Παρασκευή, Δεκεμβρίου 22

Ψηφίστηκε μετά από έντονο παρασκήνιο και την αλλαγή Κοντονή η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

Ψηφίστηκε μετά από έντονο παρασκήνιο και την αλλαγή Κοντονή η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς

Πηγή: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/ EUROKINISS
Μετά από ένα έντονο παρασκήνιο, πιέσεις, ζυμώσεις και προσπάθειες κατευνασμού των διαφωνούντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησαν στην απάλειψη της αυτεπάγγελτης δίωξης για όλους όσοι απειλούν συμβολαιογράφους που διενεργούν πλειστηριασμούς, η επίμαχη τροπολογία Κοντονή, ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διενεργήθηκε ύστερα από αίτημα του ΚΚΕ, υπέρ της ρύθμισης
τάχθηκαν 146 βουλευτές, 35 καταψήφισαν και 62 δήλωσαν «παρών».
 Η μοναδική απουσία με νόημα που καταγράφηκε ήταν του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη που ζητούσε την απόσυρση της ρύθμισης. «Παρών» ψήφισε η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, «όχι» το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μετά τις γιορτές θα συνεδριάσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να εξετάσει νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την προστασίας της α΄ κατοικίας, καθώς βουλευτές του  ζητούν περαιτέρω δικλείδες ασφαλείας για τους δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.
Λίγο πριν από την έναρξη της ονομαστικής ψηφοφορίας η ΝΔ έφερε δική της τροπολογία, φωτογραφίζοντας τη δράση του Ρουβίκωνα, για διεύρυνση της προστασίας σε όλους τους δημοσίους λειτουργούς κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, ώστε να θεσμοθετηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη όσων απειλούν δημόσιους λειτουργούς, προκαλώντας την αντίδραση των κυβερνητικών βουλευτών.
Ο Σταύρος Κοντονής που μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την ενημέρωση της ΚΟ, δέχθηκαν τη γκρίνια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τροποποίησε αργά το βράδυ την τροπολογία, ώστε να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές. Σύμφωνα με την αλλαγή Κοντονή που χειροκροτήθηκε θερμά από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται αυτόφωρη διαδικασία για όσους ασκούν βία σε συμβολαιογράφους και όσους παρακωλύουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών, είτε αυτοί διεξάγονται σε Ειρηνοδικεία, είτε ηλεκτρονικά σε συμβολαιογραφικά γραφεία.
Η πρόταση Φίλη και άλλων βουλευτών να υπάρξει πρόβλεψη για την προστασία της λαϊκής κατοικίας, δεν ικανοποιήθηκε.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στη θυελλώδη συνεδρίαση στην ΚΟ, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως μείζον θέμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης την στήριξη της τροπολογίας, συνδέοντάς την με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
«Οι πλειστηριασμοί συνδέονται με τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος και με τα stress tests. Δεν μπορούμε να κάνουμε όλους τους ελιγμούς που θα θέλαμε και στους χρόνους που θα θέλαμε», φέρεται να είπε ο κ. Τσακαλώτος.


CNN Greece