Σάββατο, Δεκεμβρίου 9

Εντός του 2018 η έναρξη κατασκευής αποτεφρωτηρίου στον Ελαιώνα

Μέσα στο 2018 ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή του πρώτου αποτεφρωτηρίου του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα. Όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84, η αρμόδια αντιδήμαρχος Εμπορίου-Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινόχρηστων Χώρων Νέλλη Παπαχελά « η κατασκευή
του αποτεφρωτηρίου θα ξεκινήσει εντός του νέου έτους, αφού εξασφαλιστούν οι απαραίτητες άδειες και υπό την προϋπόθεση ότι μέσα σε αυτό το διάστημα δεν θα υπάρξουν προσφυγές φορέων της περιοχής ή κατοίκων». Μέχρι στιγμής -σύμφωνα με την κ. Παπαχελά- δεν υπάρχουν προσφυγές ενώ ο χρόνος έναρξης των εργασιών θα κριθεί από:
Τη χρηματοδότηση του έργου, δηλ. εάν θα γίνει με σύμπραξη ιδιωτικού και δημοσίου τομέα (ΣΔΙΤ) ή με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον Δήμο, λύση που φαίνεται να επικρατεί λόγω του ότι η επιλογή ΣΔΙΤ είναι χρονοβόρα διαδικασία.
Την αδειδότηση. Εάν δηλ. θα αδειοδοτήσει γρήγορα η περιφέρεια Αττικής για τον σχετικό φάκελο αλλά και αν θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες από την αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής για τον έλεγχο νομιμότητας.
Και τέλος, τυχόν προσφυγές που εάν γίνουν θα καθυστερήσουν την κατασκευή του έργου.
Σημειώνεται ότι το οικόπεδο, στο οποίονθα κατασκευαστεί το αποτεφρωτήριο, ανήκει στoν δήμο Αθηναίων και για το εγχείρημα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου έχουν εκπονήσει μελέτη για τη λειτουργία του ως ιδιωτική επιχείρηση. Σύμφωνα με την μελέτη, το αποτεφρωτήριο θα λειτουργήσει ως κάθετη μονάδα, όπου θα υπάρχει χώρος για τις τεφροδόχους και γενικά θα διαθέτει τους βοηθητικούς χώρους που υπάρχουν σε όλα τα κοιμητήρια.
Ήδη, κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αθηναίων, έχει αποφασίσει το αποτεφρωτήριο να κατασκευαστεί στο Οικοδομικό Τετράγωνο 17 στον Ελαιώνα, το οποίο βρίσκεται στη λεωφόρο Αθηνών (Καβάλας), πίσω από τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης και τις εγκαταστάσεις Σαρακάκη. Στην πραγματικότητα πρόκειται για τρία συνεχόμενα οικόπεδα και έχουν συνολική έκταση 36 στρέμματα. Τα 10 στρέμματα είναι φυτεμένα με ελιές, στα 8 στρέμματα υπάρχουν αποθήκες που θα γκρεμιστούν και τα υπόλοιπα θεωρούνται ελεύθερος χώρος.
Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, η λειτουργία του αποτεφρωτηρίου όχι μόνο δεν θα είναι επιβαρυντική αλλά θα δώσει και θέσεις εργασίας.
Άλλωστε, όπως επεσήμανε η κ. Παπαχελά, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα υπάρξει έγκριση για την διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου στον Ελαιώνα σε αυτό το οικοδομικό τετράγωνο, και όχι μόνον.
Κώστας Κορέλλης
athina984.gr