Τρίτη, Δεκεμβρίου 5

Αν πέσεις στα χέρια τους τελείωσες! Είτε είναι δημόσιο είτε ιδιωτικός τομέας! Ελέγχουν τα πάντα! Αυτή είναι η φάρα του εμφυλίου, η φάρα που οδήγησε τον Βελουχιώτη στην αυτοκτονία, συμμάχησε με την Χούντα και ανέβηκε στο άρμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η φάρα εμφανίζεται πάντα όταν την χρειάζεται ο ξένος παράγων για την βρώμικη δουλειά. Η μάζα αυτή αλλάζει μορφή και όνομα, έρπει και αναρριχάται σαν παράσιτο εδώ και πολλές δεκαετίες…

Μια μέρα ήρθε η Επιθεώρηση Εργασίας στο μαγαζί. Όταν ρώτησαν τον συνάδελφο τεχνικό Π.Δ. πόσες ώρες δουλεύει, εκείνος απάντησε: “Δουλεύω από το πρωί μέχρι το βράδυ δωδεκάωρο”. Μετά από λίγες μέρες κατέβηκε ο Περιφερειακός και τον απέλυσε.
Κάποια στιγμή άλλαξε ένα μέρος της διοίκησης στο κατάστημα. Τότε κληθήκαμε να υπογράψουμε νέες συμβάσεις υπό το μότο “Ή υπογράφεις ή σπίτι σου” και “παραγράφησαν” τα δωδεκάωρα. Τι θα πει αυτό; Θα πει ότι δε μας τα αναγνώριζαν πια ώστε να τα πληρωθούμε έστω αναδρομικά. Τρία χρόνια τέσσερις ώρες υπερωρίες σχεδόν καθημερινά και μας είπαν έτσι απλά: “Ξεχάστε τα”.
Aν δε με απατά η μνήμη μου, υπογράψαμε όλοι τις συμβάσεις. Τα δωδεκάωρα συνέχισαν, αλλά όχι κάθε μέρα. Λίγο αργότερα, το 2012, μεταφερθήκαμε στην κεντρική πλατεία Αριστομένους και μετονομαστήκαμε σε Public.
Στα Public ξεκίνησε το καινούριο σύστημα: Αν έπιανες τον στόχο που σου έθεταν ή αν έκανες υπερωρίες, τα πληρωνόσουν με κουπόνια για το σούπερ μάρκετ.
Η δικαιολογία για τα δωδεκάωρα ήταν ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι πρέπει να βάλουμε πλάτη οι εργαζόμενοι για να μη χάσουμε τη δουλειά μας. Και από πλάτη έγινε απειλή: “Τι; Δεν πιάσατε τον στόχο σας; Όλοι δωδεκάωρα λοιπόν”.
Πώς αντέξαμε; Μας κράταγε η καλή πίστη ότι θα τα πληρωθούμε σε μορφή bonus και το ότι μας ζήταγαν να κάνουμε υπομονή γιατί θα προσλαμβάνονταν κι άλλοι εργαζόμενοι. 

http://kourdistoportocali.com

 http://perimajestic.blogspot.gr