Τετάρτη, Νοεμβρίου 1

Ισλαμιστής Ουζμπέκος ο δράστης του μακελειού--ΔΙΠΟΔΑ ΖΩΑ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ!

Μία παρέα πέντε φίλων από την Αργεντινή και μία Βελγίδα, που έκαναν αμέριμνοι ποδήλατο στην περιοχή του κάτω Μανχάταν γιορτάζοντας την αποφοίτησή τους, είναι οι έξι από τους οκτώ νεκρούς που άφησε πίσω του ο ισλαμιστής Σαϊφούλο Σαΐποφ από το Ουζμπεκιστάν, 29 ετών, οδηγός ταξί της εταιρείας Uber, ο οποίος έπεσε επάνω τους, οδηγώντας ένα φορτηγό.
Το βράδυ της Τρίτης, αστυνομικοί έσπευσαν σε μια διεύθυνση στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ όπου θεωρείται πως διέμενε ο Σαΐποφ κι απέκλεισαν το διαμέρισμά τουΑμέσως μετά το φορτηγό του συγκρούστηκε με άλλο όχημα, ο Σαΐποφ βγήκε έξω και εκεί έγινε στόχος των αστυνομικών που έφτασαν αμέσως στο σημείο της επίθεσης.

Οι πρώτες μαρτυρίες έλεγαν πως ο Σαΐποφ έφερε όπλα. Οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν στην κοιλιά και από τότε βρίσκεται στο νοσοκομείο όπου ήδη υποβλήθηκε σε εγχείρηση, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για την πρώτη αιματηρή τρομοκρατική επίθεση στη Ν. Υόρκη μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Ποιος είναι ο Σαϊφούλο Σαΐποφ

Ο Σαϊφούλο Σαΐποφ έφθασε στις ΗΠΑ το 2010, στο Οχάιο, χωρίς καμιά επισημότητα.

«Ο πατέρας μου μας τον παρουσίασε λέγοντας "μόλις ήρθε στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μείνει μαζί μας"» αφηγήθηκε ο Μπεχζόντ Αμπντουσαμάτοφ, 22 ετών. Θυμάται πως ο Σαΐποφ καταγόταν από την Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και ήξερε ελάχιστα αγγλικά.

Κοιμόταν αργά, έψαχνε για δουλειά και προσπαθούσε να βελτιώσει τα αγγλικά του, συνέχισε ο Αμπντουσαμάτοφ, ο οποίος έμαθε την Τρίτη μέσω ειδοποίησης στο κινητό του τηλέφωνο πως ο Σαΐποφ είναι ο ύποπτος για την τρομοκρατική ενέργεια στο νότιο Μανχάταν.

Ο δράστης της επίθεσης φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» και άφησε χειρόγραφες σημειώσεις στα αραβικά πλάι στο φορτηγάκι που έριξε πάνω σε ποδηλάτες και διαβάτες, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κι έναν αστυνομικό που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, διότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο Σαΐποφ είναι υπήκοος του Ουζμπεκιστάν που μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 2010 και διέθετε πράσινη κάρτα, σύμφωνα με τον αστυνομικό. Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο Σαΐποφ μπήκε στη χώρα για πρώτη φορά το 2010 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Κένεντι και κατόπιν, όπως φαίνεται, παρέμεινε στις ΗΠΑ.

Το βράδυ της Τρίτης αστυνομικοί έσπευσαν σε μια διεύθυνση στο Πάτερσον του Νιου Τζέρσεϊ όπου θεωρείται πως διέμενε ο Σαΐποφ κι απέκλεισαν το διαμέρισμά του.

Μουσουλμάνοι που ζουν στην περιοχή σχολίαζαν ότι η επίθεση θα πλήξει την εικόνα τους και την εικόνα της θρησκείας τους.Ο Κομπίλιον Ματκάροφ, 37 ετών, Oυζμπέκος μετανάστης στις ΗΠΑ, είπε πως γνώρισε τον Σαΐποφ στο Φορτ Μάιερς, στη Φλόριντα, πριν από χρόνια, όταν ο Σαΐποφ δούλευε ως οδηγός φορτηγού. Κατόπιν, μετακόμισε στο Νιου Τζέρσεϊ και άρχισε να δουλεύει ως οδηγός για την Uber, πρόσθεσε ο Ματκάροφ, ο οποίος μίλησε τηλεφωνικά στην εφημερίδα «New York Times».

«Ήταν ένας πολύ καλός τύπος όταν τον ήξερα. Του άρεσαν οι ΗΠΑ. Έμοιαζε να νοιώθει τυχερός και ευτυχισμένος, και μίλαγε σαν όλα να ήταν μια χαρά Δεν έμοιαζε με τρομοκράτη, αλλά δεν ξέρω τι γινόταν μέσα του» είπε ο ίδιος.

