Παρασκευή, Δεκεμβρίου 8

Μάγδα Τσέγκου: Αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της απόλυσής της από τον ΣΚΑΪ

Μάγδα Τσέγκου: Αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της απόλυσής της από τον ΣΚΑΪ

Η Μάγδα Τσέγκου μιλάει με αφοπλιστική ειλικρίνεια στο περιοδικό YOU για την απόλυση της από τον ΣΚΑΪ ύστερα από εννέα χρόνια συνεργασίας, αλλά και την συμπεριφορά του Γιώργου Αυτιά προς το πρόσωπο της.

Μετά από πολλά χρόνια είσαι εκτός ΣKAΪ και εκτός της εκπομπής με τον Γιώργο Αυτιά. Τι συνέβη;

«Ένα πρωί, έτσι ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνό μου και με φώναξαν στο γραφείο προσωπικού. Ο υπάλληλος μου είπε «υπόγραψε αυτά» και ρώτησα «απολύομαι;». «Ναι», μου απάντησε! Χαμογέλασα και πήρα μια βαθιά ανάσα, από εκείνες που παίρνει κάποιος στη ζωή του όταν φεύγει από πάνω του ένα μεγάλο βάρος που κουβαλάει για χρόνια με τεράστια υπομονή και αξιοπρέπεια. Συγκεκριμένα, την Τρίτη 17 Οκτωβρίου κάποιος αποφάσισε στον σταθμό ότι δεν θα συνεργαστούμε πλέον για πολλούς και διάφορους λόγους οι οποίοι ποτέ δεν μου γνωστοποιήθηκαν. Η απόλυσή μου λοιπόν ήταν χωρίς προειδοποίηση και φυσικά χωρίς εξηγήσεις. Δεν σου κρύβω ότι μετά από έναν μήνα έμαθα το παρασκήνιο, αλλά τώρα πια δεν έχει νόημα να ασχοληθώ. Παρ’ όλα αυτά σέβομαι την απόφαση του σταθμού, τον οποίο αγαπώ για όλα τα καλά που μου προσέφερε… Για εμένα άλλωστε ήταν καλύτερα που ήρθαν έτσι τα πράγματα γιατί είχα αποφασίσει λίγες ημέρες μετά να υποβάλω την παραίτησή μου. Θα ήταν βέβαια πιο σωστό να υπάρχει το ανθρώπινο πρόσωπο της εταιρείας σε τέτοιες περιπτώσεις και να με ενημερώσουν νωρίτερα για τη λήξη της συνεργασίας μας. Τι πιο απλό και έντιμο απέναντι σε έναν άνθρωπο που εργάστηκε με διάθεση και όρεξη και μάλιστα σε κάθε πόστο που του ζητήθηκε.»

Μίλησες με τον Γιώργο Aυτιά μετά την απόλυσή σου;
«Ναι, με κάλεσε το απόγευμα της ίδιας ημέρας να μου πει ότι λυπάται πάρα πολύ για αυτή την εξέλιξη. Μη με ρωτήσεις τι του απάντησα διότι η απάντησή μου διήρκεσε 16:32″. Εκείνος μάλλον νόμιζε πως αυτό ήταν ότι χειρότερο που μου έχει συμβεί, ποτέ δεν έμαθε ότι ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να μου συμβεί.»

Πρώτη φορά ακούω απολυμένη να λέει κάτι τέτοιο…
«Θα σου πω αυτό που νιώθω ακριβώς! Νομίζω ότι τα επαγγελματικά μου μπήκαν σε μία τάξη. Τα πράγματα που με πείραζαν και μου προκαλούσαν άγχος αλλά και κάθε αρνητικό που υπήρχε έλαβαν τέλος. Τώρα μπορώ να ασχοληθώ με ενδιαφέροντα ζητήματα στη ζωή μου και να πάρω αποφάσεις που θα με οδηγήσουν σε έναν καλό δρόμο, αρκεί να είμαι πρακτική και προσγειωμένη. Τώρα που έχω αποστασιοποιηθεί από τα πράγματα μετανιώνω που δεν έφυγα νωρίτερα από την εκπομπή, σίγουρα η ζωή μου θα ήταν διαφορετική. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν υπήρχε λόγος να παραμείνω καθώς δεν έκανα κάτι που είχε εξέλιξη, συνέχισα στο κοντρόλ και μόνο στην αρχισυνταξία της εκπομπής. Νομίζω ότι ήμουν στάσιμη και αυτό δεν ωφελούσε κανέναν, ούτε εμένα ούτε τον σταθμό στον οποίο εργαζόμουν. Θα μπορούσα να προσφέρω περισσότερα και το απέδειξα με τη δουλειά μου τα δύο τελευταία καλοκαίρια που η εκπομπή που μου ανέθεσε ο σταθμός ξεπέρασε το 45%. Δεν μιλάω με κακία, αλλά με τη γλώσσα της αλήθειας.»
«Μια χαρά είναι ο χωρισμός μου με τον Γιώργο Αυτιά… Καμιά φορά οι χωρισμοί είναι πιο ωραίοι από το να είσαι με κάποιον»… Αυτό δεν είναι καρφί για έναν άνθρωπο με τον οποίον συνεργάστηκες τόσα χρόνια;
«Καμιά φορά οι εντυπώσεις υποκαθιστούν την πραγματικότητα. Όλα είναι ένας κύκλος, ή θα τον κλείσουμε ή θα τον ζήσουμε. Εγώ τον έζησα και έκλεισε. Πάντως όλα έχουν μια αρχή και ένα τέλος και ξεκινάμε από αυτό ως δεδομένο… «Πάρτι» δεν κάνεις όταν σε απολύουν απροειδοποίητα από την εργασία σου μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς, με σκληρά ωράρια, με κατάθεση ψυχής σε μια εκπομπή που δημιουργήθηκε από το μηδέν, «εσωτερικό πάρτι ψυχής» όμως κάνεις γιατί σταμάτησες να δίνεις όλα αυτά και προβληματίζεσαι τελικά για το αν άξιζε ή όχι! Στην τελική δεν θα μπω στη διαδικασία να απολογηθώ σε κανέναν γιατί νιώθω καλά που παραιτήθηκα από την εκπομπή του Αυτιά. Και άργησα να το κάνω!»
Έπρεπε να κλείσει αυτός ο κύκλος και να ανοίξει ένας καινούριος;
«Αυτό που η κάμπια ονομάζει «τέλος του κόσμου», η πεταλούδα το λέει ζωή… Σίγουρα δεν είμαι από εκείνους που προκειμένου να βρίσκονται στην τηλεόραση μπορούν «να συνεργαστούν και με τον διάολο». Τώρα απλά δεν κάνω τηλεόραση και κάνω πολλά άλλα. Διδάσκω στον Όμηρο για 7η χρονιά δημοσιογραφία και φυσικά έχω το σάιτ μου, το magdasnews.gr, που έχει πολλή δουλειά, αλλά και πολλές άλλες συνεργασίες, παρουσιάσεις, διαφημίσεις, social media κ.τ.λ. Και ναι, ήδη μιλάω για τα επόμενα βήματα.»


