Τετάρτη, Νοεμβρίου 22

Φθαρμένο brand name η Ελλάδα




Η Ελλάδα ποτέ δεν ήταν ο,τι πιο εχέγγυο ως κράτος στον τομέα τη Ευρώπης, αλλά δύο πρόσφατα γεγονότα σηματοδοτούν την κατιούσα πορεία της.
Χθες, στις Βρυξέλλες επελέγη το Άμστερνταμ ως έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού φαρμάκων. Ο Οργανισμός είχε έδρα το Λονδίνο, αλλά αναζήτησε νέα έδρα λόγω της εξόδου της Μεγάλης
Βρετανίας από την Ε.Ε. Τελικώς επελέγη η Ολλανδική πρωτεύουσα, ενώ η χώρα μας αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο.
Η αποτυχία δεν θα ήταν μείζονος σημασίας, καθώς υποψήφιες ήταν 19 πόλεις, μεταξύ των οποίων κάποιες με σημαντικό brand name, όπως η Βόννη, η Βαρκελώνη, οι Βρυξέλλες, η Στοκχόλμη, κ.α.
Η αποτυχία σηματοδοτείται από τις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσει η προπαγανδιστική λαϊκιστική πολιτική της κυβέρνησης, που είχε διασπείρει ανεπίσημα την «είδηση» ότι υπήρχε ελληνο-γερμανική συνεργασία, για διαμοιρασμό αντιστοίχως, της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ώστε ο τελευταίος να καταλήξει στον Πειραιά. Η ελληνική πλευρά, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενη, εξέφρασε «ικανοποίηση» για την έβδομη θέση που κατέλαβε.
Κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου (ως επικεφαλής της Επιτροπής Διεκδίκησης) και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, είχαν τονίζει τον εθνικό χαρακτήρα της υπόθεσης. Η κ. Δούρου μάλιστα είχε σημειώσει πως «πρόκειται για μια υπόθεση στην οποία δεν χωράνε μικροπολιτικές και μικροκομματικές προσεγγίσεις, γιατί υπερβαίνει κομματικές και στρατηγικές και προσωπικές φιλοδοξίες». Είχε υποστηρίξει δε, ότι η χώρα μας έχει πολλές καλές προϋποθέσεις, καθώς ο ελληνικός φάκελος, που ετοιμάστηκε με τη βοήθεια στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών και του ΕΟΦ, είναι πλήρης και επαρκής.
Τονίζοντας την εθνική διάσταση της υπόθεσης, η περιφερειάρχης είχε ανακοινώσει την ανάληψη πρωτοβουλίας για τη σχετική ενημέρωση όλων των πολιτικών αρχηγών – προφανώς ελπίζοντας σε παρέμβασή τους στις φίλιες ευρωπαϊκές δυνάμεις, να υποβοηθήσουν την υποψηφιότητα.
Ο Οργανισμός διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της έρευνας στη φαρμακοβιομηχανία, ενώ είναι αρμόδιος για την επιστημονική αξιολόγηση αιτήσεων για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας στην ευρωπαϊκή αγορά φαρμακευτικών προϊόντων.
Ίσως εκεί έγκειται η αποτυχία μας, καθώς οι Ευρωπαίοι δίνουν μεγάλη σημασία το φάρμακο και το κανονιστικό καθεστώς που σχετίζεται με αυτό, ώστε να το εμπιστευτούν στην Ελλάδα…
Σε γερμανική καραντίνα
Το έτερον ζήτημα είναι ο ντροπιαστικός έλεγχος στον οποίο υποβάλλονται οι Έλληνες πολίτες στα γερμανικά αεροδρόμια, μετά την απόφαση του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, να επεκτείνει τους συνοριακούς ελέγχους έως τον Μάιο του 2018.
Η ελληνική κυβέρνηση, μπλεγμένη στη αέναη διαπραγμάτευση, και έχοντας παράλληλα την ανάγκη της Γερμανίας σε αυτή, έλαμψε δια της σιωπής της. Έμεινε σιωπηρή ακόμη και όταν η Γερμανία έθεσε το θέμα στην Ε.Ε.
Επίσημος διακηρυγμένος στόχος των γερμανικών αρχών είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η παρεμπόδιση ύποπτων ατόμων στο γερμανικό έδαφος. Ωστόσο το μέτρο υποκρύπτει και την πολιτική ανάγκη που είχε η Angela Merkel, να αντιπαραβληθεί στην αυξανόμενη επιρροή που απολαμβάνουν στο γερμανικό λαό οι πολιτικές δυνάμεις της αντιμεταναστευτικής ρητορικής.
Ούτως ή άλλως πρόκειται για μια πλήρως ταπεινωτική διαδικασία, καθώς οι επιβάτες των πτήσεων από Ελλάδα οδηγούνται σε απομονωμένους χώρους, προκειμένου να υποβληθούν σε σχολαστικό έλεγχο. Η… περήφανη κυβέρνηση που είχε στο στόχαστρό της τους «Γερμανοτσολιάδες» και τους «προδότες» (και τα troll της ξεσάλωναν στο διαδίκτυο, πνέοντας μένεα εναντίον τους), ποιεί την νήσσαν.
Ίσως να θεωρεί απολύτως κανονική τη διαδικασία, παρότι πρόκειται για μια άτυπη καραντίνα στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν. Ίσως όμως και να μην κατανοεί το βάρος της στην αξιοπιστία και το κύρος της χώρας.
Δεν είναι απίθανο, αφού κάποτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, με αδιάφορο ύφος και σηκωμένους ώμους, είχε αναφωνήσει: και τι έγινε αν μας διώξουν από την Σένγκεν…
Έλα ντε; Τι έγινε αν και μέλος της Ε.Ε. έχουμε το status τριτοκοσμικής χώρας, αφερέγγυας σε θέματα ασφαλείας;
Του Γιάννη Σιδέρη
liberal.gr
Πηγή
 realpolitics.gr