Σάββατο, Δεκεμβρίου 30

America is back...

Σχετική εικόνα
Του Σπύρου Νάνου

Ποιός θα το πίστευε;;;

Ποιος θα το πίστευε;;;;
Με αριστερή;;; κυβέρνηση, η χώρα «άγεται και φέρεται» από τις ΗΠΑ… σαν να είμαστε ………
Ο υπερδραστήριος αμερικανός πρέσβης δεν βρέθηκε τυχαία στην Ελλάδα.
Είναι έμπειρος και βαθύς γνώστης της ρωσικής διείσδυσης σε δυτικές χώρες.
Με θητεία σε περιοχές και πόστα που αποτελούν την αιχμή του δόρατος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Ήταν επιλογή του Ο’Μπάμα.
Ωστόσο πήρε και την έγκριση του Τραμπ, σε μια εποχή που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις ήταν σε κρίσιμο σημείο. Επί των ημερών του βελτιώθηκαν.
Έδωσε νέα ώθηση στέλνοντας τον Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, την ώρα που στο προσκήνιο της γεωπολιτικής σκακιέρας βρίσκονται η Μεσόγειος, η ταραγμένη πάντα Μέση Ανατολή αλλά και οι κόντρες με την Τουρκία του Ερντογάν.
Ο αεικίνητος πάντως κ. Πάϊατ εξελίσσεται σε σημαντικό παράγοντα της ελληνικής πολιτικής και οικονομικής ζωής, καθώς φέρνει επενδυτές, απομακρύνει ρώσους, προωθεί το θέμα των αμερικανικών βάσεων, ενδιαφέρεται για τη φορολογική τάξη και τη συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ δίνοντας το πράσινο φως ώστε το υπουργείο Οικονομικών να παραλάβει στοιχεία για τα εισοδήματα των Ελλήνων στις αμερικανικές τράπεζες.
Επίσης, με τον τρόπο του φροντίζει και τη δραστηριότητά του να μην περνάνε Μέσα Ενημέρωσης στον έλεγχο ανθρώπων του Κρεμλίνου.
Όσο μπορεί βέβαια να το αναχαιτίσει...
Φεβρουάριος του 2014.
Στο Youtube διαρρέει μια τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στην τότε βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ και τον τότε πρεσβευτή της Αμερικής στην Ουκρανία, Τζέφρι Πάιατ. Ακούγεται καθαρά να συνομιλούν για τις εξελίξεις στο Κίεβο.
Σε παρατήρηση του αμερικανού διπλωμάτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αφήσει αναπάντητες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ουκρανών διαδηλωτών από την κυβέρνηση του τότε προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Βικτόρια Νούλαντ απάντησε λέγοντας το εξής αμίμητο: "Γ...α την Ε.Ε.".

Η διαρροή προκαλεί κρίση στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τις Βρυξέλλες.
Η Βικτόρια Νούλαντ παραδέχεται την γκάφα της και ζητάει συγγνώμη, όπως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δημόσια δήλωση.
Το τηλεφώνημα, προϊόν υποκλοπής, είχε χαρακτηριστεί ως εμπιστευτικό.
Το τέλος όμως της συνομιλίας είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Γιατί ακούγεται ο Τζέφρι Πάιατ να "σκάει" στα γέλια...
Η αντίδρασή του γίνεται γνωστή σε όλο τον κόσμο.
Και ο ίδιος, "πασίγνωστος".
Ίσως αυτό να ήταν και το "διαβατήριό" του για την Ελλάδα, με δεδομένο το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη χώρα και μάλιστα τη στιγμή που έχει εκλεγεί μια αριστερή κυβέρνηση, που από τις πρώτες ενέργειές της ήταν ο πρωθυπουργός με τον τότε αρμόδιο υπουργό Ενέργειας (Παναγιώτη Λαφαζάνη) να επισκεφθούν τη Ρωσία και να συζητήσουν για θέματα ενέργειας.
Μάλιστα, για να έρθει στη χώρα μας έδωσε σκληρή μάχη με άλλους επίδοξους συναδέλφους του.
Είναι γνωστό άλλωστε, πως η πρεσβεία στην Αθήνα είναι ένα δελεαστικό πόστο, κυρίως για τους διπλωμάτες καριέρας. 
