Παρασκευή, Δεκεμβρίου 1

«ΘΑ ΚΑΤΑΔΙΩΞΟΥΜΕ την ΜΕΡΚΕΛ» ΛΕΕΙ το ADF και κάποιοι στην ΓΕΡΜΑΝΙΑ και ΑΛΛΟΥ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ από την ΑΝΟΔΟ του…

afd_germany_merkel_poster-630x400
Το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) θα επιδιώξει να εκμεταλλευθεί τη
δυσχερή πολιτική θέση στην οποία έχει περιέλθει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του το Σάββατο.

Περίπου 600 σύνεδροι θα συγκεντρωθούν στο Ανόβερο για να συμμετάσχουν στις εργασίες του διήμερου συνεδρίου, ενώ σειρά διαδηλώσεων αριστερών και φιλομεταναστευτικών οργανώσεων πραγματοποιούνται στην πόλη το σαββατοκύριακο.
Το AfD που βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία σε μία αντιμεταναστευτική και αντι-Μέρκελ ατζέντα, προκάλεσε σοκ στη Γερμανία με το εκλογικό σκορ του 12,6% που εξασφάλισε ηχηρή είσοδο στη γερμανική βουλή μετά τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου του πρώτου ακροδεξιού κόμματος μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το κόμμα έχει καταλάβει 92 έδρες και ένα από τα μέλη της ηγεσίας του, ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, έχει υποσχεθεί «να καταδιώξει την Μέρκελ».
Οι βουλευτές του AfD απολαμβάνουν τις δυσκολίες της Άνγκελα Μέρκελ, στην ηγεσία της χώρας της εδώ και 12 χρόνια, νικήτριας των εκλογών, αλλά πολιτικά αποδυναμωμένης εξαιτίας του χαμηλού εκλογικού σκορ των χριστιανικών ενώσεων CDU/CSU.
Δύο μήνες μετά τις εκλογές, ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού δεν έγινε δυνατός έπειτα από τις συνομιλίες του σχήματος «Τζαμάικα» (CDU/CSU-FDP-Πράσινοι).
Η Μέρκελ βρίσκεται σε πλήρη παρακμή και αυτό εν μέρει οφείλεται σε εμάς», καυχήθηκε ο Γκάουλαντ σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).
Ριζοσπαστικοποίηση
Όμως, ο 73χρονος Αλεξάντερ Γκάουλαντ επέμεινε επίσης για την ανάγκη παρουσίασης ενωμένου μετώπου κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του σαββατοκύριακου, πράγμα αμφίβολο για ένα κόμμα που συγκρούονται ακραίες και κάπως μετριοπαθέστερες πολιτικές τάσεις.
«Για μένα, είναι κρίσιμο η ηγεσία του AfD να εκπροσωπήσει το ανατολικό και το δυτικό τμήμα της χώρας, καθώς και συντηρητικές θέσεις, αλλά επίσης και οικονομικά φιλελεύθερες», είπε ο Γκάουλαντ, τασσόμενος υπέρ της διατήρησης μίας δικέφαλης ηγεσίας ελπίζοντας να ξεπερασθούν οι εσωκομματικές διαιρέσεις.
Το κόμμα που ιδρύθηκε το 2013 με αρχική ατζέντα κατά του ευρώ για να υιοθετήσει στη συνέχεια αντιμεταναστευτικές θέσεις σπεύδοντας να επωφεληθεί από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η πολιτική των ανοικτών θυρών της Μέρκελ στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη, έχει περάσει από πολλές αναταράξεις: η τελευταία και ηχηρή ήταν η αποχώρηση της πρώην ηγέτιδας του κόμματος Φράουκε Πέτρι, η οποία κατήγγειλε την επομένη των εκλογών την ριζοσπαστικοποίηση των θέσεων του κόμματος.
Ο Γκάουλαντ εκπροσωπεί μία από αυτές τις ακροδεξιές τάσεις στην ηγεσία του AfD, όμως οι παρεκτροπές του για το ισλάμ, τον ναζισμό και το χρέος μνήμης της Γερμανίας καθόλου δεν ζημίωσαν τις επιδόσεις του κόμματος στις εκλογές.
Αρκετά ακόμη μέλη που διεκδικούν μία θέση στο 13μελές διευθυντήριο ανήκουν, μαζί με τον Γκάουλαντ, στην ακραία πτέρυγα του κόμματος.
Εάν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εξασφαλίσουν σημαντική παρουσία στο διευθυντικό συμβούλιο, θα αναγκάσουν και άλλα μετριοπαθή μέλη να αποχωρήσουν, σύμφωνα με την Tagesspiegel.
Το συνέδριο διεξάγεται τη στιγμή που η πρώτη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο.
Έπειτα από την κατάρρευση των συνομιλιών του σχήματος «Τζαμάικα», η Άνγκελα Μέρκελ ξεκινά συνομιλίες με τους σοσιαλδημοκράτες του SPD με στόχο τον σχηματισμό «μεγάλου συνασπισμού».
«Αυτήν την στιγμή έχουμε μεγάλη ρευστότητα στην γερμανική πολιτική», η οποία μπορεί να βοηθήσει το AfD , σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Βόλφγκανγκ Σρέντερ, του Πανεπιστημίου του Cassel.
«Αυτό μπορεί να συμβάλει στην υιοθέτηση απαξιωτικής στάσης απέναντι στην πολιτική» με βάση την ιδέα ότι οι πολιτικοί δεν είναι ικανοί ούτε να σχηματίσουν κυβέρνηση.
Διαπιστώνοντας την εκλογική επιτυχία του AfD και άλλες γερμανικές πολιτικές παρατάξεις όπως οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) ή οι βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές σύμμαχοι της Μέρκελ στρέφονται προς την λαϊκιστική ρητορική και επιχειρούν να ψαρέψουν στα νερά του της Εναλλακτικής για τη Γερμανία, σκληραίνοντας τις θέσεις τους για την μετανάστευση, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Κλίμα.
«Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι το AfD θα καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να προσελκύσει την προσοχή. Αυτό θα κάνει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου», σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σρέντερ.makeleio.gr