ΗΠΑ και Νότια Κορέα στέλνουν 230 αεροσκάφη στην «αυλή» του Κιμ – F-22 Raptor, F-35 και Β-1Β θα «βομβαρδίσουν» την Βόρεια Κορέα

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα άρχισαν σήμερα τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχουν διεξάγει στην ιστορία. Θέλοντας να απαντήσουν στην επιτυχημένη εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου της Βόρειας Κορέας συγκεντρώνουν στην «αυλή» του Κιμ Γιόνγκ Ουν 230 αεροσκάφη, ανάμεσα τους F-22 Rapor, F-35 και βομβαρδιστικά Β1-Β και περισσότερους από 12.000 στρατιώτες, μεταξύ των οποίων πολλοί των Ειδικών
Δυνάμεων. 
Συγκεκριμένα στα ετήσια κοινά γυμνάσια των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, που βαπτίστηκαν «Άγρυπνος Άσος» (Vigilant Ace), θα πάρουν μέρος έξι «αόρατα» για τα ραντάρ αμερικανικά μαχητικά F-22 Raptor και συνολικά τουλάχιστον 230 αεροσκάφη. Θα αναπτυχθούν επίσης στο πλαίσιο των γυμνασίων αμερικανικά αεροσκάφη F-35. 
Θα πρόκειται για την άσκηση με τη συμμετοχή των περισσότερων μαχητικών πέμπτης γενιάς που έχει γίνει ποτέ, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Νότια Κορέα. Η Βόρεια Κορέα καταδίκασε αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία χαρακτήρισε πρόκληση.
Περίπου 12.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, ανάμεσά τους άνδρες των Πεζοναυτών και του Πολεμικού Ναυτικού, θα συμμετάσχουν στα γυμνάσια, μαζί με άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας. Τα αεροσκάφη που θα συμμετάσχουν θα χρησιμοποιήσουν οκτώ αμερικανικές και νοτιοκορεάτικες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.
Κατά δημοσιεύματα νοτιοκορεάτικων μέσων ενημέρωσης, αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer αναμένεται να πάρουν επίσης μέρος στα γυμνάσια. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής ΠΑ δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε την πληροφορία αυτή.
Τα κοινά γυμνάσια έχουν στόχο την αύξηση της ετοιμότητας και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των δύο κρατών και να εγγυηθούν την ειρήνη και την ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο, ανέφερε ο αμερικανικός στρατός σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από την έναρξή τους.
Καταγράφονται μία εβδομάδα μετά την εκτόξευση του πιο προηγμένου ICBM που έχει δοκιμάσει μέχρι σήμερα η Βόρεια Κορέα, αψηφώντας τις διεθνείς κυρώσεις και καταδίκες.
Η Πιονγκγιάνγκ κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι αυξάνει την ένταση και προειδοποίησε ότι τα γυμνάσια αυτά ωθούν την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο προς μια «ανάφλεξη», σύμφωνα με βορειοκορεάτικα κρατικά ΜΜΕ.
Η βορειοκορεάτικη Επιτροπή για την Ειρηνική Επανένωση της Χώρας αποκάλεσε «παράφρονα» τον Τραμπ την Κυριακή και υποστήριξε πως τα γυμνάσια «ωθούν την ήδη οξυμένη κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο στα πρόθυρα πυρηνικού πολέμου».
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας δήλωσε εξάλλου το Σάββατο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ότι η κυβέρνηση Τραμπ «παρακαλάει να γίνει πυρηνικός πόλεμος» προχωρώντας σε μια «εξαιρετικά επικίνδυνη ζαριά στην κορεατική χερσόνησο».