Ειδικά από τη στιγμή που οι πρεσβείες των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές πόλεις πρώτης γραμμής, όπως η Ρώμη και η Μαδρίτη, ανατίθενται σε πρόσωπα που έχουν συνεισφέρει στο Δημοκρατικό ή το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (αναλόγως από ποιό κόμμα προέρχεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ), η Αθήνα είναι μια μετάθεση που προσφέρει την ευκαιρία για μια άνετη θητεία με προοπτικές, κυρίως μετά την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη"...
Όταν ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινό με ένα βιντεάκι, "αποθεώνοντας" την Ελλάδα.
Δήλωσε φανατικός ποδηλάτης και θαυμαστής των ελληνικών νησιών, τονίζοντας πως έχει βρεθεί στη χώρα μας μαζί με τη γυναίκα του Μαίρη και τα δύο τους παιδιά, Ουίλιαμ και Κλερ.
Όσοι παρακολουθούν τα βήματά του και μελετούν τις ομιλίες του, ειδικά οι εκτός Ελλάδας, έχουν την αίσθηση ότι είναι σαν να μιλάει Έλληνας υπουργός και όχι ο πρέσβης των ΗΠΑ.
Λένε μάλιστα ότι μιλάει σαν Έλληνας όταν βρίσκεται στην Αμερική, εκθειάζει τις δυνατότητες του ελληνικού λαού και της Ελλάδας και το μεγάλο στοίχημά του είναι να φέρει επενδύσεις στη χώρα μας, αμερικανικές βέβαια.
Ο κ. Πάιατ, όπως παραδέχονται όλοι, έχει αναδειχθεί στον καλύτερο διαφημιστή της Ελλάδας στην Αμερική.
Ασφαλώς και εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των αμερικανών επενδυτών, αλλά σήμερα ποιός στην Ελλάδα δεν θέλει επενδύσεις;
Με την έλευση του κ. Πάιατ στην Αθήνα οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βελτιώθηκαν τους τελευταίους 18 μήνες και αποκορύφωμα ήταν η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο, με συνέντευξη στον κήπο του μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Τις πρώτες εβδομάδες στην Αθήνα, οι πάντες τον έχασαν.
Τον περίμενε πολύ διάβασμα.
Οι "φουσκωμένοι" φάκελοι ήταν απλωμένοι στο γραφείο του και χρειαζόταν να τους "ξεκοκαλίσει".
Την ίδια ώρα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Νίκος Κοτζιάς, προσπαθούσε να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε για τον νέο πρεσβευτή.
Είχε μιλήσει αρκετές φορές με τον Τσίπρα, στον οποίο είχε μεταφέρει τις εξής πληροφορίες:
"Είναι έντονα παρεμβατικός.
Μισεί τους ρώσους και θα κάνει τα πάντα για την Αμερική...".
Είχε απόλυτο δίκιο και αυτό έχει φανεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
Ο Τζέφρι Πάιατ θεωρείται και είναι "κόκκινο πανί" για τους ρώσους.
Τον Σεπτέμβριο του 2014 τον είχαν κατηγορήσει ότι είχε αναρτήσει στο twitter του ψεύτικες φωτογραφίες από άσκηση ουκρανικών και αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ σε άλλη περίπτωση οι ρώσοι έγιναν έξαλλοι επειδή ανέβασε φωτογραφία ενός γερμανικού άρματος μάχης που συμμετείχε δήθεν στα κοινά "παίγνια" του ουκρανικού στρατού με το ΝΑΤΟ, ενώ στην πραγματικότητα η εικόνα ήταν από γυμνάσια που είχαν γίνει το 2013.
Οι τρεις κύκλοι
Για να καταλάβει κανείς ποιός είναι ο ρόλος του στην Ελλάδα, απλά να σταθεί σε όσα έχει πει στον "κολλητό" του -όπως αποδεικνύεται- υπουργό, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, όταν τον είχε επισκεφθεί στην αμερικανική πρεσβεία για να τον... γνωρίσει.
Του είχε αναφέρει τα εξής: "Υπάρχει ένα διάγραμμα με τρεις κύκλους.
Ο ένας αφορά τη Βόρεια Αφρική, ο άλλος την Ανατολική Μεσόγειο και τη Συρία και ο τρίτος τη Μαύρη Θάλασσα με μια πιό επιθετική και επεκτατική Ρωσία.
Το μέρος όπου αυτοί οι τρεις κύκλοι συναντώνται είναι η Ελλάδα.
