Σάββατο, Νοεμβρίου 4

Ποιος τους κάλεσε να έρθουν εδώ εις βάρος των φτωχών Ελλήνων; Η Guardian που γράφει ότι ζουν σε άσχημες συνθήκες γνωρίζει μήπως σε τι συνθήκες ζουν οι Έλληνες;; Και γιατί δεν τους παίρνουν στη χώρα τους αφού τόσο νοιάζονται για τους παράνομους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα;

Guardian: Άθλιες οι συνθήκες στα νησιά για τους μετανάστες

Guardian: Άθλιες οι συνθήκες στα νησιά για τους πρόσφυγες
Στις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται νησιά του ανατολικού Αιγαίου εστιάζει σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian τονίζοντας πως είναι άθλιες.

«Παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί σημαντική βοήθεια στην Αθήνα - σύμφωνα με την Κομισιόν υπάρχουν διαθέσιμα 430 εκατ. δολάρια - η κατάσταση στα hotspot παραμένει άθλια και το ίδιο
δραματική όπως πριν από έναν χρόνο. Παραμένει μια μεγάλη κρισή, αν και ξεχασμένη καθώς η προσοχή όλων στρέφεται στους μετανάστες που περνάνε από τη Λιβυή, την Τυνισία και την Αλγερία» αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα.

Σημειώνεται πως αφορμή για το άρθρο αποτελεί η κατάσταση στον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου. Η εν λόγω δομή αν και κατασκευάστηκε για να φιλοξενεί 700 ανθρώπους, πλέον εκεί ζει ο τετραπλάσιος αριθμός. Εξαιτίας της ασφυκτικής κατάστασης έχει δημιουργηθεί ένας δεύτερος αυτοσχέδιος καταυλισμός που γεμίζει από άμμο και χώμα όποτε φυσάει και μπορεί εύκολα να «εξαφανιστεί» στην πρώτη ισχυρή βροχή.

Εστιάζοντας στις τουαλέτες της δομής φιλοξενίας αναφέρει πως είναι βρόμικες με αποτέλεσμα μετανάστες και πρόσφυγες τελικά να μην τις προτιμούν.

Αν και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ενόψει του χειμώνα εντούτοις οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι όποτε ζητούν ρούχα ή κουβέρτες η μοναδική απάντηση που παίρνουν είναι «αύριο, αύριο».

«Αισθανόμαστε εγκαταλελειμμένοι», λέει ο Diab, ένας 23χρονος από τη Χομς της Συρίας, διαμαρτυρόμενος για την έλλειψη φαρμάκων, ρούχων, προμηθειών, ποιοτικών τροφίμων, υγιεινής.

Ο Diab είναι στη Σάμο την οικογένειά του, που περιλαμβάνει ένα αγόρι έξι ετών που κρύβεται πίσω από τη μητέρα του με τον πρώτο δυνατό ήχο ή στο θέαμα ενός ξένου. Όπως εξηγεί ο 23χρονος ο γιός του τραυματίστηκε από τον βομβαρδισμό στη Συρία και είναι πολύ τρομαγμένος.

Ζουν έξω από τον κεντρικό καταυλισμό, σε μια μικρή σκηνή στο δάσος, η οποία παρέχει μικρή προστασία από τα στοιχεία και πρόσφατα πλημμύρισαν μετά από μια σύντομη περίοδο βροχής.

Τα μόνα ρούχα που έχουν είναι αυτά που φοράνε.



«Δεκάδες γυναίκες έρχονται στο νοσοκομείο απελπισμένες ελπίζοντας να είναι έγκυοι. Άλλοι πρόσφυγες θέλουν να ακούσουν ότι πάσχουν από σοβαρή ασθένεια. Και ακόμα και αν δεν διαπιστωθεί κάτι σοβαρό στους ίδιους, φέρνουν μαζί γυναίκες και παιδιά. Ίσως κάποιος από αυτούς να διαγνωστεί με κάτι σοβαρό» τονίζει περιγράφοντας την κατάσταση η επικεφαλής κοινωνικός λειτουργός του νοσοκομείου Σάμου Αναστασία Θεοδωρίδου.

Από τις αρχές του έτους το νοσοκομείο Σάμου έχει υποδεχθεί 7.857 περιστατικά για πρόσφυγες.

Ο τοπικός επίσκοπος, έστειλε πρόσφατα μια επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση στο νησί ήταν «δραματική».

Ο Κωστής Παπαϊωάννου και ο Βασίλης Παπαδόπουλος, που ήταν μέλη της κυβέρνησης από τις θέσεις του γενικού γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης και του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξηγούν στο άρθρο τους πως τα ανθρώπινα δικαιώματα αξίζουν κάτι καλύτερο από τον Γιάννη Μουζάλα, τον οποίο θεωρούν «ακατάλληλο».

Στο άρθρο, μεταξύ άλλων, αναφέρεται πως μολονότι στο εξωτερικό η επιλογή αυτή φαίνεται λογική, στην Ελλάδα έχει ξεσηκώσει συζητήσεις: «Η θητεία του ως υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν προήγαγε τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», γράφουν.

«Η πολιτική που στηρίζει ο Μουζάλας έχει ρίξει παράλογο βάρος στις τοπικές κοινωνίες των νησιών. Αυτό έγινε χωρίς προγραμματισμό ή προσπάθειες να κερδηθεί η τοπική υποστήριξη και είχε ως αποτέλεσμα σοβαρό κίνδυνο κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής», τονίζουν ακόμη οι κ.κ. Παπαϊωάννου και Παπαδόπουλος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξανασκεφτεί την απόφασή της να προτείνει τον Μουζάλα ως επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης», καταλήγουν.