Δευτέρα, Νοεμβρίου 20

ΜΙΑ ΞΑΦΝΙΚΗ ΙΔΙΟΦΥΙΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ(Βίντεο)


Γράφει Συντακτική Ομάδα Χειλαδάκη
Εκτιμάται ότι υπάρχουν σήμερα ελάχιστες όπεριπτώσεις παγκοσμίως σαν την παρακάτω ιστορία. Ακόμα πιο σπάνια, λιγότερες από αυτές τις περιπτώσεις μετατρέπονται σε τυχαίους savants – γνωστό αλλιώς ως «ξαφνική ιδιοφυΐα.» Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με την έννοια αυτή, «ξαφνική ιδιοφυία», είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά σπάνιας περίπτωσης τραύματος του κεφαλιού που αφήνει το
θύμα με ένα υπέροχο χάρισμα – στη μουσική ή τη ζωγραφική ή ακόμα και στα μαθηματικά.
Μια από τις πιο μυστηριώδεις περιπτώσεις ξαφνικής ιδιοφυΐας στην πρόσφατη ιστορία, είναι αυτή του Derek Amato, ο οποίος υπέστη μεγάλη διάσειση μετά από κατάδυση στο ρηχό χείλος μιας πισίνας το 2006, προσπαθώντας να πιάσει μια μπάλα ποδοσφαίρου. Μια αντιστροφή της μοίρας που αρχικά φάνηκε να προκαλεί μόνο ατυχία.
«Η πρώτη εβδομάδα ήταν περίεργη» εξηγεί ο Amato. «Όταν ξύπνησα, συνειδητοποίησα ότι κοιμόμουν για πέντε ημέρες και ξαφνικά τα χέρια μου ήταν εξαιρετικά νευρικά, σχεδόν σαν να χτυπούσαν νευρικά…. Ήταν όλα από το χτύπημα.»
Ο Αμάτο συνειδητοποίησε σύντομα ότι τα ασπρόμαυρα τετράγωνα που επιπλέουν στο όραμά του ήταν πλέον μόνιμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τραυματισμός του εγκεφάλου του είχε οδηγήσει σε μια κατάσταση στην οποία υπήρχε μια διακεχυμένη εικόνα μεταξύ των αισθήσεων του σώματός του και των συναισθημάτων του.
Με άλλα λόγια: ο Ντερέκ μπορούσε τώρα να δει τον ήχο. Αλλά αυτό δεν είναι το πιο εκπληκτικό από τον τραυματισμό του. Όχι μόνο επιβίωσε και ανέπτυξε αυτή τη πολύ σπάνια μορφή συναίσθησης, αλλά ο Amato ήταν επίσης προικισμένος με την άμεση και αυθόρμητη ικανότητα να παίζει το πιάνο. Και μάλιστα… πολύ καλά.




Η διάσειση είχε όμως και αρνητικές παρενέργειες, όπως ημικρανίες, μερική κώφωση και περιστασιακή απώλεια συνείδησης. Στην πραγματικότητα, αυτά τα συμπτώματα είναι μερικές φορές εξουθενωτικά και οι γιατροί που μελετούν τον Derek εξακολουθούν να μην είναι σίγουροι για το ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες παρενέργειες τους. Αλλά όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα, αν θα προτιμούσε να επιστρέψει εγκαίρως και να αποτρέψει το ατύχημα, ο Derek απαντά αμέσως και εμφατικά: «όχι».
«Νομίζω ότι είμαι το ζωντανό παράδειγμα μιας βαθιάς κατάστασης στη ζωή που λαμβάνει χώρα», καταλήγει ο Αμάτο. «Πρέπει να το δούμε και να το νιώσουμε και να το ακούσουμε, η μουσική είναι μόνο ένα μέρος της. Υπάρχουν τα πράγματα που αλλάζουν τη ζωή και οι πτώσεις, οι ημικρανίες, η ακοή, η κατάρρευση, πάντα αγωνιστικά, ο πόνος από τους νευρώνες ήταν κυριολεκτικά ανυπόφορος τόσο πολύ που πέθαινα από τον πόνο.»
Ξαφνική ιδιοφυΐα … αλλά με κόστος;
«Θέλω να πω, μια μέρα θα μπορούσα απλά να πάθω καρδιακή προσβολή από το να είμαι υπερφορτωμένος, αλλά είμαι πάντα έτοιμος. Και ταυτόχρονα, αν αυτή είναι η πορεία της ιστορίας, τότε χαίρομαι που έχω αυτή την εμπειρία. Δεν θέλω να το αλλάξω αυτό. Αν είναι, έτσι τελειώνει η ιστορία.»
Μια άλλη επίσης περίεργη ιστορία αυτή ενός αγοριού, τον Rueben Nsemoh.
Ο Rueben Nsemoh σταμάτησε να αναπνέει αρκετές φορές αφότου κατα λάθος ο συμπαίκτης του τον είχε κλωτσήσει στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού ποδοσφαίρου. Όταν ξύπνησε από κώμα, οι γονείς του είπαν ότι μιλούσε αποκλειστικά… ισπανικά.
ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

www.nikosxeiladakis.gr