Παρασκευή, Νοεμβρίου 3

Σκωτία: Οι πέντε κάτοικοι ενός νησιού προσπαθούν να το αγοράσουν για να διαφυλάξουν τον τρόπο ζωής τους

Σκωτία: Οι πέντε κάτοικοι ενός νησιού προσπαθούν να το αγοράσουν για να διαφυλάξουν τον τρόπο ζωής τους
Όταν πάμπλουτοι ξένοι άρχισαν να καταφθάνουν στο νησί τους με ελικόπτερα, οι πέντε από τους έξι κατοίκους του Ουλούα, στη Σκωτία, φοβήθηκαν ότι ο τρόπος ζωής τους θα έφτανε αναπόφευκτα στο τέλος του. Αποφάσισαν τότε να... αγοράσουν το νησί.


Το Ουλούα, με τις παρθένες παραλίες, τους καταπράσινους λόφους και τις απόκρημνες ακτές, τέθηκε προς πώληση τον Ιούλιο από τον έκτο κάτοικο, τον απόγονο μιας αριστοκρατικής οικογένειας στην οποία ανήκει το νησί εδώ και πολλές δεκαετίες. Οι πέντε κάτοικοι βασίζονται σε έναν νόμο που ψηφίστηκε πέρσι από την κυβέρνηση της Νίκολα Στέρτζον και ο οποίος επιτρέπει να αναβάλλεται η πώληση ιδιωτικών εκτάσεων σε ιδιώτες επενδυτές ώστε να δίνεται η δυνατότητα στις τοπικές κοινότητες να κάνουν αντιπροσφορά για να τις αγοράσουν.

Ο νόμος αυτές έχει σοβαρές συνέπειες στη Σκωτία όπου η μισή γη ανήκει σε μόλις 500 πρόσωπα – πολλοί από τους ιδιοκτήτες είναι ευγενείς που έχουν κάστρα και μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, αλλά δεν κατοικούν εκεί.

Οι κάτοικοι του Ουλούα θα έχουν στη διάθεσή τους άλλους οκτώ μήνες για να πετύχουν τον στόχο τους. Ο ιδιοκτήτης, ο Τζέιμι Χάουαρντ, πουλάει το νησί έναντι 4,25 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 4,8 εκατομμύρια ευρώ). Οι πέντε γείτονές του προσπαθούν να μαζέψουν χρήματα με μια καμπάνια στο διαδίκτυο, αλλά προς το παρόν το ποσό που συλλέγουν καθημερινά είναι μικρό, μόλις 1.000 λίρες κατά μέσο όρο. Ελπίζουν πλέον σε μια χρηματοδότηση από το Σκωτικό Ταμείο Γης που ίδρυσε η κυβέρνηση της Σκωτίας ειδικά για να χρηματοδοτεί τέτοιου είδους εγχειρήματα.

"Η κοινοτική ιδιοκτησία είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε", τόνισε η 33χρονη Έμα Μακί, η οποία θυμάται την εποχή που στο νησί, έκτασης 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ζούσε μια ακμάζουσα αγροτική κοινότητα.

Όταν άρχισαν να φτάνουν στο Ουλούα πάμπλουτοι Ρώσοι και Άραβες, υποψήφιοι αγοραστές, οι πέντε νησιώτες φοβήθηκαν ότι κάποιος ξένος θα τους έδιωχνε και θα τους απαγόρευε την πρόσβαση στον τόπο τους. «Αν εσείς είχατε τόσα λεφτά, γιατί ν' αφήσετε ελεύθερη την πρόσβαση στο κοινό αντί να κρατήσετε το νησί για τον εαυτό σας;» είπε χαρακτηριστικά η ΄Έμα η οποία διατηρεί το μοναδικό καφέ του νησιού μαζί με την κουνιάδα της, την Ρεμπέκα Μονρό.

Το Ουλούα είναι ένα ειδυλλιακό μέρος, με θέα στο όρος Μπεν Μορ και τον εντυπωσιακό καταρράκτη Ίας Φορς του γειτονικού νησιού Μουλ. Η πρώτη στάση για τους επισκέπτες που φτάνουν με το φεριμπότ από το Μουλ είναι το καφέ Boathouse. «Η οικογένεια του συζύγου μου ζει στο Ουλούα εδώ και δεκαετίες» εξήγησε η Ρεμπέκα Μονρό, 30 ετών, η οποία κατάγεται από το Ντάμφρις. "Οργάνωναν χριστουγεννιάτικες γιορτές και υπήρχαν πολλά περισσότερα παιδιά στο δημοτικό σχολείο, ήταν πιο δυναμικά τα πράγματα κάποτε", αφηγείται με νοσταλγία.

Το Boathouse εξυπηρετεί περίπου 5.000 επισκέπτες κάθε χρόνο. Όμως τα γειτονικά κτίσματα, αγροκτήματα, μια εκκλησία και ένα ξενοδοχείο, στέκουν πλέον ερειπωμένα.

Στο απόγειό του το Ουλούα είχε περισσότερους από 800 κατοίκους. Η παρακμή ξεκίνησε τον 17ο αιώνα, όταν οι ιδιοκτήτες γης έδιωξαν τους καλλιεργητές για να μετατρέψουν τα χωράφια τους σε βοσκοτόπια για τα πρόβατα. Πολλοί έφυγαν για την Αυστραλία. Το διασημότερο τέκνο του Ουλούα, ο Λάχλαν Μακουόρι, ήταν ο τελευταίος αποικιακός κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι πέντε κάτοικοι ελπίζουν ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του γειτονικού νησιού Έιγκ που το αγόρασαν οι κάτοικοί του το 1997. Μέσα σε 20 χρόνια, ο πληθυσμός του Έιγκ διπλασιάστηκε, το νησί έχει πλέον το δικό του δίκτυο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, γρήγορο Ίντερνετ και οργανώνει και ένα μουσικό φεστιβάλ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΑFP