Δευτέρα, Νοεμβρίου 6

Ποιος θα αξιοποιήσει το σπίτι της Μαρίας Κάλλας

Τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για τα ακίνητα του



Ποιος θα αξιοποιήσει το σπίτι της Μαρίας Κάλλας
Στην οδό Πατησίων αριθμό 61 στην Αθήνα βρίσκεται η οικία Μαρίας Κάλλας όπου έζησε τα νεανικά της χρόνια η διάσημη ελληνίδα υψίφωνος.
Μετά τον χωρισμό των γονέων της η Μαρία Κάλλας ήρθε στην Αθήνα και έμεινε με τη μητέρα της και τη μεγαλύτερη αδελφή της στο σπίτι της οδού Πατησίων μέχρι το 1945, οπότε έφυγε ξανά για τη Νέα Υόρκη.

Με το πέρασμα του χρόνου ακίνητα «φαντάσματα» ενός ένδοξου παρελθόντος γυρίζουν σελίδα. Το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, καθώς έχουν εμφανιστεί ήδη υποψήφιοι ενοικιαστές για ορισμένα από τα εμβληματικά κτίρια του κέντρου.
Ένα από αυτά είναι το σπίτι της Μαρίας Κάλλας όπου θα δοθεί για μακροχρόνια μίσθωση- 30 χρόνια -στην Ακαδημία Λυρικής Τέχνης, ενώ το Esperia, στην οδό Σταδίου 22, ξαναγίνεται ξενοδοχείο.
Αυτή την στιγμή υπάρχει ένας κατάλογος διαθέσιμων κτιρίων και έχει δημοσιευθεί σχετική πρόσκληση προς τους φορείς του Δημοσίου, προκειμένου να υποβάλουν έως τις 24 Νοεμβρίου τις προτάσεις αξιοποίησης των κτιρίων αυτών. Τον Μάρτιο του 2018 θα ακολουθήσει αντίστοιχη πρόσκληση προς τους ιδιώτες προκειμένου να καταγραφεί το ενδιαφέρον τους για τα κτίρια, ενώ παράλληλα θα εκπονηθεί διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προκειμένου να επιλεγούν οι καλύτερες προτάσεις για τα 24 εμβληματικά κτίρια του κέντρου.
Με τα χρήματα που θα εισπράξει από τα μισθώματα των κτιρίων των πρώην ασφαλιστικών ταμείων επιδιώκει ο ΕΦΚΑ να βελτιώσει τα έσοδά του και να διατηρήσει τον πλεονασματικό προϋπολογισμό του και για το 2018.
Το εκτιμώμενο ύψος των μισθωμάτων αγγίζει τα 2.100.000 ευρώ, σύμφωνα με την κα Αχτσιόγλου και αναμένεται να αποτελέσει «σωσίβιο» για τα οικονομικά του υπερ ταμείου που πρέπει να παραμείνουν σε θετικό έδαφος, σύμφωνα με τις επιταγές των δανειστών.
.fpress.gr