Τρίτη, Νοεμβρίου 7

Υπερταμείο: Με τους παχυλούς μισθούς βρήκαν άλλη μια ωραία ιδέα. Διαβάστε την

Το μνημείο φαιδρότητας που λέγεται «fast track”: Όποιος επισκεφτεί την ιστοσελίδα του οργανισμού «Enterprise Greece», που διαχειρίζεται το λεγόμενο «fast track», δηλαδή τη διαδικασία ταχείας αδειοδότησης για μεγάλες επενδύσεις δε χρειάζεται να διαβάσει το σημερινό σχόλιο. Πρόκειται για ιστοσελίδα που ντροπιάζει όσους προσπαθούν να φέρουν ξένες επενδύσεις στη χώρα, ρόλο που υποτίθεται έχει αναλάβει ο «Enterprise Greece».

Η φαιδρότητα συνεχίζεται όταν καταφέρει κάποιος να βρει τις επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο «fast track» ή βρίσκονται υπό ένταξη.
Εκεί βρίσκονται τσουβαλιασμένες σοβαρές επενδύσεις όπως αυτή που θέλει να κάνει η Vodafone για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, με την περίφημη «επένδυση» Κορεατών στη Χαλκιδική που ουδέποτε τους είδαμε!
Στο υπουργείο Οικονομίας συνεχίζουν να αθροίζουν τα αστεία επενδυτικά σχέδια του «fast track» (σε αυτή την κατηγορία ανήκουν τα περισσότερα!) και να βγάζουν κάτι δισεκατομμύρια σε επενδύσεις.
Εσχάτως διαρρέουν πως είναι έτοιμοι να εντάξουν άλλες δέκα επενδύσεις, συνολικού ύψους 3,64 δισ. ευρώ.
Σημειώστε πως ΚΑΜΜΙΑ από τις υφιστάμενες επενδύσεις του «fast track» δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Σταθερή αξία στον κατάλογο είναι, πάντως, η περίφημη τουριστική επένδυση στα βοσκοτόπια στην Ιθάκη που τα είχε βάλει ενέχυρο ο όμιλος Καλογρίτσα όταν διεκδίκησε τηλεοπτική άδεια και τα φωτοβολταϊκά του επιχειρηματία που τώρα η Τράπεζα Πειραιώς κυνηγάει.

Τα σχέδια του ομίλου Μήτση στη Μύκονο

Πάντως στον κατάλογο με τις υπό ένταξη επενδύσεις εντοπίσαμε και μία του ομίλου Μήτση, για την κατασκευή τριών ξενοδοχείων στη Μύκονο. Πρόκειται για επένδυση που προωθεί η εταιρεία ΚΟΡΤΙΑ ΑΕ στην παραλία Ελιά της Μυκόνου.
Δεν γνωρίζουμε αν έχουν διερευνηθεί οι διαθέσεις επενδυτών καθώς θα χρειαστούν σοβαρά κεφάλαια, όταν η επένδυση αδειοδοτηθεί. Στον ίδιο κατάλογο βρίσκονται και άλλες τουριστικές επενδύσεις όπως το Arcardia Cultural Resort που, όμως, θα κατασκευαστεί στην Ηλεία!

Ποια ΕΔΗΣ;

Για να δικαιολογήσουν, λέει, τους παχυλότατους μισθούς τους, τα μέλη της διοίκησης του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ ΑΕ) είχαν μια ωραία ιδέα.
Να μη δημιουργηθεί, τελικά, η θυγατρική ΕΔΗΣ στην οποία θα περάσουν 16 ΔΕΚΟ και άλλες τέσσερις συμμετοχές (π.χ. ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ) του δημοσίου.
Έτσι, όπως εισηγούνται κάποιοι στο Υπερταμείο, θα κάνουμε και οικονομία γιατί δε θα χρειαστεί να προσληφθεί και διοικητικό συμβούλιο στην ΕΔΗΣ, με επίσης παχυλότατες αμοιβές.
Επιπλέον, θα υπάρχει άμεσος έλεγχος του Υπερταμείου στις ΔΕΚΟ χωρίς μεσολάβηση άλλου φορέα ώστε να καταστούν «οάσεις διαφάνειας».
Κάτι σαν το Υπερταμείο, δηλαδή, που βγάζει ανακοινώσεις μόνο Παρασκευή απόγευμα και επιλέγει συνεργάτες με πρόχειρους διαγωνισμούς!
Θα επιστρέψουν άραγε στο κρατικό ταμείο τα χρήματα που πήραν οι σύμβουλοι για να επιλέξουν πρόσωπα για το διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΗΣ στην περίπτωση που η τελευταία δεν ιδρυθεί; Ψιλά γράμματα θα μου πείτε…

Στο Καβούρι τα απόνερα από τη σύλληψη Alwaleed Bin Talal

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud που συνελήφθη το βράδυ του Σαββάτου στο πλαίσιο «έρευνας για διαφθορά» στη Σαουδική Αραβία είναι τακτικότατος επισκέπτης της Μεσογείου.
Σε ένα από τα τελευταία ταξίδια είδε τον Αστέρα Βουλιαγμένης και προ μηνών η αλυσίδα ξενοδοχείων Four Seasons συμφώνησε να αναλάβει τη διαχείριση του τουριστικού συγκροτήματος.
Ο Alwaleed Bin Talal, μέσω της Kingdom Holdings κατέχει το 47,5% της Four Seasons, ενώ άλλο 47,5% ελέγχει ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates.
Οι δύο κροίσοι είχαν αγοράσει την αλυσίδα πολυτελών ξενοδοχείων το 2007, για να τη σώσουν από τη χρεοκοπία, επενδύοντας 3,8 δισ. δολάρια.
mononews.gr