Paradise Papers: Καλπάζουν τα "άλογα" στις offshore

Η ιστορία αυτήν τη φορά επικεντρώνεται σε ένα όνομα με κύρος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αφού ο κ. Φωκίων Καραβίας είναι ο σημερινός CEO της Eurobank, αλλά και εντοπίζεται στα αρχεία της εταιρείας Appleby και, άρα, εμπλέκεται στην υπόθεση Paradise Papers. 

Έχουμε μια offshore στις Βερμούδες που συνδέεται με άλλες 4 εταιρείες,  εξειδικεύεται σε ιπποδρομίες και στοιχήματα και η οποία συνεργάζεται με έναν Έλληνα ομογενή στην Αυστραλία που έχει στήσει «πυραμίδα»Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες που δημοσιεύονται στο «Έθνος» της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου, το 2012 ιδρύει μια εταιρεία offshore που λειτουργούσε ως fund
επενδυτών με την ονομασία Aloga Ltd., με σκοπό τη χρήση του εταιρικού κεφαλαίου για την αγορά και την εκπαίδευση ίππων και ανάπτυξη λογισμικού για την τοποθέτηση στοιχημάτων σε ιππικές κούρσες. 

Η εταιρεία αυτή, σύμφωνα με τα αρχεία της Appleby, λειτουργούσε, ενώ το 2014 είχε έδρα τις Βερμούδες. Συνδεδεμένες με αυτή εμφανίζονται τέσσερις εταιρείες με έδρα τη Σιγκαπούρη, τις Βερμούδες και τις Παρθένες Νήσους. Ένας από τους μετόχους ήταν και ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος σήμερα της τράπεζας Eurobank.

Ο κ. Καραβίας, απαντώντας στο ερώτημα της εφημερίδας «Έθνος», τονίζει πως συμμετείχε στο fund για 8 μήνες, το ποσοστό του στο μετοχικό κεφάλαιο ήταν της τάξεως του 1,5% και πως η εμπλοκή του οφείλεται στη συμμετοχή στην Aloga Ltd. ενός MC Αμερικανού και πρώην συναδέλφου του στις ΗΠΑ. 

«Ουδεμία συμμετοχή είχα στη διοίκηση και στα όργανα της εταιρείας» δηλώνει ο κ. Φωκίων Καραβίας, ενώ στα αρχεία της Appleby το συγκεκριμένο τραπεζικό στέλεχος συνδέεται με δύο ελληνικές διευθύνσεις: η πρώτη αφορά στην κατοικία του και η δεύτερη στα γραφεία της Eurobank στο κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται πως από τις διαρροές των Paradise Papers δεν προκύπτει συμμετοχή της Eurobank ως οντότητας στην Aloga Ltd. Ο ίδιος ο κ. Καραβίας αρνείται κάθε εμπλοκή της τράπεζας σε αυτό το fund. 

H στοιχηματική λέσχη και τα δικαστήρια στην Αυστραλία

Εκ της δημοσιογραφικής πλέον έρευνας προκύπτει πως στα τέλη του 2013 στην Αυστραλία ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη που απασχόλησε την επικαιρότητα για πολλά χρόνια και αφορούσε την στοιχηματική λέσχη «The Edge» η οποία διακόπτει τη λειτουργία της όταν η Aloga Ltd. κινείται νομικά εναντίον της διεκδικώντας αποζημιώσεις ύψους 25 εκατ. δολαρίων. 

Φωκίων Καραβίας
Φωκίων Καραβίας
Πολλοί από αυτούς που είχαν επενδύσει στην στοιχηματική λέσχη δεν μπορούν να αποσύρουν τα χρήματά τους, η λέσχη υπόσχεται μελλοντικά κέρδη με αποδόσεις της τάξης του 70% ενώ πίσω από αυτή την υπόθεση βρίσκεται ένας Έλληνας ομογενής στην Αυστραλία, ο Μπιλ Βλάχος. Επί της ουσίας δηλαδή έχουμε ένα φαινόμενο «πυραμίδας» που όπως φαίνεται ενεπλάκη κάποια στιγμή και η Aloga Ltd. η οποία απώλεσε χρήματα συμμετέχοντας ή επενδύοντας στην αυστραλιανή αυτή στοιχηματική λέσχη. 

Όλα αυτά συμβαίνουν το 2013 οπότε ξαφνικά παύουν οι διώξεις μετά την πτώχευση της λέσχης. Οι δικηγόροι της Aloga Ltd. μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων πληροφορούν τους Αυστραλούς δικαστές πως αποσύρουν την αγωγή κατά του Έλληνα ομογενούς Μπιλ Βλάχου. Συνολικά τα ποσά που διακινήθηκαν σε αυτή την ιστορία ιπποδρομιακού στοιχήματος στην Αυστραλία έφθαναν σε ύψος πολλών δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων αυστραλιανών δολαρίων ενώ σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε μια άλλα στοιχηματική εταιρεία με εξειδίκευση στα τυχερά παιχνίδια αλλά και σε θέματα bitcoin η Aloga Ltd. στο διάστημα 2009-2013 είχε δώσει στον κ. Μπιλ Βλάχο τουλάχιστον 4 εκατ. δολάρια Αυστραλίας. 
Η Appleby, το δικηγορικό γραφείο δηλαδή στην Αμερική που βρίσκεται πίσω από τα Paradise Papers φαίνεται πως διέκοψε τις υπηρεσίες της προς την offshore Aloga Ltd. τον Αύγουστο του 2024 για τον απλούστατο λόγο ότι δεν πληρώθηκε ποτέ. 

Έχουμε δηλαδή μια offshore στις Βερμούδες που συνδέεται με άλλες 4 εταιρείες η οποία εξειδικεύεται σε ιπποδρομίες και στοιχήματα η οποία συνεργάζεται με έναν Έλληνα ομογενή στην Αυστραλία που έχει στήσει «πυραμίδα» και ο οποίος αφού κηρύσσει πτώχευση αποφεύγει τις δικαστικές επιπτώσεις μετά από συνεννόηση με το προαναφερόμενο fund το οποίο δεν πληρώνει ποτέ το δικηγορικό γραφείο στην Αμερική που έχει οργανώσει όλο αυτό το δίκτυο. Σε αυτό το πλέγμα συμμετείχε για 8 μήνες κατά δήλωσή του ο κ. Φωκίων Καραβίας σημερινό τραπεζικό μεγαλοστέλεχος. 

ζουγκλα
 http://fonaklas.blogspot.gr