Τετάρτη, Δεκεμβρίου 27

Σοκ: Συμβόλαια θανάτου για Τούρκους αντιφρονούντες

Σοκ: Συμβόλαια θανάτου για Τούρκους αντιφρονούντες
Παρά τις διεθνείς αντιδράσεις αλλά και την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους «αντιφρονούντες» του καθεστώτος και να δημιουργεί ένα όλο και πιο ασφυκτικό πλέγμα γύρω από τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα πολιτικά δικαιώματα στη γείτονα χώρα.


Η συνεχιζόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί στη χώρα και οι αλλεπάλληλες διώξεις που διατρέχουν τον κοινωνικό ιστό της ενισχύονται με στρατιωτικού τύπου διατάγματα που περιστέλλουν έτι περαιτέρω τις ελευθερίες και θέτουν σε σοβαρή αμφισβήτηση τη θέση της στο διεθνές πολιτικό περιβάλλον και τις συνθήκες που ισχύουν για ένα κράτος δικαίου.

Οι νέες αποκαλύψεις ενός Αρμένιου στην καταγωγή βουλευτή του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, περί ύπαρξης οργανωμένου σχεδίου δολοφονίας Τούρκων αντιφρονούντων, εξόριστων σε γερμανικό έδαφος από πληρωμένους δολοφόνους, καθιστά το ζήτημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς η απειλή εντείνεται και ξεφεύγει από τα στενά όρια του τουρκικού κράτους και του δίνει τις διαστάσεις ενός πολιτικού-κατασκοπικού θρίλερ.



Οι αντιφρονούντες στον στόχο

Ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Γκάρο Πάιλαν, με μία δήλωση σοκ ανέφερε πως Τούρκοι αντιφρονούντες κινδυνεύουν στη Γερμανία και την Ευρώπη από πληρωμένους δολοφόνους.

«Έχω την πληροφορία από διάφορες πηγές ότι πληρωμένοι δολοφόνοι από την Τουρκία θέλουν να χτυπήσουν στην Ευρώπη και διαθέτουν σχετική λίστα»Οι Τούρκοι πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, συγγραφείς που έφυγαν από τη χώρα τους την περίοδο διακυβέρνησης του AKP και διέφυγαν στη Γερμανία θα μπορούσαν να είναι θύματα οργανωμένων επιθέσεων. Αυτό δήλωσε ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Γκάρο Πάιλαν. «Έχω την πληροφορία από διάφορες πηγές ότι πληρωμένοι δολοφόνοι από την Τουρκία θέλουν να χτυπήσουν στην Ευρώπη και διαθέτουν σχετική λίστα», είπε πριν από δυο ημέρες ο Πάιλαν σε μια συνέντευξη Τύπου στο τουρκικό κοινοβούλιο. Προέτρεψε την τουρκική κυβέρνηση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα.

Σε συνέντευξη του προς την Deutsche Welle o Πάιλαν επανέλαβε τα όσα είχε ήδη δηλώσει και τόνισε πως τις πληροφορίες τις έχει από ξένες μυστικές υπηρεσίες, χωρίς βεβαίως να θέλει να τις κατονομάσει. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι αυτές οι πληροφορίες έχουν επιβεβαιωθεί από ασφαλείς πηγές», συμπλήρωσε.



Υπάρχουν άτομα, σύμφωνα με τον βουλευτή, τα οποία δέχθηκαν συγκεκριμένες απειλές κυρίως στη Γερμανία αλλά και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και τα οποία διαθέτουν προσωπική φύλαξη. «Στη λίστα υπάρχουν ορισμένα ονόματα, αλλά εικάζεται ότι η λίστα θα διευρυνηθεί», λέει.

Ο Πάιλαν επέκρινε τον βουλευτή του AKP και αντιπρόεδρο της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της χώρας, Μετίν Κιουλούκ, για τις διασυνδέσεις του με την υπερεθνικιστική ροκ μπάντα «Οθωμανοί της Γερμανίας».



Ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής αναφέρει πως ο Μετίν Κιουλούκ θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και να λάβει υπόψιν του ότι η Εισαγγελία της Στουτγκάρδης απήγγειλε κατηγορίες σε οχτώ μέλη του συγκροτήματος για απόπειρα δολοφονίας.

Ενήμερες οι γερμανικές αρχές

Στο στόχαστρο των πληρωμένων δολοφόνων δεν είναι μόνο αντικαθεστωτικοί αλλά και μέλη μειονοτήτων, όπως είναι η αλεβίτικη και η αρμενική.

Ο Γιλμάζ Καχραμάν από την Ομοσπονδία Αλεβίτικων Ενώσεων Γερμανίας δηλώνει πως και η δική του οργάνωση πληροφορήθηκε από διάφορες πηγές ότι υπάρχει κίνδυνος να πέσουν θύματα επιθέσεων στη Γερμανία και την Ευρώπη. Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών τον διαβεβαίωσε πάντως ότι θα γίνουν οι κατάλληλες έρευνες.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016 χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι, αναγκάστηκαν να έρθουν στη Γερμανία. Ένας από αυτούς είναι ο δημοσιογράφος αρμενικής καταγωγής Χάικο Μπαγκντάτ. Γνωρίζει και αυτός τις πληροφορίες που έχει ο Πάιλαν από τις μυστικές υπηρεσίες και προτρέπει την Τουρκία «να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προστατεύσει τους πολίτες της».

Οι αρχές ασφαλείας δηλώνουν πάντως στην Deutsche Welle ότι θα συνεχίσουν να ερευνούν το θέμα κατά πόσο σχεδιάζονται τέτοιου είδους επιθέσεις εναντίον Τούρκων επί γερμανικού εδάφους.

