Δευτέρα, Δεκεμβρίου 18

Διαρκώς μεταβαλλόμενη η Αρκτική

Οι παγωμένες εκτάσεις του Αρκτικού Κύκλου τήκονται και η υπερθέρμανση της περιοχής αποτελεί τη νέα κανονικότητα.
Μια υπερθερμαινόμενη και μεταβαλλόμενη Αρκτική είναι η νέα κανονικότητα και τίποτα δεν μαρτυρά ότι η περιοχή θα ξαναγίνει η παγωμένη χώρα που ήταν μέχρι σήμερα. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της εθνικής Ωκεανογραφικής και Ατμοσφαιρικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.


Ο επικεφαλής του Ερευνητικού Αρκτικού Προγράμματος της υπηρεσίας, δρ Τζέρεμι Μάτις, τόνισε ότι η περιοχή παρείχε μια σημαντική υπηρεσία στον πλανήτη, δρώντας σαν το ψυγείο του και προσέθεσε πως «τώρα αφήσαμε την πόρτα αυτού του ψυγείου ανοικτή».
Ο δρ Μάτις μίλησε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενωσης που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ορλεάνη, όπου η υπηρεσία παρουσίασε την ετήσια έκθεσή της για τις αρκτικές επιστήμες.
Πρόκειται για τη 12η έκθεση της υπηρεσίας. Κι αν και επισημαίνονται οι «νέες ανωμαλίες» με το τελευταίο πρότυπο υπερθέρμανσης της αρκτικής περιοχής, ο δρ Μάτις τόνισε ότι «μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν πρόκειται να παραμείνει στην παγωμένη της μορφή». «Αυτό που ήταν πιο σημαντικό για εμένα ήταν ότι μπορέσαμε να βάλουμε την Αρκτική μέσα σε ένα πλαίσιο, εξετάζοντας τις αλλαγές που συντελέστηκαν εκεί τα τελευταία 1.500 χρόνια. Αυτό που είναι το πιο ανησυχητικό για εμένα είναι ότι τώρα βλέπουμε την Αρκτική να αλλάζει με ταχύτερους ρυθμούς από οποιαδήποτε άλλη φορά στην ιστορία της». Επίσης, ο δρ Μάτις προσέθεσε ότι η ταχύτητα της μεταβολής είναι τόσο μεγάλη, ώστε είναι πολύ δύσκολο οι άνθρωποι να προσαρμοστούν. «Τα χωριά πλημμυρίζουν ιδιαίτερα στη βόρεια αμερικανική Αρκτική, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι πρώτοι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής», τόνισε ο δρ Μάτις. Επίσης, αυξάνεται η ταχύτητα ανύψωσης της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων εξαιτίας της ταχύτερης υπερθέρμανσης του Αρκτικού Κύκλου, περισσότερο απ’ όσο είχαμε υπολογίσει πριν από δέκα χρόνια».
Ανθρώπινη δραστηριότητα
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αυτή που ευθύνεται για τις ταχύτατες μεταβολές στον Αρκτικό Κύκλο, την υπερθέρμανση της περιοχής αλλά και τις άλλες δυναμικές αλλαγές.
«Οταν ερευνούμε το σκοτείνιασμα του Αρκτικού Κύκλου», τόνισε ο δρ Μάτις, «πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι οι αντικατοπτρικές, παγωμένες επιφάνειες τήκονται και δίνουν τη θέση τους σε πιο σκούρες επιφάνειες, οι οποίες απορροφούν περισσότερη ενέργεια από τον Ηλιο. Προφανώς, χρειάστηκε μόνο περιορισμένη ανθρώπινη δραστηριότητα προκειμένου να μπει ο Αρκτικός Κύκλος σε αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι. Περιορισμένη τήξη των πάγων οδήγησε σε περιορισμένη υπερθέρμανση, η οποία οδήγησε με τη σειρά της σε περισσότερη τήξη των πάγων και αυτό σε περισσότερη υπερθέρμανση. Και τώρα βιώνουμε την επιτάχυνση της διαδικασίας. Πρόκειται, στην πραγματικότητα, για ένα ξέφρενο φαινόμενο το οποίο μοιάζει να έχει καταλάβει τον Αρκτικό Κύκλο».
Ο ωκεανογράφος και υποναύαρχος εν αποστρατεία Τίμοθι Γκαλαουντέτ, που τοποθετήθηκε επικεφαλής της Ωκεανογραφικής και Ατμοσφαιρικής υπηρεσίας από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ρωτήθηκε για την αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης στα ευρήματα της έκθεσης της υπηρεσίας και απάντησε ότι ο Λευκός Οίκος «αντιμετωπίζει και αναγνωρίζει το πρόβλημα και το τοποθετεί μέσα στην ατζέντα του»..kathimerini.gr.