Η ΦΛΕΓΜΟΝΗ...ΕΥΧΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΑ . . .

Σχετική εικόνα

Τα λευκοτριένια, φαίνεται πως έχουν την ιδιότητα του ...Ιανού ...
Το άνοσο σύστημα μας, είναι υπεύθυνο για την αναγεννητική ικανότητα του εγκεφάλου.
Μετά από Σοβαρό Τραυματισμό του Εγκεφάλου ή της σπονδυλικής στήλης , παρατηρείται μια έντονη φλεγμονώδης Διαδικασία από τα κύτταρα του άνοσου συστήματος.
Αυτή η Φλεγμονώδης Διεργασία εθεωρείτο  ανασταλτικός παράγοντας της αποκατάστασης του τραύματος, κι ολόκληρος ο ιατρικός κόσμος ...κατέστειλε το ανοσο συστήμα, προφανώς για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Οπως ομως σε χιλιάδες παρομοιες.. λανθασμένες προσεγγίσειςτου ιατρικού κατεστημενου ...κι εδώ φαίνεται έχουμε πέσει έξω στους υπολογισμούς μας ... 
Η Φλεγμονώδης Αντίδραση, μετά από Τραυματισμό, όχι μόνο δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας, αλλά είναι και απολύτως απαραίτητη, για την εκκίνηση της αναγεννητικής δραστηριότητας..

alt

Το περίεργο της φύσης της φλεγμονής που λέγαμε παλιότερα.
Ως φαίνεται, ο εγκέφαλος ( σε κατώτερα θηλαστικά ) με την ενεργοποίηση των ενήλικων βλαστικών κυττάρων του... μπορεί να δημιουργήσει νέους νευρώνες,  που αποκαθιστούν πλήρως το τραύμα!!!
Μετά από αντίστοιχο τραυματισμό σε ποντίκια ( αλλά και σε ανθρώπους σε περιπτώσεις ατυχημάτων), η φλεγμονώδης αντίδραση, που παρατηρείται, συμβάλει στη δημιουργία ουλών, που εμποδίζουν τη δημιουργία νέων λειτουργικών νευρώνων. 
(σχετικά πρωτόκολα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Science).       
Η χρήση  δεξαμεθαζόνης, (ένα κοινό κορτικοστεροϊδές, ανοσοκατασταλτικό), που χρησιμοποιείται ευρέως για ... θεραπεία των φλεγμονών, αλλά και για την καταστολή του άνοσου, έδειξε ότι μετά από προκλητό τραυματισμό στον εγκέφαλο πειραματοζώων, τα βλαστικά κύτταρα δεν ενεργοποιήθηκαν και δεν δημιουργήθηκαν νέοι νευρώνες  για να αποκαταστήσουν τη ζημιά, αποδεικνύοντας την Αναγκαιότητα της Φλεγμονώδους Αντίδρασης για την Αναγεννητική Διαδικασία.. πράγμα που δείχνει πως τα βλαστικά κύτταρα, ενεργοποιούνται ...  Μόνο με τη Παρουσία Μιας Φλεγμονώδους Απόκρισης ...
Εδώ έχουμε μιαν άλλη έκπληξη: τα κατα τα άλλα ... φοβερά λευκοτριένια.....
Το 1940 οι Κellaway και Τrethewie παρατήρησαν ότι όταν διεγερθούν με αντιγόνο οι πνεύμονες ευαισθητοποιημένων ινδικών χοιριδίων,
απελευθερώνουν μια ουσία που συστέλλει τους λείους μύες των βρόγχων.
Η ουσία αυτή ονομάστηκε «βραδέως αντιδρώσα ουσία της αναφυλαξίας» (SRSA) και αποδείχτηκε ότι αποτελείται από παράγωγα του αραχιδονικού οξέος που ονομάστηκαν "λευκοτριένια".
Τα λευκοτριένια ονομάστηκαν έτσι από τους Borgeat και Samuelson ... επειδή ο χημικός τύπος τους έχει τρεις διπλούς δεσμούς στο άκρο.
Τα λευκοτριένια συντίθενται  από το αραχιδονικό οξύ της κυτταρικής μεμβράνης μέσω της δράσης της 5-λιποξυγενάσης και μιας δεσμευμένης στη μεμβράνη πρωτεΐνης που ενεργοποιεί την 5-λιποξυγενάση. 

alt

Μπορεί να κάνουν ζημιά, αλλά ...κατω απο ορισμένες συνθήκες, προσφέρουν την σωτηρία ... μια και εμπλέκονται στη διαδικασία αναγέννησης .. ενας συγκεκριμένος τύπος λευκοτριενίων ο LTC4 ..  ενεργοποιησε και πάλι τα νευρικά βλαστικά κύτταρα και να τα οδηγήσε στην παραγωγή ..ολοκαίνουργιων νευρώνων..
Φυσικά όλα τα παραπάνω έγιναν  σε πολυτιμα πειραματόζωα ...ποντίκια.. ( θηλαστικά που εξ' ορισμού η αναγεννητική τους ικανότητα, σε εγκεφαλικούς τραυματισμούς, είναι από περιορισμένη εως ανύπαρκτη ...)

alt