Πέμπτη, Νοεμβρίου 9

Fort Apache the Pevki




Ο vigilante είναι μια προσωπικότητα που αρέσει στον κόσμο.
Από τα ληστρικά μυθιστορήματα των αρχών του 20ου αιώνα που το βοσκόπουλο που είχε αδικηθεί από τον τσέλιγκα έβγαινε στο κλαρί, μέχρι την 17 Νοέμβρη που έπαιρνε εκδίκηση για λογαριασμό των θυμάτων της δικτατορίας σκοτώνοντας τον Μάλλιο και τον Ρουβίκωνα που μπαίνει στο γραφείο του χειρούργου και του λέει ότι θα του κόψει τα χέρια αν ξαναπάρει φακελάκι οι vigilantes κόβουν δρόμο για να αποδώσουν δικαιοσύνη. Μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι.

Πρώτον οι vigilantes δεν είναι και τόσο αντιεξουσιαστές ή τουλάχιστον έχουν τις άκρες του στην εξουσία. Στο Βασιλείς των Ορέων, ο ληστής Χατζηχρήστος είναι θείος του αξιωματικού του αποσπάσματος που τον κυνηγάει.
Μετά το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ όταν τέσσερις άνδρες των ΕΚΑΜ άφησαν να δραπετεύσει το βαν της 17 Νοέμβρη ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Θόδωρος Αναγνωστόπουλος είχε πει «από την Αστυνομία υπήρχαν διαρροές προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις».
Πάντα όμως η σχέση των γκρουπ των vigilantes με την εξουσία παρέμενε διακριτική. Μέχρι να εμφανιστεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα προσχήματα να πάνε περίπατο όταν ο Νίκος Βούτσης πήρε τηλέφωνο για να ζητήσει από την αστυνομία να τους αφήσει ελεύθερα τα μέλη που είχε συλλάβει.
Όταν το παρακράτος έχει την ανοιχτή συμπαράσταση του κράτους γίνεται ασύδοτο και με την αστυνομία απούσα κάθε ένας που έχει την δύναμη επιβάλει τα πιστεύω του. Όσο παρανοϊκά και αν είναι.
Το περασμένο Σάββατο το «Μέτωπο Απελευθέρωσης Ζώων (ALF) -Αντισπισιστικός Πυρήνας Σφυροφόρων Καταδρομέων» έσπασε την τζαμαρία και προξένησε ζημιές σε φορτηγάκι κρεοπωλείου στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια. Με την ανακοίνωση να αναφέρει «Η πράξη μας αυτή είναι μία μικρή ανταπόδοση στη βία στην οποία συμμετέχει έμπρακτα κάθε κρεοπώλης.
Ποσώς μας ενδιαφέρει αν ο ιδιοκτήτης είναι μικρός ή μεγάλος επιχειρηματίας ή αν «ζει από αυτό» εφόσον οι επιλογές του βασίζονται στην αντικειμενοποίηση και την εκμετάλλευση άλλων αισθανόμενων όντων.
Το ίδιο μίσος τρέφουμε και για όσους επιλέγουν να εργαστούν σε τέτοιους χώρους με τη γελοία δικαιολογία «δεν είχα άλλη επιλογή».
Ας θυμηθούμε ότι στην εποχή τους εργάτες θεωρούνταν και όσοι στελέχωναν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης». Για την επίθεση στο κρεοπωλείο είχαν προηγουμένως μιλήσει οι τοίχοι της πόλης.
Τα δύο τελευταία χρόνια κάποιος έχει γεμίσει τα ντουβάρια του κέντρου με συνθήματα κατά της βιομηχανίας κρέατος. Όχι μόνο ντουβάρια σπιτιών ή μαγαζιών αλλά και δημοσίων υπηρεσιών χωρίς κανείς να προσπαθήσει να τον σταματήσει.
Την επαναστατική του φλόγα κατά της βιομηχανίας του κρέατος περιόριζαν μόνο οι φιλοδοξίες του.
Με τις φιλοδοξίες σε τέτοιες δραστηριότητες να είναι οι μόνες ιδεολογικά θεμιτές για τον ΣΥΡΙΖΑ ο καλλιτέχνης των τοίχων αποφάσισε να προχωρήσει στις τζαμαρίες.
Οσο για τον κρεοπώλη που είδε το μαγαζί του να γίνεται λαμπόγυαλο μερικές δεκάδες μέτρα από το τμήμα της Καλλιδρομίου δεν έχει παρά να αλλάξει επάγγελμα, να φύγει από τα Εξάρχεια ή να ψάξει την προστασία όπου και αν την βρει.
Τρεις επιλογές η μία χειρότερη για έναν πολίτη που δεν κατάλαβε ότι πληρώνει φόρους σε μια κυβέρνηση για να ζει κάτω από την εξουσία μιας άλλης. Η οποία όσο πάει και επεκτείνεται.
Στις δύο η ώρα το βράδυ της Τετάρτης κουκουλοφόροι πέταξαν μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα της Πεύκης καίγοντας δύο αστυνομικά αυτοκίνητα, ένα ιδιωτικό και κάνοντας ζημιές στην πρόσοψη του κτιρίου.
Χωρίς όμως υπάρχει λόγος ανησυχίας. Όπως έγραψε το news247.gr «Ευτυχώς ο σκοπός πρόλαβε να εισέλθει στο Αστυνομικό Τμήμα».
Όπως δεν πρέπει να υπήρξε ανησυχία στην επίθεση στο Έθνος που πριν τα 100 άτομα με τα μηχανάκια χτυπήσουν δύο άτομα και κάνουν την είσοδο «καινούργια» το περιπολικό που ήταν απ’ έξω πρόλαβε να την πουλέψει.
Άλλωστε τι να μετρήσει η ασφάλεια μπροστά στην στατιστική.
«Δεν είναι η πρώτη φορά που Αστυνομικό Τμήμα γίνεται στόχος επίθεσης στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, βέβαια με φθίνουσα τάση» είπε ο αρχηγός της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνος Τσουβάλας.
Δυστυχώς χωρίς να δώσει ένα γράφημα για το τμήμα της Πεύκης, που είναι το Fort Apache the Bronx της Αθήνας.
Άλλωστε ο αρχηγός το είπε καθαρά
«Αντιλαμβανόμαστε ότι η επίθεση αυτή εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο αντιστροφής της πραγματικότητας, σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Αστυνομίας… Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού δεν θα επιτευχθεί».
Ελπίζεται να το καταλάβει έτσι και ο κρεοπώλης της Καλλιδρομίου. Οτι στο πλαίσιο της αντιστροφής της πραγματικότητας του αποπροσανατόλισαν την τζαμαρία.
Του Αντώνη Πανούτσου
liberal.gr
Πηγή

 https://realpolitics.gr/archives/103767