Άλλοι λένε για το διαζύγιό σου με τον Αυτιά ότι ήταν βελούδινο και άλλοι μιλάνε για έναν χωρισμό με εντάσεις και πολλές διαφωνίες στο παρασκήνιο. Τι από τα δύο ισχύει;
«Το αλάτι μοιάζει πολύ με τη ζάχαρη… Παρασκήνιο πάντα υπάρχει σε όλες τις συνεργασίες και το σωστό είναι να μη βγαίνει προς τα έξω τίποτα γιατί «τα εν οίκω μη εν δήμω». Νιώθω ώρες-ώρες ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σε σχέση με τις επαγγελματικές συνεργασίες, Παπαδάκης – Αυτιάς, Αυτιάς –Τσέγκου… Ισχύουν και τα δύο, υπήρχε ηρεμία και ένταση, νομίζω ότι αυτό είναι υγιές σε όλες τις συνεργασίες. Επίσης αν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει ζήσει εντάσεις και διαφωνίες στη δουλειά του να μου τον βρείτε. Δυστυχώς όμως φτάνουμε στο σημείο με κάποιους ανθρώπους να καταλήγουμε όπως ακριβώς ξεκινήσαμε. Σαν δύο ξένοι!»
Αμέσως μετά από το «διαζύγιο» ανέβασες υπέρλαμπρη μια φωτογραφία με ροζ και είπες: «Με ρωτάτε εάν έχει αλλάξει κάτι πάνω μου; Όχι, έχει αλλάξει κάτι μέσα μου…», υπονοώντας προφανώς τη νέα αρχή που κάνεις…
«Ναι, ακριβώς. Πήρα βαθιά ανάσα. Απλά. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, όταν ένας άνθρωπος αλλάζει ό,τι δεν του πάει, δείχνει αλλιώς.»

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή στη συνεργασία σου με τον Γιώργο Αυτιά που δεν θεωρείται και από τους ευκολότερους συνεργάτες….
«Δεν ξέρω τι θεωρείται ο πρώην συνεργάτης μου, ακόμη και για μένα μπορεί κάποιος να θεωρεί πολλά. Ειλικρινά δεν θυμάμαι, έχω κάνει delete πολλά από το μυαλό μου και νιώθω πως είναι πολύς ο καιρός που πέρασε. Έφυγα Ιούλιο, είναι σχεδόν Δεκέμβρης και δεν θέλω ούτε καν να τα σκέφτομαι, αλήθεια.»
Λένε ότι είναι απαιτητικός και αυστηρός με τους συνεργάτες του και ουκ ολίγες φορές έκανε κάποιους από αυτούς να παραιτηθούν γιατί δεν μπορούσαν να διαχειριστούν τις φωνές του… Εσένα σε είχε κάνει να κλάψεις;
«Εμένα ποτέ! Κάποιες φορές έπρεπε να είναι σκληρός γιατί είναι πρώτος σε αυτό που κάνει και έχει απαιτήσεις. Αλλά, γενικά μιλάω τώρα, δεν χρειάζεται να μαλώσεις με κάποιον για να σταματήσει μια συνεργασία, φτάνει ο άλλος να σου σκάβει τον λάκκο για καιρό και μάλιστα εν αγνοία του ότι είναι εις γνώση σου… Αυτό είναι αρκετό!»
Ο Αυτιάς πάντα έλεγε στον αέρα τις περισσότερες φορές «να φύγουν οι παλαιοί και να έρθουν νέα παιδιά για να δουλέψουν», ποιον εννοούσε αλήθεια;
«Η ιστορία έδειξε ότι σίγουρα δεν εννοούσε εμένα, όμως σε κάποιες ζώνες η τηλεόραση θυμίζει λίγο Jourassic Park. Μια ανανέωση τη θέλει. Νομίζω πάντως, αστειευόμενη το λέω αυτό, πως οι καναλάρχες είναι τυχερά αφεντικά. Θα βρουν σίγουρα κάποιους να δουλέψουν ακόμη και τζάμπα αρκεί να βλέπουν τη φάτσα τους στην τηλεόραση! Στην Ελλάδα λοιπόν νομίζω πως έχουμε δημοσιογραφικό Jurassic Park!»govastileto.gr