Πέμπτη, Δεκεμβρίου 7

ΔΕΙΤΕ τι γράφουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα! (ΦΩΤΟ)

erdogan1
Στην ένταση που επικράτησε στο προεδρικό μέγαρο ανάμεσα στον Προκόπη Παυλόπουλο και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εστιάζουν ξένα μέσα ενημέρωσης που καλύπτουν τη διήμερη επίσκεψη του τούρκου προέδρου στην Ελλάδα.

«Η πρώτη επίσκεψη στην Ελλάδα από επικεφαλής τουρκικού κράτους εδώ και 65 χρόνια ξεκίνησε με ένταση, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο οικοδεσπότης του προχώρησαν στην ανταλλαγή έντονων παρατηρήσεων», αναφέρει το BBC. «Ο κ. Ερντογάν είπε ότι η συνθήκη του 1923 που ρυθμίζει τα σύνορα της Τουρκίας μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο δεν εφαρμόζεται δίκαια. Αλλά ο έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος απέρριψε κάθε αλλαγή στη Συνθήκη της Λωζάνης», αναφέρει το δίκτυο σε κεντρικό του δημοσίευμα.
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος σημειώνει ότι στις σχέσεις των δύο χωρών, μελών του ΝΑΤΟ, επικρατεί ανησυχία εδώ και δεκαετία, ενώ αναφέρεται στα ζητήματα που προκαλούν τριβή ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζητά ριζοσπαστική αναθεώρηση ζωτικής συνθήκης για τα σύνορα στην έναρξη της ιστορικής επίσκεψής του στην Αθήνα με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων» γράφει ο βρετανικός Guardian. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η Συνθήκη της Λωζάνης αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ειρήνη στην περιοχή.
Η αμφισβήτηση της συνθήκης έγινε την παραμονή της «ιστορικής επίσκεψης στην Ελλάδα, που πολλοί ελπίζουν ότι θα θέσει τις διμερείς σχέσεις σε νέα βάση. Αντ’ αυτού, τα λόγια του Ερντογάν προκάλεσαν την αιχμηρή επίπληξη του προέδρου Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα», αναφέρει.

«Ελλάδα κι Τουρκία αναφέρονται στις παλιότερες διαμάχες τους κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν με την ιδιότητα του προέδρου στην Αθήνα, της πρώτης από αρχηγό κράτους της Τουρκίας, που γρήγορα εξέθεσε τα μακροχρόνια ιστορικά προβλήματα» των δύο χωρών, αναφέρει το Reuters. Το πρακτορείο μάλιστα εξηγεί ότι η επίθεση ξεκίνησε με προβλήματα, όταν τουρκικά F-16 που συνόδευαν το αεροσκάφος του Ερντογάν εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο.
.makeleio.gr