Αυτό είναι το υφιστάμενο στρατηγικό πλαίσιο...". Η γλώσσα της αλήθειας του στόχου...
«Είναι ευάλωτος ο επαναστάτης...»
Στόχος της αμερικανικής διπλωματίας ήταν από την αρχή ο Αλέξης Τσίπρας.
Τον θεωρούσαν -και τον θεωρούν ακόμη, με ό,τι σημαίνει αυτό- το κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη χρονική στιγμή.
Με όσα συνέβησαν με τα αριστερά μνημόνια, ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν πιό ευάλωτος στην προσπάθεια που έκαναν οι Αμερικανοί να τον προσεγγίσουν.
Από τις 17 Μαΐου 2012, που οι New York Times χαρακτήριζαν τον Τσίπρα "επικίνδυνο δημαγωγό", διάδοχο του Νίκου Ζαχαριάδη, μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου του '13 που ο Αλέξης Τσίπρας έδινε τη μεγάλη υπόσχεση στο Όστιν ("Η Ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος.
Ωστόσο η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη"), όλα άλλαξαν.
Και η επίσκεψη στον Τραμπ επιβεβαίωσε το vertigo του σημερινού πρωθυπουργού, που φώναζε και εκείνος "φονιάδες των λαών, αμερικάνοι"...
Ο φάκελος που είχε την "υπογραφή" του και είχε σταλεί με... email
Όποιος δει προσεκτικά την επίσκεψη του Τσίπρα στον Τραμπ, θα διαπιστώσει πως στο τραπέζι που κάθισαν μαζί με τους υπουργούς των δύο κυβερνήσεων, δίπλα στον πρωθυπουργό ήταν ο Δημήτρης Παπαδημητρίου (εξ αριστερών) και μπροστά του ένας μπλε φάκελος, τον οποίο είχε δει νωρίτερα ο Πάνος Καμμένος.
Μόλις ξεκίνησε την "παρουσίαση", μετά από σχεδόν πέντε λεπτά, τον διέκοψε ο αμερικανός Πρόεδρος.
Κοιτώντας τον με το κλασικό ψαρωτικό ύφος, του είπε τα εξής:
"Τα ξέρω, έχετε κάνει εντυπωσιακή δουλειά. Συνεχίστε...".
Ο φάκελος (που θύμιζε το περιεχόμενο από τις αναλύσεις που διάβαζε συνήθως ο Γιώργος Παπανδρέου στο κίτρινο ipad), περιείχε αναλυτικά γραφήματα που έδειχναν την πορεία της οικονομίας και την αυξημένη επιρροή της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ωστόσο, όλα έγιναν πιό απλά όταν παρουσιάστηκαν οι υποψήφιες... αγορές από την Αμερική, που αφορούσαν εξοπλισμούς.
Ειδικό αφιέρωμα υπήρχε για τη Σούδα, την Κάρπαθο (χτίζεται... αμερικανικό νοσοκομείο), αλλά και την Αλεξανδρούπολη, που δεν περιελάμβανε μόνο τη βάση... ελικοπτέρων, όπως γράφτηκε, αλλά συνολικά το δεύτερο "αμερικανικό στρατόπεδο" που θα χτιστεί στην Ελλάδα, όπως αποκαλύφθηκε στα τέλη Νοεμβρίου!
Εκεί, άλλωστε, θα ελέγχονται τα πάντα!
Από την "ενέργεια" μέχρι τις κινήσεις των Τούρκων!
Κι εκεί υπήρχε δάκτυλος του Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος είχε κάνει τις απαραίτητες επισκέψεις στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας...
Το τέλος των... Ρώσων και ο Ιβάν Σαββίδης
Η αμερικανική βάση στην Αλεξανδρούπολη είχε "χτιστεί" άριστα και με απόλυτο σχεδιασμό από τον αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα. Ήταν από τους πρώτους στόχους όταν ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.
Και για να μην υπάρξουν... παρεξηγήσεις, είχε φροντίσει μέσα από τη Θεσσαλονίκη να στείλει μήνυμα προς τους ρώσους, ότι οι "επενδύσεις στην Ελλάδα θα γίνουν μόνο από τους αμερικανούς που ελέγχονται... φορολογικά". Τελεία και παύλα!
Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το απόσπασμα συνέντευξή του σε έγκυρο site στη Βόρεια Ελλάδα, όπου άφησε αιχμές ακόμα και για τον Ιβάν Σαββίδη:
"Είναι φυσικό η Ελλάδα να έχει μια οικονομική, πολιτισμική σχέση με τη Ρωσία.
Η Ρωσία είναι σημαντικός παίκτης σε αυτό το μέρος του κόσμου.
Αυτό που μας ανησυχεί είναι η διαφάνεια.
Ανησυχούμε όταν εταιρείες που προέρχονται από τη Ρωσία λειτουργούν στην Ελλάδα χωρίς ένα ξεκάθαρο πλαίσιο όσον αφορά τη διάρθρωση της διοίκησής τους, ως προς το από που προέρχονται τα χρήματα.
Το αντίθετο, δηλαδή την απόλυτη διαφάνεια, είναι ένα από τα πλεονεκτήματα που φέρνουν οι αμερικανικές εταιρείες όταν επενδύουν ή κάνουν επιχειρήσεις σε περιοχές όπως η Ελλάδα.
Πρόκειται για 100% αξιόπιστες επιχειρήσεις όσον αφορά πηγές χρηματοδότησής τους, την εταιρική διακυβέρνηση και τα λογιστικά πρότυπα που χρησιμοποιούν.
Που συμμορφώνονται με την αμερικανική νομοθεσία κατά της διαφθοράς και κατά της δωροδοκίας.
Προφανώς μιλάμε για τον γενικό κανόνα, πάντα θα υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Και δεν είναι μόνο οι αμερικανικές επιχειρήσεις που έχουν υψηλό επίπεδο διαφάνειας.
Εξετάστε τη συμφωνία Fraport.
Όλοι καταλαβαίνουν ποιά είναι η Fraport, ποιός είναι κ. Κοπελούζος, ποιά είναι η σχέση μεταξύ του κ. Κοπελούζου και της Fraport, ποιό είναι το επιχειρηματικό τους σχέδιο, ποιές θα είναι οι επενδύσεις τους.
Από την άλλη, έχουν υπάρξει κάποιες άλλες σημαντικές επενδύσεις σε λιμάνια και logistics που δεν πληρούν το ίδιο επίπεδο διαφάνειας.
Και σε αυτή τη φάση, μη με ρωτήσετε, δεν θα επεκταθώ περισσότερο".

Πριν από λίγες ημέρες έγινε πιο σαφής, λέγοντας ότι είναι ασαφές ποιοί είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Και ασφαλώς η τοποθέτησή του δεν ήταν τυχαία, όταν έγινε μερικές μέρες πριν από την τελική υπογραφή.
Επενδύσεις παντού!
Επίσης, ο ίδιος φρόντισε να ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις και δη προς τη ρωσική πρεσβεία (έχει εξαφανίσει στην κυριολεξία τον ρώσο συνάδελφό του πως η Αμερική θα στηρίξει την Ελλάδα... παντού!
Πρόσφατα, παρουσίαση με λεπτομέρειες το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση των ΗΠΑ για επενδύσεις στην Ελλάδα σε ενέργεια, λιμάνια, ναυπηγεία, ναυτιλιακές υποδομές και ναυτιλία εν γένει...
"Ήδη προχωράμε μια τεράστια επένδυση στα ναυπηγεία της Σύρου.
Θα γιορτάσουμε τη μεγάλη αυτή αμερικανική επένδυση", είπε χαρακτηριστικά ο πρέσβης.
Σημείωση: Το deal το έκλεισε προσωπικά ο ίδιος, αφήνοντας ξεκρέμαστους τους άλλους "υποψήφιους".
Για την ιστορία, να σημειωθεί πως για το ναυπηγείο στο Νεώριο είχαν δείξει ενδιαφέρον ρωσικά, ελληνικά, κινεζικά (Cosco) και κορεατικά (Daewoo) συμφέροντα...
Σε αυτή την ομιλία είχε πει το "...America is back"!
Δίνει ονόματα Ελλήνων καταθετών στις ΗΠΑ και τη... Novartis
Ο Τζέφρι Πράιατ, όταν πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα θέλησε από την αρχή να γνωρίσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
"Μιλάμε την ίδια γλώσσα", έλεγε χαρακτηριστικά, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να εκθειάσει τα άπταιστα αγγλικά του...
