Τρίτη, Δεκεμβρίου 26

Οι μεγάλοι κίνδυνοι για την οικονομία

Xρήματα, ΕΣΠΑ
To 2017 φεύγει και οι περισσότεροι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί εκτιμούν ότι η ήπια ανάπτυξη που σημείωσε η παγκόσμια οικονομία στη διάρκειά του θα συνεχιστεί –ενδεχομένως με ακόμη ισχυρότερους ρυθμούς– και το 2018.
Ωστόσο, κάποιοι οικονομολόγοι –κυρίως μεγάλων επενδυτικών τραπεζών– προειδοποιούν ότι
υπάρχουν αναρίθμητοι οικονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι που θα μπορούσαν να βγάλουν την παγκόσμια οικονομία από αυτή την τροχιά.
Οι μεγαλύτεροι φόβοι τους είναι τρεις: οι κεντρικές τράπεζες, το διεθνές εμπόριο και οι... φούσκες.

Κεντρικές τράπεζες

Η παγκόσμια οικονομία εδώ και χρόνια παραμένει «εθισμένη» στο φτηνό χρήμα και τη χαλαρή πολιτική των κεντρικών τραπεζών.
Στη διάρκεια του 2018, όμως, η αμερικανική Fed θα αυξήσεις ακόμη τρεις φορές τα επιτόκιά της, η κεντρική τράπεζα της Κίνας (φωτογραφία) ομοίως, ενώ η ΕΚΤ θα μειώσει το μέγεθος της ποσοτικής της χαλάρωσης.
Ο φόβος είναι μήπως αυτό το σφίξιμο του ζωναριού οδηγήσει σε απότομη μείωση των δαπανών επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Διεθνές εμπόριο

Το πρόβλημα λέγεται Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τις εισαγωγές χάλυβα, μπλοκάρει την τοποθέτηση δικαστών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, ενώ απέσυρε τη χώρα του από την εμπορική συμφωνία Ειρηνικού.
Την ίδια στιγμή το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα αγγίζει τα 43 δισ. δολάρια. Εξ αυτών τα 34,6 δισ. δολάρια είναι το έλλειμμα έναντι της Κίνας. Ο Τραμπ διαμήνυσε στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ασία ότι το έλλειμμα αυτό πρέπει να μειωθεί γρήγορα.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει τεράστιες συνέπειες για την Κίνα, η οποία έχει πενταπλάσια οικονομική έκθεση στις ΗΠΑ απ’ ό,τι οι τελευταίες σε αυτήν. Τυχόν επιβολή δασμών θα χτυπούσε όχι μόνο την Κίνα αλλά και την ευημερία αρκετών χωρών που εξάγουν σε αυτήν, όπως η Γερμανία.

Φούσκες

Οι τιμές των μετοχών και άλλων αξιών χτυπούν αλλεπάλληλα ιστορικά ρεκόρ την τελευταία διετία, που όμως δεν ανταποκρίνονται στην πορεία της πραγματικής οικονομίας. Ο κίνδυνος «σκασίματος της φούσκας» είναι υπαρκτός ανά πάσα στιγμή.
Το παρελθόν δείχνει ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πονέσει την οικονομία. Το σκάσιμο της φούσκας dotcom συρρίκνωσε την παγκόσμια ανάπτυξη από 4,4% το 2000 σε 1,9% το 2001, ενώ το κραχ του 2008 μείωσε το παγκόσμιο ΑΕΠ από το 4,3% στα τέλη του 2007 σε 1,7% το 2009.