Πέμπτη, Νοεμβρίου 2

Κατάθεση-ποταμός της γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου



Ποταμός για την περίοδο που ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ήταν ο ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος ήταν η πρώην γραμματέας του Αικατερίνη Τσακάλου στην κατάθεση της στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» της εταιρίας.

Η μάρτυρας έκανε λόγο για έναν αδίστακτο manager, με πολύπλευρη προσωπικότητα. «Δεν κύλαγε αίμα μέσα του. Ήταν ευφυέστατος, μηχανορράφος και τραγικά φιλόδοξος. Έκανε επέλαση. Είχε όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που έχουν όλοι οι νοσηρά φιλόδοξοι άνθρωποι. Αλλά δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς σε αυτή τη θέση» είπε η μάρτυρας για τον άλλοτε προϊστάμενο της τον οποίο χαρακτήρισε «ξύλινο ηγέτη». «Μην ξεχνάμε ότι και στη νύχτα υπάρχουν πολλοί ικανοί μαφιόζοι» είπε χαρακτηριστικά.
Η κ. Τσακάλου επανέλαβε τους ισχυρισμούς της για χορηγίες της Siemens προς πολιτικά κόμματα οι οποίες, όπως υποστήριξε, αντιστοιχούσαν στο 2% του τζίρου των τμήματος τηλεπικοινωνιών «προκειμένου να ανοίγουν οι δουλειές, όπως μου είχε πει ο Χριστοφοράκος», αλλά και για «δώρα» προς πολιτικά πρόσωπα. Η μάρτυρας εξέφρασε την πεποίθηση πως όλες οι ενέργειες του Μιχάλη Χριστοφοράκου ήταν γνωστές στη μητρική εταιρία και υποστήριξε πως, την επίμαχη περίοδο, μεταξύ άλλων είχε λάβει χορηγία η νεολαία του ΠΑΣΟΚ αλλά και η Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα, η κ. Τσακάλου μίλησε και για 1 εκατομμύριο μάρκα που φέρεται να έφυγε από την Siemens προς τον Θεόδωρο Τσουκάτο.
Το άλλοτε δεξί χέρι του Μιχάλη Χριστοφοράκου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που φέρεται να είχε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens με την οικογένεια Μητσοτάκη και τους κ.κ. Γείτονα και Μαντέλη και έκανε λόγο για «δωρεές» ( οικιακός εξοπλισμός, τηλεφωνικά κέντρα κτλ.) σε πολιτικά πρόσωπα μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μάρεβα, η Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και ο Άκης Τσοχατζόπουλος.
Ωστόσο, η μάρτυρας διευκρίνισε ότι τα συγκεκριμένα «δώρα» δεν ήταν μεγάλης αξίας σε σχέση με το 2% που πήγαινε για τις χορηγίες στα κόμματα και συνεπώς «δεν μπορούν να θεωρηθούν ύποπτες δωρεές». «Ήταν περισσότερο για την προβολή της εταιρείας. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι κάποιος δωροδοκήθηκε με ένα ψυγείο και μια κουζίνα» είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η μάρτυρας αναφέρθηκε σε παραγγελία που είχε δεχθεί για τηλεφωνικά κέντρα που αφορούσαν τον εξοπλισμό δυο πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Νομίζω ότι η κάλυψη της δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο. Μου είχε πει ο Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά εγώ δεν είχα κανέναν μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και τελικά τα κάλυψε ο κ. Μητσοτάκης». Η κ. Τσακάλου κατέθεσε και για ένα ταξίδι που είχε κάνει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στο εξωτερικό για το οποίο, όπως είπε, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος της είχε δώσει 10.000 ευρώ προκειμένου να τα καταθέσει σε λογαριασμό ως δαπάνες.
Πάντως, σύμφωνα με την μάρτυρα, οι συγκεκριμένες δαπάνες δεν ενέπιπταν στα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» καθώς χρεώνονταν με «θέση κόστους».