Συναντήθηκε μαζί του και αποφασίστηκε να υπογράψουν μαζί διμερή συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τη βελτίωση της διεθνούς φορολογικής συνεργασίας και την εφαρμογή του νόμου περί φορολογικής συμμόρφωσης λογαριασμών της αλλοδαπής (FATCA - Foreign Account Tax Compliance Act), με απώτερο στόχο η ελληνική κυβέρνηση να παραλάβει όλα τα στοιχεία για τα εισοδήματα Ελλήνων στις αμερικανικές τράπεζες.
Θυμίζουμε πως η Ελλάδα, βάσει της συμφωνίας που έχει υπογράψει, υιοθετεί ένα μοντέλο που προβλέπει την αποστολή των στοιχείων στην ελληνική φορολογική διοίκηση και στη συνέχεια προώθηση των στοιχείων στην αμερικανική πλευρά.
Κατά την πρώτη ανταλλαγή δεδομένων θα αποσταλούν στοιχεία για τα έτη 2014, 2015, 2016 με οδηγό το Πρότυπο Αυτόματης Ανταλλαγής Πληροφοριών του ΟΟΣΑ.
Το κάθε έτος θα σταλεί με ξεχωριστό αρχείο από τις αμερικανικές τράπεζες, το οποίο δεν θα είναι κρυπτογραφημένο.
Η δεύτερη "συμφωνία" και βασική η πιο ενδιαφέρουσα, με έντονο το πολιτικό χρώμα, έχει να κάνει με τη Novartis και την υπόθεση που απασχολεί τους έλληνες εισαγγελείς τους τελευταίους μήνες πολύ έντονα.
Στα τέλη Νοεμβρίου, άλλωστε, κλιμάκιο εισαγγελικών λειτουργών, με επικεφαλής την προϊσταμένη της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, πραγματοποίησε επίσκεψη στις ΗΠΑ προκειμένου στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, να συλλέξει στοιχεία για το σκάνδαλο της Novartis.
Ήδη, από την πλευρά της ελληνικής Δικαιοσύνης έχουν ζητηθεί στοιχεία από τις αμερικανικές Αρχές, οι οποίες επίσης διενεργούν μεγάλη έρευνα για την υπόθεση, τόσο μέσω των μηχανισμών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και σε ποινικό επίπεδο, μετά τις καταθέσεις που έδωσαν στην αμερικανική Δικαιοσύνη δύο μάρτυρες, πρώην στελέχη της Novartis στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, η εταιρεία είχε δημιουργήσει δίκτυο με δωροδοκίες γιατρών δημοσίων νοσοκομείων, αλλά και ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να εξασφαλίζει την προτίμησή τους για τα φαρμακευτικά της σκευάσματα, ενώ ερευνάται και τυχόν εμπλοκή στο θέμα κρατικών αξιωματούχων.
Υπενθυμίζεται, ότι τον περασμένο Ιανουάριο εισαγγελικοί λειτουργοί (από την Εισαγγελία Διαφθοράς) πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας, προχωρώντας σε κατάσχεση εγγράφων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ στο στόχαστρο των ερευνών ήδη έχουν μπει τραπεζικοί λογαριασμοί στελεχών της εταιρείας.
Σημαντική σημείωση: Το θέμα εμπλοκής πολιτικών δεν αφορά μόνο την εγχώρια πολιτική σκηνή, αλλά και τις... Βρυξέλλες!
Τα ραντεβού στην Εκάλη και ο φάκελος "Πυθία"...
Στα μέσα Ιουνίου, ο Τζέφρι Πάιατ έδειξε πως ήθελε να προσεγγίσει τον Κώστα Καραμανλή (με άνωθεν εντολή, προφανώς) ώστε να σπάσει ο πάγος που είχε δημιουργηθεί από την ημέρα που κατέβηκε για τελευταία φορά τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου...
Έπρεπε πρώτα όμως να "μυηθεί" στους καραμανλικούς κύκλους και να περάσει από βαριές πόρτες, όπου τα πρόσωπα που τον περίμεναν ήταν με το χέρι στην... σκάνδαλα!
Στα μέσα Ιουνίου, λοιπόν, ένας καλοντυμένος κύριος άνοιγε την πόρτα του Ιδρύματος Καραμανλή, αφού πρώτα του έδειξε την πρόσκληση (από το Πανεπιστήμιο Ταφτς της Μασαχουσέτης), απαραίτητο "εφόδιο" για να οδηγηθεί στην αίθουσα, εκεί όπου τον περίμεναν τρεις πολιτικοί (Πέτρος Μολυβιάτης, Αχιλλέας Καραμανλής και Κωστής Καραμανλής), όχι όμως ο Κώστας Καραμανλής.
