Δευτέρα, Νοεμβρίου 20

H υπόθεση Καμμένου... επιταχυντής εξελίξεων που φτάνουν μέχρι και στις κάλπες...

H υπόθεση Καμμένου... επιταχυντής εξελίξεων που φτάνουν μέχρι και στις κάλπες
Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Δε λένε να σταματήσουν οι αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση της πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και τον ρόλο που φέρεται να έχει διαδραματίσει ο υπουργός Άμυνας. 
Παρότι αρχικά η εικόνα έδειχνε μάλλον διαχειρίσιμη από την πλευρά της κυβέρνησης, μέρα με την μέρα
οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη και ουδείς πλέον είναι σίγουρος για τις πραγματικές διαστάσεις του όλου ζητήματος, που δείχνουν να ξεφεύγουν.
Η τελευταία μάλιστα πληροφορία ότι ο φερόμενος ως μεσάζων Βασίλης Παπαδόπουλος είχε καταδικαστεί τελεσίδικα από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης στις 17 Φεβρουαρίου 2014 για «λαθρεμπορική τελωνειακή παράβαση» ως υπαίτιων λαθρεμπορίου, για διαφυγόντες δασμούς και φόρους που δεν κατέβαλαν στο ελληνικό δημόσιο ήταν μία ακόμα δυσάρεστη «έκπληξη» για το Μέγαρο Μαξίμου. 
Εάν μάλιστα υπολογίσει κάποιος και το ότι σχεδόν δέκα μέρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις για το ζήτημα, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική απάντηση-παρέμβαση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου, τότε το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει είναι πως ο στενός πυρήνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ προσπαθεί να κρατήσει σαφείς αποστάσεις από τον Πάνο Καμμένο.
Την ίδια ώρα στη ΝΔ θεωρούν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση θα αποδειχθεί «μη διαχειρίσιμη» για τον κ.Τσίπρα. 
«Το θέμα Καμμένου δε θα μπορέσει να το ξεπεράσει εύκολα το Μέγαρο Μαξίμου» λέει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος συμπληρώνει με νόημα ότι «πιθανότατα να αποτελέσει και έναν από τους λόγους που η κυβέρνηση θα αναγκαστεί σε πρόωρες εκλογές».
Η φράση αυτή του συνεργάτη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ουσιαστικά αποτυπώνει το κλίμα που υπάρχει στον στενό πυρήνα συνομιλητών του κ.Μητσοτάκη. Για τους ενοίκους του τρίτου ορόφου της Πειραιώς, όπου εδρεύει το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αντίστροφη μέτρηση για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει αρχίσει. 
Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε η διαρροή ανώτερης πηγής της ΝΔ στο Στρασβούργο, όπου βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με την οποία το 2018 θα είναι εκλογικό έτος. 
Με βάση την ανάλυση που κάνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης 4 είναι τα δεδομένα που δείχνουν ότι η χώρα μπορεί να οδηγηθεί, εντός της επόμενης χρονιάς, σε εκλογές:
- Από την 1/1/19 θα τεθούν σε ισχύ οι νέες μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο. Τα μέτρα αυτά ήδη έχουν συμφωνηθεί μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών και προφανώς θα αποτέλεσει «πολιτική αυτοκτονία», εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ στήσει κάλπες, μερικούς μήνες μετά από το νέο «ψαλίδισμα» στα εισοδήματα των πολιτών.
- Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι δε υπάρξει ξανά η δυνατότητα για παροχές τύπου κοινωνικού μερίσματος, το οποίο ετοιμάζεται να μοιράσει το Δεκέμβριο. 
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα πρέπει να φτάσει το 3,5% του ΑΕΠ, ποσοστό που ήδη χαρακτηρίζεται πολύ υψηλό. 
Για να μπορέσει να έχει υπερπλεόνασμα και να το μοιράσει στους πολίτες, το 3,5% θα πρέπει να υπερκαλυφθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.
- Η λεγόμενη «καθαρή» έξοδος από τα μνημόνια δε δείχνει να είναι και τόσο «καθαρή».
- Η υπόθεση Καμμένου, η οποία εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα, το οποίο θα αρχίσει να προκαλεί φθορά στην εικόνα της κυβέρνησης. 
Η ΝΔ μάλιστα θα επιμείνει στην ανάδειξη του θέματος γιαυτό και ο τομέας Άμυνας ζήτησε μεταξύ άλλων μέσω της κοινοβουλευτικής οδού, «όλες, από τον Ιανουάριο του έτους 2015 έως και σήμερα, τις Διακρατικές και Μη Συμβάσεις – Συμφωνίες του ΥΠΕΘΑ με Αραβικές Χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, το Κατάρ, την Αίγυπτο κλπ και αφορούν αυτές σε πωλήσεις οπλικών συστημάτων και κάθε είδους πυρομαχικών με τα παρελκόμενα αυτών».
Καθοριστικός παράγοντας που πιθανόν να παίξει το δικό του ρόλο στις όποιες αποφάσεις του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, δεν είναι άλλος από τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά. 
«Οι 200.000 άνθρωποι που συμμετείχαν στη διαδικασία δεν είναι λίγοι. 
Εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η ανάδειξη του νέου αρχηγού, η κεντροαριστερά αναδεικνύεται σε κομβικό παίχτη» αναφέρει πηγή κοντά στον κ. Μητσοτάκη, η οποία θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρα θα θελήσει να προλάβει την αύξηση της συσπείρωσης στο συγκεκριμένο χώρο.
Σε κάθε περίπτωση μεγάλο ρόλο στη λήψη των όποιων αποφάσεων από το Μέγαρο Μαξίμου θα παίξουν οι δημοσκοπήσεις μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος. 
Η δημοσκοπική εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα καταγραφεί τους πρώτους μήνες του 2018, θα αποτελέσει στοιχείο που θα μπει στη ζυγαριά του Μεγάρου Μαξίμου. 
Όπως πάντως προβλέπουν ορισμένοι, «το πολύ που έχει να περιμένει ο κ. Τσίπρας είναι να τσιμπήσει μία με δύο μονάδες». 
Το μεγάλο ερώτημα όμως, το οποίο θα κρίνει εν πολλοίς τις εξελίξεις είναι ένα: 
Μετά το κοινωνικό μέρισμα, σε τι άλλο θα έχει να ποντάρει ο κ.Τσίπρας προκειμένου να ενισχύσει την εικόνα της κυβέρνησης; 



Η απάντηση... θα κρίνει πολλά.

ΠΗΓΗ
 shmantikanea