Όταν οι αστυνομικοί που διεξάγουν την έρευνα άρχισαν να εξετάζουν πιο προσεκτικά το παρελθόν του Σαΐποφ, συνειδητοποίησαν πως βρισκόταν ήδη στο ραντάρ των ομοσπονδιακών αρχών. Τρία στελέχη των διωκτικών αρχών είπαν ότι είχε προσελκύσει την προσοχή τους στο πλαίσιο μιας άσχετης υπόθεσης.

Τα τελευταία δύο χρόνια, μια έρευνα του FBI, του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, της αστυνομίας της Νέας Υόρκης και ομοσπονδιακών εισαγγελέων του Μπρούκλιν οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος πέντε ανδρών από το Ουζμπεκιστάν και ενός από το Καζακστάν για υλική υποστήριξη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Ορισμένοι από τους ανθρώπους αυτούς ομολόγησαν την ενοχή τους. Δεν είναι, πάντως, σαφές αν ο Σαΐποφ συνδεόταν με τη συγκεκριμένη έρευνα.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλέιζιο χαρακτήρισε την επίθεση, η οποία διαπράχθηκε την ημέρα που οι Αμερικανοί γιόρταζαν το Χάλογουιν, μια «θρασύδειλη τρομοκρατική ενέργεια», χωρίς να αναφερθεί σε κάποια τζιχαντιστική οργάνωση. Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε, χωρίς να περιμένει οι διωκτικές αρχές να δώσουν στοιχεία, στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ενώ διέταξε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στους αλλοδαπούς που επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ.

«Καλή η πολιτική ορθότητα, αλλά όχι για αυτό!» έγραψε στο Twitter το βράδυ της Τρίτης ο Aμερικανός πρόεδρος.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο ΙΚ να επιστρέψει ή να μπει στη χώρα μας αφού το νικήσαμε στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αρκετά!» τόνισε νωρίτερα ο Τραμπ.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο άνδρας που οδηγούσε το φορτηγάκι, ένας Ουζμπέκος που είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 2010, κραύγασε «Αλλάχου Άκμπαρ» όταν βγήκε από το αυτοκίνητο.

Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο μιας τζιχαντιστικής επίθεσης, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα χτύπημα αυτού του είδους και τέτοιας βαρύτητας αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του στον Λευκό Οίκο.
«Στόχος από το 2001»

«Ξέρουμε από τον Σεπτέμβριο του 2001 ότι είμαστε στόχος», αλλά «θα ζήσουμε τις ζωές μας και δεν θα αφήσουμε την τρομοκρατία να νικήσει», τόνισε ο δημοκρατικός κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κιούμο.

Ανακοίνωσε ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στην εξαιρετικά τουριστική οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση σε οποιονδήποτε έχει φωτογραφίες ή βίντεο από τη στιγμή της επίθεσης να της δώσει το υλικό αυτό.

Το One World Trade Center, ο ουρανοξύστης που υψώνεται στο σημείο όπου βρίσκονταν οι δίδυμοι πύργοι που κατέρρευσαν την 11η Σεπτεμβρίου 2001, φωτιζόταν όλη τη νύχτα με το κόκκινο, το λευκό και το μπλε, προς τιμή «της ελευθερίας και της δημοκρατίας», ενώ στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πολλοί υπόσχονταν ότι δεν θα υποχωρήσουν έναντι της τρομοκρατίας χρησιμοποιώντας την ετικέτα #NYCstrong («η Νέα Υόρκη δυνατή»).



Η πυροσβεστική υπηρεσία έκανε λόγο για 11 τραυματίες μετά την επίθεση, σε «σοβαρή», αλλά όχι κρίσιμη κατάσταση. Ανάμεσα στους τραυματίες συγκαταλέγονται τρεις Βέλγοι, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες.
Οι πέντε Αργεντινοί οι οποίοι σκοτώθηκαν κατάγονταν από το Ροσάριο (κεντρική Αργεντινή) και είχαν πάει στη Νέα Υόρκη προκειμένου «να γιορτάσουν την 30ή επέτειο από το τέλος των σπουδών τους», ανέφερε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Αργεντινής. Η Βελγίδα, από τη Ρουλέρς της Φλάνδρας, επισκεπτόταν τη Νέα Υόρκη μαζί με την αδελφή και τη μητέρα της, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι ο δράστης τραυματίστηκε από σφαίρες στην κοιλιακή χώρα και εισήχθη σε νοσοκομείο. Σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ, χειρουργήθηκε το βράδυ και κατά πάσα πιθανότητα θα ζήσει.
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις ΗΠΑ.



Φωτογραφίες του δράστη λίγο πριν και αμέσως μετά τη σύλληψη
Φωτογραφίες του δράστη λίγο πριν και αμέσως μετά τη σύλληψη






Εικόνες από τον τόπο του εγκλήματος
Εικόνες από τον τόπο του εγκλήματος