Τα αποθεματικά των ταμείων διαχρονικά έχουν υποστεί μια τεράστια λεηλασία πολλών δισεκατομμυρίων €. Μια απ’ αυτές ήταν με το περιβόητο psi το 2012 όπου τότε σε μία νύχτα τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν το 53,5% της περιουσίας τους σε ομόλογα. Η ναυαρχίδα του ασφαλιστικού μας συστήματος το ΙΚΑ από 1 εκατομμύριο 408 εκατομμύρια € που είχε στην κατοχή του σε ομόλογα μετά το κούρεμα πήρε ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 655 εκατομμύρια € χάνοντας 753 €. Με εξαίρεση ένα μικρό μέρος ομολόγων που έληγε
  το 2013 και το 2014 το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων που εκδόθηκαν τότε είχε ημερομηνία λήξης από το 2023 έως το 2042. Το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων είχε χάσει τότε πάνω από 10 δισεκατομμύρια €.
Η σημερινή κυβέρνηση πατώντας στα χνάρια των προηγούμενων και αφού έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαγραφή έστω και ενός μέρους του δημόσιου χρέους βρήκε πάλι το μόνιμο θύμα που είναι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.
Έτσι αυτό που σκέφτηκαν και κάνουν πράξη ήταν αυτά τα ομόλογα που κουρεύτηκαν το 2012 να τα πάνε ακόμη πιο πίσω ανταλλάσσοντάς τα με ομόλογα που θα λήγουν από ένα έως και πέντε χρόνια αργότερα. Τα ομόλογα που λήγουν από το 2023 έως το 2028 ανταλλάσσονται με ομόλογα λήξης το 2028 και για τις επόμενες πενταετίες το 2033, το 2038 και το 2042.
Δύο είναι τα βασικά θέματα που παρουσιάζονται ως όφελος για τα ταμεία.Το πρώτο λέει ότι τα ομόλογα που δεν θα ανταλλαγούν θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη μείωση ρευστότητας. Πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα καθώς συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο αφού τα παλαιά ομόλογα λήγουν από ένα έως και πέντε χρόνια νωρίτερα.
Το δεύτερο έχει να κάνει με την αναφορά πως τα ταμεία θα πάρουν την ημέρα της ανταλλαγής τους οφειλόμενους τόκους ανά ομόλογο. Οι τόκοι όμως οφείλονται έτσι κι’ αλλιώς.Έτσι βαφτίζοντας το κρέας ψάρι μας λένε ότι είναι θετικό για τα ταμεία το γεγονός πως τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους θα εξοφληθούν ένα έως πέντε χρόνια αργότερα ενώ θα έχουν όπως ομολογείται και στην προκήρυξη τις ίδιες αποδόσεις.
Κλείνοντας να πούμε ότι η ανταλλαγή δεν αφορά μόνο τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά όλους τους οργανισμούς που το 2012 συμμετείχαν στο κούρεμα των ομολόγων και έχουν στην κατοχή τους ομόλογα που λήγουν από το 2023 έως το 2042.

 dosdrachmis.gr