Τρίτη, Νοεμβρίου 28

Προς ανάκληση η απόφαση πώλησης όπλων στη Σ. Αραβία UPD

Δημήτρης Βίτσας Από τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής |
Μετά από πρόταση του Νίκου Φίλη και του Θανάση Παφίλη η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αποφάσισε να συνεδριάσει άμεσα για να ανακαλέσει την απόφασή της, με την οποία είχε συμφωνήσει για την πώληση πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Στη σημερινή συνεδρίαση, με αντικείμενο ενημέρωση για διάφορα θέματα από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, τα μέλη της επιτροπής απέρριψαν κατά πλειοψηφία το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κληθούν πρόσωπα, τα οποία η ίδια θεωρεί ότι εμπλέκονται στην υπόθεση.
Η Ν.Δ. επανήλθε το πρωί στο «θέμα Καμμένου» παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε χθες να πείσει τη Βουλή πως ο πιστοποιημένος εκπρόσωπος είχε ρόλο «μεσάζοντα» για έκνομες οικονομικές συναλλαγές, αλλά και τις αποκαλύψεις του Αλέξη Τσίπρα για την εμπλοκή Ελληνα ενδιάμεσου που επιχείρησε να υπονομεύσει την εξέλιξη της διακρατικής συμφωνίας για αλλότρια συμφέροντα.
Συγκεκριμένα, η δεξιά παράταξη ζήτησε την ενεργοποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με τις οποίες η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων έχει και την εξουσία της συλλογής πληροφοριών και εγγράφων, όπως και εξέτασης προσώπων.
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας ζήτησε «να κληθούν θεσμικά -και με όλες τις διαδικασίες διακριτικότητας και απορρήτου που υπάρχουν- στην επιτροπή ο κ. Β. Παπαδόπουλος, ο κ. Σφακιανάκης, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Κ. Κυριακίδης, ο ταξίαρχος Μιχάλης Παπαδάκης, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αμυντικών Προμηθειών και Συμβάσεων που υπογράφουν το έγγραφο της 14ης Ιουνίου 2017, δηλαδή της ημερομηνίας μια ημέρα μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο πρέσβης και ο πρόξενος στο Ριάντ και ο διοικητής των ΕΑΣ».
Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας επί Ν.Δ., που υποστήριξε ότι το κόμμα του δεν έμεινε ικανοποιημένο χθες από τη συζήτηση στην Ολομέλεια και θεωρεί ότι έμειναν αναπάντητα ερωτήματά της, επανέλαβε την πρόταση που έκανε χθες ο αρχηγός του Κυριάκος Μητσοτάκης επαναφέροντας έτσι το θέμα σε θεσμικό επίπεδο.

efsyn.gr