Δευτέρα, Δεκεμβρίου 4

Επικαιροποιημένο μνημόνιο με 12 νέα μέτρα προ των πυλών


Ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, κατάργηση της νομικής προστασίας της πρώτης κατοικίας, προκήρυξη απεργίας μόνο με απαρτία του 50%, περικοπή προνοιακών επιδομάτων κ.α προβλέπει το προσχέδιο του επικαιροποιημένου
μνημονίου που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση, σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών»
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι τελευταίες διορθώσεις στο νέο κείμενο του μνημονίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης των εκπροσώπων της κυβέρνησης με αυτούς των δανειστών
Όπως αναφέρει η «ΕΦ.ΣΥΝ», το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει 12 μέτρα:
1. Νομοθεσία ώς τον Μάιο του 2018 για το ενδεχόμενο ταχύτερης μείωσης του αφορολόγητου ορίου (από το 2019, αντί του 2020) σε περίπτωση που το ΔΝΤ θεωρεί ότι υπάρχουν «κενά» σε ό,τι αφορά τους στόχους για τα «πρωτογενή πλεονάσματα».
2. Καθιέρωση ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για οφειλές προς την Εφορία και τα Ταμεία. Οι δανειστές έχουν θέσει την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ως προϋπόθεση για να κλείσει η 4η αξιολόγηση. Αναμένεται η απόφαση των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Πιτσιλή που θα ανάβει το πράσινο φως για τη διενέργεια πλειστηριασμών ακινήτων οφειλετών του Δημοσίου στην εμπορική αξία αντί για την αντικειμενική.
3. Εξάλειψη του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019, με περαιτέρω εξοικονομήσεις ύψους 808 εκατ. το 2018 και 853 εκατ. το 2019.
4. Νέο «ψαλίδι» στα κοινωνικά και τα προνοιακά επιδόματα. Το μέτρο θα μπει από την 1η Ιανουαρίου 2018 σε εφαρμογή.
5. Νέα νομοθεσία για την προκήρυξη των απεργιών από τα πρωτοβάθμια σωματεία που θα προβλέπει απαρτία 50%.
6. Μηχανισμό διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας αλλά και συμβούλους απασχόλησης σε άτομα που αναζητούν εργασία.
7. Απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας μέσω της κωδικοποίησης των σχετικών νόμων σε Κώδικα Εργατικού Δικαίου και Κώδικα Ρυθμίσεων Εργασίας με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάιο του 2018.
8. Πλήρη συγχώνευση όλων των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ. Οι αρχές θα ζητήσουν από τη Eurostat να διατυπώσει επίσημη γνώμη για το αν τα ασφαλιστικά ταμεία που δεν έχουν συγχωνευτεί στον ΕΦΚΑ (π.χ. ΕΔΟΕΑΠ) αποτελούν ιδιωτικούς φορείς κ.ά.
9. Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών όλων των αυτοαπασχολούμενων.
10. Τυχόν μείωσή τους θα αντισταθμιστεί με αυξήσεις στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, για την είσπραξη των 2,65 δισ. σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να στείλει τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ στους φορολογούμενους από τον Ιούνιο αντί για το τέλος Αυγούστου όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια. Η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου ακινήτων θα γίνει τον Ιούλιο και θα συμπέσει με την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος του επόμενου έτους. Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ του έτους 2018 σε έξι μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους αντί για πέντε που εξοφλείται φέτος και εξοφλήθηκε το 2016.
11. Κατάργηση νομικής προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
12. Απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.
thepressproject.gr

 http://katohika.gr/