Σάββατο, Δεκεμβρίου 9

Η φρίκη, η ειρωνία και η ματαίωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου


Η επετειακή έκθεση «Ο Μεγάλος ΠΟΛΕΜΟΣ» εγκαινιάστηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.
Ο Μεγάλος Πόλεμος, που αργότερα επρόκειτο να ονομαστεί Α΄ Παγκόσμιος, είναι για την Ελλάδα ένα ξεχασμένο όσο και σημαντικό ιστορικό κεφάλαιο.


Η φρίκη του Μεγάλου Πολέμου

«Παρόλο που έχει στον τίτλο της τον πόλεμο δεν είναι μια στρατιωτική έκθεση. Περισσότερο εστιάζουμε στην κοινωνικό πολιτική διάσταση της εποχής εκείνης μέσα στο εμπόλεμο περιβάλλον. Έχουμε πάρα πολύ φωτογραφικό υλικό που προέρχεται και από τις συλλογές του Μουσείου και από συνεργαζόμενα ιδρύματα αλλά και από ιδιώτες συλλέκτες» δηλώνει στον Αθήνα 9.84 ο ιστορικός και επιμελητής της έκθεσης Φίλιππος Μαζαράκης – Αινιάν. «Υπάρχουν στολές, όπλα και κάθε είδους εξάρτημα και εξάρτηση που ακολουθούσε τον στρατιώτη. Το κυριότερο χαρακτηριστικό του έτσι όπως το αναδεικνύουμε εμείς είναι ότι είναι ο πρώτος βιομηχανικός της ανθρωπότητας και άρα η φρίκη που αντιπροσωπεύει για τον στρατιώτη είναι αντιστοίχως χειρότερη όπως ποτέ μέχρι τότε και μάλλον ίσως μέχρι και σήμερα» τονίζει ο κος Μαζαράκης.

Μέσα από ηχητικά, βιωματικά και διαδραστικά εκθέματα, αλλά και σύγχρονα έργα τέχνης, η έκθεση επιχειρείται σύμφωνα με τον επιμελητή Φίλιππο Μαζαράκη να υπογραμμιστεί η τεράστια σημασία αυτού του πρώτου βιομηχανικού πολέμου με τον οποίο ξεκίνησε ο 20ός αιώνας: «Έχουμε κινούμενη εικόνα, ηχητικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή αλλά έχουμε και κατασκευές που καλείται ο επισκέπτης είτε να τις χειριστεί, ακόμα και να μπει σε αυτές. Έχουμε κατασκευάσει το ομοίωμα ενός χαρακώματος για να φανεί η αίσθηση του να ζεις κάτω από το χώμα» 

Η ειρωνεία του Μεγάλου Πολέμου

«Ο τίτλος μας έχει την διάθεση να είναι και λίγο ειρωνικός. Την εποχή εκείνη και ο πρόεδρος της Αμερικής Τόμας Ουίλσον και ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Λόυντ Τζώρτζ είχαν μιλήσει με αυτούς τους όρους «war to end all wars»-  θεωρούσαν ότι αυτός είναι ένας τεράστιος πόλεμος μια τρομερή θυσία. Οι στρατιώτες που χάθηκαν υπερβαίνουν μάλλον τα 10 εκατομμύρια. Η μεγάλη διαφορά του από τον Β’ Παγκόσμιο είναι ότι ενεπλάκη σε μικρότερο βαθμό ο άμαχος πληθυσμός, αλλά ως προς την φρίκη των στρατιωτών είναι μάλλον πολύ χειρότερος. Υπήρχε αυτή η αίσθηση που προπαγανδιζόταν με πολύ εντατικό τρόπο ότι αυτός ο πόλεμος εντέλει θα καταλήξει σε μια ισορροπία» υπογραμμίζει ο κος Μαζαράκης.

Και η ματαίωση

«Αυτό φυσικά δεν επαληθεύτηκε ούτε θα μπορούσε να επαληθευτεί πότε, για αυτό και παρόλο που στο τέλος της έκθεσης γίνεται η αναφορά στις συνθήκες ειρήνης και στον τρόπο που η Ελλάδα μεγάλωνε με την Συνθήκη των Σεβρών, σχεδόν μέχρι του να πραγματοποιηθεί το όνειρο της «μεγάλης ιδέας», το μεγάλο εθνεγερτικό αφήγημα της εποχής εκείνης, με την λήξη του πολέμου εμπλακήκαμε στην μικρασιατική εκστρατεία και 20 χρόνια μετά ήρθε και η γερμανική κατοχή»

Ο ελληνικός διχασμός

Μέσα στον Πόλεμο η θέση της Ελλάδας υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη.Τα πολιτικά και στρατηγικά αδιέξοδα οδήγησαν στον Εθνικό Διχασμό. Ο Μεγάλος Πόλεμος άλλαξε τα κράτη, τα καθεστώτα, τις κοινωνίες, και προβλήθηκε ως μία θυσία που θα οδηγούσε στο τέλος όλων των πολέμων.
Ο Φίλιππος Μαζαράκης – Αινιάν για τις θεματικές της έκθεσης: «Έχουμε δημιουργήσει ένα αφήγημα δύο επάλληλων κύκλων όπου τα διεθνή γεγονότα, τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια, συμπλέκονται με την ελληνική εμπειρία που είναι και το κύριο θέμα μας. Ξεκινάμε διηγούμενοι το για ποιους λόγους ξεκίνησε ο πόλεμος ποιοι μπήκαν στον πόλεμο και πως είδε η κάθε πλευρά την συμμετοχή της σε αυτόν και κατόπιν εστιάζουμε στην ελληνική εμπειρία η οποία φυσικά σε μεγάλο βαθμό είναι η αφήγηση του εθνικού διχασμού»
Πληροφορίες
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη, Athina
Διάρκεια έκθεσης έως τις 11 Νοεμβρίου 2018
Είσοδος ελεύθερη, Τρίτη-Κυριακή, 09:00-14:30
ρεπορτάζ Βάσια Μπακετέα
.athina984.gr