Τετάρτη, Δεκεμβρίου 6

Οι Ιταλοί απεργούν κατά της σύνταξης στα 67...

Italien Rom Massen-Demonstration gegen Reformpläne der Regierung (picture-alliance/dpa/Massimo Percossi)
ΕΜΕΙΣ;;;;

Το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο Cgil απεργεί σήμερα, οργανώνοντας πορείες και συγκεντρώσεις στις κύριες πόλεις της Ιταλίας: στο Τορίνο, τη Ρώμη, το Μπάρι, το Παλέρμο της Σικελίας και το Κάλιαρι της Σαρδηνίας.  
Αιτία της κινητοποίησης είναι η απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι να αυξήσει το  όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67, αρχίζοντας από το 2019.
Σε σχέση με ότι ισχύει μέχρι σήμερα, οι Ιταλοί θα βγαίνουν στην σύνταξη 6 μήνες αργότερα.
Μετά από τις διαμαρτυρίες των συνδικάτων, η κυβέρνηση απέκλεισε από το νέο αυτό μέτρο 15 κατηγορίες εργαζομένων.
Όσους εργάζονται στα λεγόμενα «βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα».
Δεν αρκούν οι κυβερνητικές παραχωρήσεις...
Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι (φωτ.) επιμένει ότι, δεδομένης της κατάστασης, σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε
Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι (φωτ.) επιμένει ότι, δεδομένης της κατάστασης, σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε
Η Σουζάνα Καμούσσο, επικεφαλής του ιταλικού κεντροαριστερού συνδικάτου θεωρεί ότι οι παραχωρήσεις αυτές δεν αρκούν.
«Η κυβέρνηση μας λέει συνέχεια ότι υπάρχει οικονομική ανάκαμψη, αλλά δεν είναι σε θέση να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις στους  εργαζόμενους και στους συνταξιούχους.
Σε όσους δηλαδή μέχρι τώρα έχουν κάνει και τις μεγαλύτερες θυσίες», δηλώνει η ιταλίδα συνδικαλίστρια.
Και προσθέτει ότι στη Γερμανία η συγκεκριμένη αύξηση του ορίου ηλικίας για σύνταξη στα 67 θα ισχύσει μόλις από το 2030. 
Η σημερινή κινητοποίηση του Cgil στηρίζεται από τις δυνάμεις της ιταλικής αριστεράς και σύμφωνα με πολλά στελέχη του συνδικάτου, η σημερινή θα είναι μόνον η πρώτη μιας σειράς μαζικών διαμαρτυριών.
Στόχος είναι να  μπορέσουν να αυξηθούν και οι εγγραφές  των νέων (που είναι, στην πλειοψηφία τους, εποχικοί εργαζόμενοι) από την στιγμή που ο κύριος κορμός των μελών των ιταλικών συνδικάτων αποτελείται πλέον από συνταξιούχους.
Η κυβέρνηση Τζεντιλόνι πάντως επιμένει ότι, δεδομένης της κατάστασης, σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε.
Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη
ΠΗΓΗ

 shmantikanea