Τετάρτη, Νοεμβρίου 8

Οι ιδανικές τροφές για πριν και μετά από την άσκηση

Οι ιδανικές τροφές για πριν και μετά από την άσκηση
Από τους αρχαίους Έλληνες που έτρωγαν μόνο κρέας πριν αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς αγώνες, μέχρι τους σημερινούς μαραθωνοδρόμους που καταναλώνουν μόνο υδατάνθρακες πριν από τον αγώνα, οι αθλητές ψάχνουν από καιρό το συστατικό που μπορεί να βελτιώσει τη φυσική τους
κατάσταση.

Τρώγοντας τις σωστές τροφές πριν και μετά την άσκηση μπορείς να πετύχεις τα βέλτιστα επίπεδα γλυκογόνου, τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και να παρέχεις στον οργανισμό σου την πρωτεΐνη που απαιτείται για την κατασκευή και την αποκατάσταση του μυϊκού ιστού.

Οι κατάλληλες τροφές πριν από την άσκηση είναι:


• Η βρώμη, η οποία σε γεμίζει με ενέργεια και λειτουργεί ως καύσιμο για τους μύες.
• Τα παντζάρια που βοηθούν το σώμα σου να πετύχει τη βέλτιστη απόδοση και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
• Το κάρδαμο είναι εκπληκτική πηγή πρωτεΐνης που βοηθά την ενίσχυση των μυών αλλά και της γενικής υγείας σου, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.
• Το καρπούζι που είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Περιέχει Βιταμίνη C, Β-καροτένιο και λυκοπένιο και μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο από τις σκληρές προπονήσεις.



Οι κατάλληλες τροφές μετά την άσκηση είναι:

• Το σοκολατούχο γάλα που λειτουργεί άψογα ως ποτό ανάκαμψης και μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να μειώσει τη φθορά της μυϊκής σου μάζας.
• Οι σπόροι chia, είτε τους συνδυάσεις με γιαούρτι, είτε σε σαλάτα, είναι πλούσιοι σε θρεπτικά
συστατικά, τα οποία βοηθούν επίσης στην αποκατάσταση του σώματος μετά της προπόνηση.
• Οι μπανάνες που βοηθούν το σώμα σου να ανακτήσει τους απαραίτητους ηλεκτρολύτες, τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χάνονται με τον ιδρώτα κατά τη διάρκεια της άσκησης.
• Το γιαούρτι ως πλούσια πηγή πρωτεΐνης, αποτελεί απαραίτητο τρόφιμο για την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και την ανοικοδόμηση των κατεστραμένων κυττάρων και ιστών. Για περισσότερα οφέλη, βάλε το γιαουρτάκι σου με λίγα βατόμουρα στο blender και απόλαυσε ένα δροσιστικό smoothie.
govastileto.gr