυπο φάρμακο ανεξαρτήτως τιμής και μόνο το 19% προτιμά πάντα το γενόσημα.

Τέλος, σχεδόν ενας στους δυο ανησυχεί πολύ για την κάλυψη του κόστους συνταγογραφούμενων φαρμάκων και το 24% ανησυχεί λίγο και μόνο το 28% δεν ανησυχεί καθόλου.