Παρασκευή, Δεκεμβρίου 1

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ, Ο ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΕΟΡΤΩΝ. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ !

   Ο Δεκέμβριος, ή Δεκέμβρης, ή Χριστενιάρτς (ποντιακά), είναι ο δωδέκατος και τελευταίος μήνας του έτους κατά το Γρηγοριανό Hμερολόγιο και είναι ένας από τους 7 μήνες με διάρκεια 31 ημερών.  Με την άφιξη του Δεκεμβρίου το κρύο αρχίζει να είναι αρκετά τσουχτερό ανακοινώνοντάς μας έτσι τον ερχομό του
Χειμώνα και την επέλαση του χιονιού. Γι’ αυτό, άλλωστε ο Δεκέμβριος λέγεται και «Άσπρος μήνας», «Ασπρομηνάς» αλλά και «χιονιάς».

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις λιγότερες ώρες φωτός στο βόρειο ημισφαίριο και τις περισσότερες ώρες φωτός στο νότιο ημισφαίριο.
Ο Δεκέμβρης πάντα ξεκινά την ίδια μέρα της εβδομάδας με τον Σεπτέμβριο.


O Δεκέμβριος θεωρείται ιδιαίτερα «γιορτινός» λόγω των πολλών Θρησκευτικών εορτών του όπως του Αγίου Διονυσίου στις 17 του μήνα.


Μεταξύ άλλων, ονομάζεται και «κυρ Λευτέρης» από την γιορτή του Αγίου Ελευθερίου στις 15 του μήνα που χαρίζει «καλή λευτεριά» στις έγκυες γυναίκες.

Στης Αγίας Άννας, στις 9 του μήνα, «η μέρα παίρνει ανάσα», ενώ στις 12, στην εορτή του Αγίου Σπυρίδωνα «η μέρα παίρνει ένα σπυρί», αρχίζει δηλαδή να μεγαλώνει.

Στις αρχές, όμως, του μήνα έχουμε τα «Νικολοβάρβαρα» οπότε «κάνει νερά και χιόνια» όπως λέει ο λαός μας, ενώ οι ναυτικοί συμπληρώνουν: «Τ’ αϊ-Νικολοβάρβαρα, κατεβασιές και χιόνια, μπουράσκας και τελώνια». Για τον χειμώνα γίνεται και η εξής αναφορά: «Αν τ’ Αγιού Φιλίππου λείπω, τ’ Άγια των Αγιών δε λείπω, κι αν λείπω τ’ Άγια των Αγιών τ’ Αϊνικολοβάρβαρα είμαι εδώ». Άλλες παρόμοιες παροιμίες αναφέρουν επίσης ότι «Η Αγία Βαρβάρα  βαρβαρώνει (το κρύο), ο Αϊ-Σάββας σαβανώνει κι ο Αϊ-Νικόλας παραχώνει».

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Ν. Αικατερινίδη:
    «...οι γιορτές της Αγίας Βαρβάρας, του Αγίου Σάββα και του Αγίου Νικολάου (4,5 και 6 Δεκεμβρίου) παρουσιάζουν μια αγιωνυμική ενότητα. Ενότητα χρονική, που δημιουργείται από τις συνήθως ακραίες καιρικές συνθήκες τις μέρες αυτές: "Τ’ Αγιονικολοβάρβαρα, ή βρέχει ή χιονίζει", λέγουν στη Σίφνο. Την κλιμακωτή επέλαση του κρύου εκφράζει παραστατικά και ο ποντιακός λόγος: "άε-Βάρβαρα φύσα, άε-Σάββα βρέξαν, άε-Νικόλα σόντσον (χιόνισε)".

Στις 4 Δεκεμβρίου τιμάται επίσης και η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού (674-749) που χαρακτηρίζεται ως «οικουμενικός διδάσκαλος» και με γνώσεις τόσες «ώστε με τίποτα δεν θα μπορούσε να καταταγεί δεύτερος όσων είναι ονομαστοί».


Όμως, η κυριότερη και μεγαλοπρεπέστατη εορτή αυτού του μήνα, είναι στις 25 Δεκεμβρίου. Το Θαύμα! Η Γέννηση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Ας μας χαρίζει, λοιπόν, ο Κύριος υγεία, να Δοξάσουμε τη Γέννησή Του.

Καλό μήνα!!!