Τρίτη, Δεκεμβρίου 5

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ! Αυτά τα λαχανικά δέχονται βροχή από φυτοφάρμακα αλλά τα βάζουμε συνέχεια στο τραπέζι μας

Καταγραφή
Η χρήση φυτοφαρμάκων ξεκίνησε το ’70.Μετά από χρόνια η πρακτική έγινε κανόνας και τα περισσότερα που τρώμε ραντίζονται με αποτέλεσμα επικίνδυνα υπολείμματα φυτοφαρμάκων να βρίσκονται στα τρόφιμα!


Κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (ΕFSA) αναλύει περίπου 70.000 τρόφιμα για να διαπιστώσει το πόσα φυτοφάρμακα περιέχουν. Ο Γάλλος αγρονόμος-μηχανικός Claube Aubert, στο βιβλίο που έχει γράψει «Manger bio, c’est mieux!» προτρέπει τον κόσμο να καταναλώσει βιολογικά προιόντα ενώ στην έρευνα που έχει πραγματοποιηθεί ένει καταλήξει στα εξής αποτελέσματα:
Υπάρχουν υπολείμματα από 338 φυτοφάρμακα στα λαχανικά
319 στα φρούτα
93 στα σιτηρά
34 στα ζωικά προϊόντα
Παρ’ όλα αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά δεν επηρεάζονται από τα φυτοφάρμακα με τον ίδιο τρόπο. Λαχανικά που δεν επηρεάζονται είναι : το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σπανάκι, τα σπαράγγια, τα πράσα, οι πατάτες.
Πιο ευαίσθητα όμως είναι τα:
Αγγουράκια και κολοκύθια: Πάνω από το 1/3 αυτών των λαχανικών είναι μολυσμένα, σύμφωνα με την EFSA. Καλό θα είναι λένε οι ειδικοί να καθαρίζονται και να βγαίνει η φλούδα.
Τα όσπρια: Πάνω από το 40% των οσπρίων είναι μολυσμένα.
Τα φρούτα με πυρήνα (βερύκοκο, μάνγκο κλπ): Το 54,8% των φρούτων αυτών φέρουν υπολείμματαα φυτοφαρμάκων διότι τα φρούτα αυτά προσελκύουν πολλά έντομα με αποτέλεσμα να ραντίζονται πολύ τακτικά.
Τα φρούτα με κουκούτσι (μήλα, αχλάδια κλπ): Τα μήλα δέχονται σφοδρές επιθέσεις από σκουλήκια και έντομα. Αποτέλεσμα πάνω από 65,2% των δειγμάτων φέρουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Οι πιπεριές: 66% σε δείγματα από φυτοφάρμακα – ραντίζονται συχνά και αυτές.
Οι σαλάτες: Εδώ το πρόβλημα είναι τεράστιο γι αυτό γιατροί και ειδικοί προειδοποιούν να πλένουμε καλά τις σαλάτες και σχολαστικά! Διότι δέχονται τα περισσότερα ραντίσματα. Δηλαδή τα 2/3 της σαλάτας που καταναλώνουμε έχει φυτοφάρμακα.
Οι φράουλες: 71,3% έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.
Τα εσπεριδοειδή: Πορτοκάλια και λεμόνια το 75% έχουν φυτοφάρμακα.
Οι φραμπουάζ: Το 75,9%.
Τα σταφύλια: Σε παγκόσμια κλίμακα το 73,8%.