Διάταγμα «στρατιωτικού τύπου»

Εν τω μεταξύ δημόσια συζήτηση έχει προκληθεί στην Τουρκία για ένα διάταγμα σύμφωνα με το οποίο δίνεται ασυλία στους πολίτες που ανέκοψαν αυτούς που προκάλεσαν το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Το συγκεκριμένο διάταγμα εξεδόθη στις 24 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με αυτό επιτείνεται χρονικά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παρέχεται ασυλία σε πολίτες που ενήργησαν με πράξεις «πολιτικής» βίας εναντίον του αποτυχημένου πραξικοπήματος την περασμένη χρονιά και αντέδρασαν έργω σε «τρομοκρατικές ενέργειες» που ακολούθησαν.



Το πρόσφατο διάταγμα περιλαμβάνει περιστατικά που έλαβαν χώρα αποκλειστικά τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος και του επόμενου πρωινού, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP σε συνέντευξη Τύπου την 25η Δεκεμβρίου.

«Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το διάταγμα αφορά στην απόπειρα της 15ης Ιουλίου και το πρωινό της 16ης», τόνισε.

«Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Το διάταγμα αφορά στην απόπειρα της 15ης Ιουλίου και το πρωινό της 16ης»«Υπογράφτηκε για να αποφευχθεί η οποιαδήποτε ποινική ευθύνη εναντίον των γενναίων ανθρώπων που συγκράτησαν τη χώρα με τα γυμνά τους χέρια και την προστάτευσαν με κόστος τη ζωή τους εκείνη τη νύχτα και το επόμενο πρωί», ανέφερε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι οποιοσδήποτε ισχυρισμός ότι το διάταγμα θα καλύπτει και πράξεις εναντίον «τρομοκρατικών ενεργειών» που συμβαίνουν στο παρόν είναι «απλώς παραπληροφόρηση».

Η Μεράλ Ακσενέρ, ηγέτιδα του Κόμματος του Καλού (İYİ), σε ανάρτησή της στο Twitter προειδοποίησε ότι μπορεί να ξεσπάσει «εμφύλιος πόλεμος» εξαιτίας του διατάγματος.



«Παραχωρώντας στους πολίτες, μέσω ενός κυβερνητικού διατάγματος, το δικαίωμα χρήσης όπλων, και αποδίδοντάς του τον προσδιορισμό της υπεράσπισης της χώρας εναντίον ενός πραξικοπήματος, σημαίνει ότι οδηγούμε τη χώρα σε εμφύλιο πόλεμο. Το να παρακάμπτετε το κοινοβούλιο και την πλειοψηφία του για έναν τόσο κρίσιμο νόμο και αντ’ αυτού να εκδίδετε ένα διάταγμα της κυβέρνησης, μπορεί να έχει σοβαρότατες συνέπειες», δήλωσε η Ακσενέρ στις 25 Δεκεμβρίου.

«Για ποιον ακριβώς λόγο υπάρχει η Βουλή; Γιατί αυτό το έθνος προστάτευσε το κοινοβούλιο στις 15 του Ιουλίου;»Η κυβέρνηση θέτει σε ισχύ νομοθετικά διατάγματα με την εξουσία που της παρέχεται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που κηρύχθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου του 2016, το οποίο ακυρώθηκε στην πράξη, όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απυήθηνε έκκληση στους οπαδούς του να βγουν στον δρόμο εναντίον των συνωμοτών.

Ο Μπουλέντ Τεζκάν από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικάνικο Κόμμα του Λαού (CHP) περιέγραψε τα πρόσφατα διατάγματα ως «μνημόνια ενός νέου πραξικοπήματος».

«Τα διατάγματα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης υπ’ αρίθμ. 695 και 696 είναι τα μνημόνια του νέου πραξικοπήματος που ακολουθούν το πραξικόπημα της 20ης Ιουλίου», δήλωσε αναφερόμενος στην ημερομηνία που κηρύχθηκε για πρώτη φορά η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Στρατιωτικά πραξικοπήματα εξουσιάζουν τη χώρα με στρατιωτικό νόμο και πολιτικά πραξικοπήματα εξουσιάζουν τη χώρα με διατάγματα έκτακτης ανάγκης», ανέφερε ο Τεζκάν σε γραπτή του δήλωση στις 24 Δεκεμβρίου.

Απαντώντας στην κριτική κατά των διαταγμάτων, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) δήλωσε ότι τα διατάγματα είναι ανοικτά σε εξέταση από το κοινοβούλιο.

Ο επικεφαλής Ένωσης Δικηγόρων της Τουρκίας, Μετίν Φειλτζίογλου, τόνισε ότι ένας τέτοιος νόμος που προσφέρει ασυλία σε πολίτες που αντιτάχθηκαν ενεργητικά και με βίαιο τρόπο στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τις τρομοκρατικές ενέργειες που ακολούθησαν, θα οδηγήσει «οι πολίτες να πυροβολούν ο ένας τον άλλον στο κεφάλι στη μέση του δρόμου».

«Τρομοκρατήθηκα όταν διάβασα προσεκτικά το διάταγμα ν. 696. Μου προκάλεσε θλίψη», επεσήμανε.
Και συνέχισε λέγοντας: «Πάντα θεωρούσα ότι η πάλη ενάντια στη λογική έχει ένα όριο. Ελπίζω ότι θα λογικευτούν κάποια στιγμή. Πραγματικά αδυνατώ να κατανοήσω τι ακριβώς κάνουν».



«Για ποιον ακριβώς λόγο υπάρχει η Βουλή; Γιατί αυτό το έθνος προστάτευσε το κοινοβούλιο στις 15 του Ιουλίου;», απευθυνόμενος στον πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς που υπέγραψαν το διάταγμα.

Επιμέλεια: Κάλτσας Κωνσταντίνος
 zougla.gr