ΤΑ PΑRADISE PAPERS «ΚΑΙΝΕ» ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ! Σε φορολογικούς παραδείσους τα χρήματα 127 πολιτικών 47 χωρών

paradisepapers-740x419
Νέα διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων αποκαλύπτει τον μυστικό κόσμο των offshore. Τα 13,4 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα, τα Paradise Papers αποκαλύπτουν ποιοί είναι οι ισχυροί και εξαιρετικά πλούσιοι επενδύουν κρυφά τεράστιες ποσότητες μετρητών σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους: 127 πολιτικοί από 47 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 14 πρώην ή νυν ηγετών κρατών.

Μεταξύ των πολιτικών που εντοπίστηκαν στα αρχεία είναι ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Willbor Ross. Στα στοιχεία εντοπίζονται επίσης η Βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και πολυεθνικές όπως η Apple, η Nike και άλλες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα αρχεία περίπου 10 εκατ. λίρες από την ιδιωτική περιουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας έχουν επενδυθεί σε offshore
Περισσότεροι από 380 ερευνητές σε 65 διαφορετικές χώρες έψαχναν επί οκτώ μήνες για να βρούν στοιχεία δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος σε μία διαρροή που περιλαμβάνει στοιχεία για το 1/5 των πιο «δημοφιλών» κρυφών υπεράκτιων οικονομικών κέντρων στον κόσμο.
Όπως συνέβη και με τα Panama Papers, τα έγγραφα ελήφθησαν από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, η οποία μοιράστηκε τα στοιχεία με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), ένα δίκτυο περισσότερων από 380 ερευνητών – δημοσιογράφων σε 67 διαφορετικές χώρες, οι οποίοι έψαχναν επί μήνες να βρούν στοιχεία δημοσίου ενδιαφέροντος και συμφέροντος σε μία διαρροή που περιλαμβάνει στοιχεία για το 1/5 των πιο γνωστών υπεράκτιων οικονομικών κέντρων μυστικότητας στον κόσμο.
Τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από μια εταιρεία που ονομάζεται Appleby, ένας προμηθευτής νομικών υπηρεσιών με έδρα τις Βερμούδες στο κορυφαίο τμήμα της υπεράκτιας βιομηχανίας. Τα έγγραφά της και άλλα, κυρίως από εταιρικά μητρώα στις χώρες της Καραϊβικής, αποκτήθηκαν από την Süddeutsche Zeitung με την γερμανική εφημερίδα να μην έχει αποκαλύψει ακόμη την πηγή.
Απαντώντας στις διαρροές, η Appleby είπε ότι η εταιρεία είναι «ικανοποιημένη καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις παραβίασης ή αδικήματος από μέρους μας ή των πελατών μας», προσθέτοντας: «Δεν ανεχόμαστε παράνομη συμπεριφορά».
Πηγή:kathimerini.gr

 .crashonline.gr