Το ήξερε... Βρέθηκε απέναντι σε συγκεκριμένους αμερικανούς επιχειρηματίες, εφοπλιστές, εκδότες, πλούσιους... τούρκους (ήταν εκεί η ιδιοκτήτρια της "Χουριέτ"), εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών κ.α. 
Εκεί είπε πολλά.
Ειδικότερα, για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις είπε ότι παλιά δεν ήταν έτσι, πλην όμως τώρα βελτιώθηκαν και σε αυτό συνέβαλαν και οι επισκέψεις δύο πρώην προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα.
Οι ερωτήσεις από τους έλληνες επιχειρηματίες και τους εφοπλιστές προς τον αμερικανό πρεσβευτή έπεφταν σαν βροχή.
Ήθελαν να τον γνωρίσουν καλύτερα, ήθελαν να μάθουν ποιός είναι, τι θέλει, τι ζητάει...
Με τους περισσότερους έδωσε ραντεβού κατ' ιδίαν. Μόνο ένα ραντεβού όμως έγινε γνωστό. Όταν πήγε σε κλειστό δείπνο που παρέθεσε στο σπίτι του, στην Εκάλη, ο πρώην τραπεζίτης Τάκης Αράπογλου...

Το μυαλό του δεν έφυγε από τον Κώστα Καραμανλή.
Ζητούσε ραντεβού μαζί του. και τον είδε για πρώτη φορά στην πρεσβευτική κατοικία.
Κάθισαν μαζί σε ένα τραπέζι και έκλεισαν την πόρτα για να μην τους ακούσει κανείς. Αυτός και ο πρώην πρωθυπουργός.
Η πρώτη συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα. 
Σημαντική... λεπτομέρεια: Το ραντεβού έγινε τις ημέρες που μεταδόθηκε για πρώτη φορά από τη ρωσική τηλεόραση ντοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας εναντίον του πρώην πρωθυπουργού με το κωδικό όνομα "Πυθία", ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα και το βούλευμα της Δικαιοσύνης για την επίμαχη υπόθεση...
Για την ιστορία, έγιναν ακόμα δύο συναντήσεις, όπου συζητήθηκε και η τύχη του γνωστού William B.B.
ΣΧΟΛΙΟ Διαχειριστή: Να προσθέσω κάποιες πληροφορίες που προέρχονται απο την ίδια πηγή του αρθρογράφου....
-0 κ. Πάιατ ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία από τις 30 Ιουλίου του 2013. Η τριετής θητεία του συνέπεσε με μια περίοδο όπου η επικράτεια της Ουκρανίας συρρικνώθηκε….(ΔΕΝ υποννοώ τίποτα). Απλά καταγράφω γεγονότα….
Ως πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Ουκρανία, ο κ. Πάιατ επέλεξε έναν ενεργό ρόλο με καθημερινές σχεδόν παρεμβάσεις στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα στηρίζοντας τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τις προσπάθειες του σημερινού πρωθυπουργού Βολοντίμιρ Γκρόισμαν
Στην Ουκρανία ακολουθούσε ένα πρόγραμμα διαρκώς παρεμβατικό με συνεχή δημόσια παρουσία, ιδίως στα κοινωνικά δίκτυα. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι την Τετάρτη 25 Μαίου, ο κ. Πάιατ έκανε 41 «τιτιβίσματα» από τον προσωπικό του λογαριασμό @GeoffPyatt.

Η Τετάρτη 25 Μαϊου του 2016, λοιπόν, δεν ήταν συνηθισμένη μέρα για την Ουκρανία, ούτε και για τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Κίεβο, αφού οι Ρώσοι απελευθέρωσαν τη Νάντια Σαβτσένκο, Ουκρανή πιλότο που κρατούσαν φυλακισμένη για δύο χρόνια σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση δύο Ρώσων κρατουμένων.
Για να καταλάβουμε πόσο παρεμβατικός και πόσο αντι-Ρώσος είναι, η παρακάτω φωτο μιλάει απο μόνη της....
Μοιράζει σάντουϊτς σε Ουκρανούς στρατιώτες, που μάχονταν κατά των Ρώσων....
Κώστας Μίχος