Σάββατο, Δεκεμβρίου 16

Τέταρτο μνημόνιο, προληπτική γραμμή στήριξης ή «καθαρή έξοδος»;



Ανοίγει η συζήτηση για το πώς θα πορευτεί η Ελλάδα μετά το καλοκαίρι

Πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση και το Eurogroup δώσει την... ευχή του στην κυβέρνηση για την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων με ρυθμίσεις που προκαλούν αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία (πλειστηριασμοί, συνδικαλιστικός νόμος για τις απεργίες κτλ.), η συζήτηση για την εποχή μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος ανοίγει για τα καλά.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης
Μετά τις αποκαλύψεις των ευρωπαϊκών θεσμών για ένα «υβριδικό» μνημόνιο, το οποίο θα σημάνει τη συνέχιση της επιτήρησης της Ελλάδας και της οικονομίας της ακόμη και μετά το ερχόμενο καλοκαίρι - καταρρίπτοντας έτσι το κυβερνητικό αφήγημα για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 - δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βάζουν στην ατζέντα το θέμα και το πώς θα πορευτεί έκτοτε η χώρα.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι «φωτογράφισε» μάλιστα το ενδεχόμενο ακόμη και ενός νέου μνημονίου, πετώντας το μπαλάκι στην πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. «Αν η ελληνική οικονομία έχει αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με νέο πρόγραμμα αυτό είναι στο δικό τους χέρι (της κυβέρνησης) να το αποφασίσουν», είπε χαρακτηριστικά.
Αντιθέτως, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα: «Το 2018 οι χρηματοδοτικές ενέργειές μας θα εξακολουθούν να μας απασχολούν. Και να μην ξεχνάμε ότι - αν όλα πάνε καλά - η Ελλάδα θα βγει από το τρίτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας το καλοκαίρι του 2018», είπε.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τη διευθέτηση του χρέους - με την κυβέρνηση να προσδοκά στο άνοιγμα των συζητήσεων τους επόμενους μήνες και σε κάθε περίπτωσηπριν από το τέλος του προγράμματος - ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο ήταν ξεκάθαρος: «Η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει πλήρως το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης για να λάβει βοήθεια σχετικά με τον τεράστιο όγκο του χρέους της», δήλωσε στο CNBC.
Ακόμη και σ' αυτή την περίπτωση πάντως που θα αποφευχθεί ένα τέταρτο μνημόνιο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να πορευτεί με μια προληπτική γραμμή στήριξης. Να υπάρξει, δηλαδή, ένα χρηματικό αποθεματικό από τους θεσμούς, στο οποίο η κυβέρνηση θα έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή, στην περίπτωση που καταστεί ασύμφορη ή αδύνατη η πρόσβαση στις αγορές. Με το... αζημίωτο, φυσικά, αφού η εποπτεία της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει.
Το σενάριο της προληπτικής γραμμής στήριξης δένει, άλλωστε, με το «υβριδικό» μνημόνιο και είχε συζητηθεί για πρώτη φορά το 2014, από την κυβέρνηση Σαμαρά, με την προοπτική της τότε εξόδου από το μνημόνιο, πριν από την καταστροφική διαπραγμάτευση της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015 και το τρίτο μνημόνιο των 86 δις ευρώ.
Το θέμα δεν αφήνει μάλιστα αδιάφορους τους βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού συζητήθηκε έντονα κατά την πρόσφατη ενημέρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας από τους αρμόδιους υπουργούς εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού. Πολλοί ήταν οι βουλευτές που ρώτησαν τα κυβερνητικά στελέχη τι μέλλει γενέσθαι μετά τον Αύγουστο του 2018 και το τέλος του τρέχοντος προγράμματος, δείχνοντας ότι και εκείνοι ανησυχούν έντονα για το ενδεχόμενο η «καθαρή έξοδος» που έχει υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας να αποτραπεί. Είτε με ένα νέο μνημόνιο είτε με το λεγόμενο «υβριδικό» και την προληπτική πιστωτική γραμμή.thecaller.gr/