Παρασκευή, Δεκεμβρίου 22

Και ενώ επικυρώθηκε το πρόστιμο στην ΣΕΚΑΠ του Σαββίδη ξανακατέβασαν τροπολογία που κουρεύει πρόστιμα

Το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, με απόφασή του στις 8 Δεκεμβρίου 2017, επικύρωσε το πρόστιμο ύψους 38,2 εκατ. ευρώ που είχε επιβάλει το οικείο τελωνείο στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, απορρίπτοντας την προσφυγή της εταιρείας. Η επιβολή προστίμου αφορά
τελωνειακές παραβάσεις σε εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν το 2008. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Απρίλιο η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει με τροπολογία να απαλλάξει την επιχείριση από την καταβολή του προστίμου, καθώς με «φωτογραφική» διάταξη προέβλεπε ότι πρόστιμα ή λοιπές επιβαρύνσεις που τυχόν καταλογίζονται σε αποκρατικοποιημένους φορείς του Δημοσίου, ακόμα και για «εξαιρετικές περιπτώσεις των παραβάσεων λαθρεμπορίας», δεν θα επιβαρύνουν τον επενδυτή

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος κατήγγειλε σήμερα στη Βουλή ό,τι με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργειο Οικονιμικών και θα ψηφιστεί αύριο διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις δεκάδων εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούκο η τροπολογία καταργεί πρόστιμα για «μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής που έχουν μεγάλες προσαυξήσεις.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι τον ρόλο μας ως μέλη της επιτροπής Οικονομικών στην επεξεργασία των νομοθετημάτων ιδίως εκείνων που έχουν φορολογικές διατάξεις. Σήμερα συζητούμε νομοσχέδιο με 10 άρθρα φορολογικού περιεχομένου. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κατέθεσε στο αυριανό νομοσχέδιο μια σοβαρή τροπολογία που καταργεί τα πρόστιμα και προσαυξήσεις που προβλέπει ο νόμος του Αλέκου Παπαδόπουλου του 1997.

Η τροπολογία αφορά και εκκρεμείς υποθέσεις που σημαίνει πως έχει αναδρομική ισχύ» τόνισε ο κ. Κουτσούκος για να προσθέσει «θεωρώ ότι ο υπουργός πρέπει να αποσύρει την τροπολογία για τυπικούς λόγους ώστε να έρθει και να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή αλλά και για ουσιαστικούς μετά τα όσα διαβάσαμε πρόσφατα για το πρόστιμο στην ΣΕΚΑΠ του Σαββίδη. Να την αποσύρει και να την φέρει στην επιτροπή μας αλλιώς θα υπάρχουν υπόνοιες πως η κυβέρνηση θέλει να μας παρακάμψει για κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο».

Μάλιστα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέμεινε ότι «θέλω να αντιληφθεί το Σώμα την μεγάλη παρέμβαση που φέρνει η τροπολογία σε εκκρεμείς υποθέσεις. Σβήνει πρόστιμα . Ο νόμος Παπαδόπουλου είχε προσαυξήσεις ενδεχομένως να έπρεπε να έρθει εξορθολογισμός. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς ενημέρωση από την κυβέρνηση και επεξεργασία από την επιτροπή μας».

Οι εξηγήσεις της Παπανάτσιου…

Λίγο αργότερα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έδωσε εξηγήσεις σε τι αφορά η συγκεκριμένη τροπολογία.

«Δεν πειράζουμε καθόλου τις προσαυξήσεις, παραμένουν ως έχουν το ίδιο και τα πρόστιμα.Εναρμονίζουμε ότι υπήρχε από 1/1/2014 και σε παλαιότερες υποθέσεις. Δεν αφορά τα πρόστιμα αλλά μόνο τον Φ.Π.Α. και τους παρακρατηθέντες φόρους. Με το παλιό καθεστώς έμπαινε πρόσθετος φόρος 120%. Πλέον αυτός μειώνεται αναλογικά μέχρι 50%, Αφορα και υποθεσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια και δεν έχουν τελεσιδικήσει. Τους δίνουμε την δυνατότητα και εκείνοι να βοηθηθούν αλλά και εμείς να εισπράξουμε τα χρήματα αντί να χρονοτριβούμε. Η προσαύξηση 120% ήταν πολύ υψηλο ποσοστό σε καιρό κρίσης».

Iefimerida.gr
 anemosantistasis